Editia a doua a Festivalului International de Animatie Anim'est, ce se va desfasura intre 5 si 14 octombrie, va aduce cinci sectiuni competitive in premiera, filme-vedeta in cadrul sectiunii Mozaic si multe evenimente speciale, informeaza organizatorii, Asociatia Este'n'est.
Proiectiile vor avea loc la cinema Elvira Popescu, Europa si Union. Competitia Anim'est cuprinde patru filme de lungmetraj, 47 scurtmetraje, 33 de scurtmetraje ale animatorilor studenti, 25 de animatii romanesti, 17 videoclipuri si sapte clipuri de advertising. Toate acestea vor trece prin filtrul a doua jurii care vor decide castigatorii pentru fiecare sectiune in parte.
In afara de cele patru lungmetraje din competitie, alte sapte titluri de animatii lungi vor fi "highlights" ale festivalului. Este vorba, in primul rand, despre "Arthur et les Minimoys" (2006, regia Luc Besson), filmul care va deschide Anim'est si care spune povestea micutului Arthur, pornit intr-o calatorie pe taramul unor fiinte numite Minimoys.
Printre celelalte titluri se afla "Tales of the Rat Fink" (2006, regia Ron Mann), un documentar animat fara prejudecati, care isi propune sa lupte cu toate armele impotriva mitului Disney, "Azur et Asmar" (2006, regia Michel Ocelot), o animatie cu o stilistica impresionanta care spune povestea a doi prieteni din Maghrebul medieval, "Cristobal Molon" (2006, regia Aitor Arregi si Inigo Berasategui), o poveste cu intriga complexa din lumea insectelor, si "Flatland" (2007, regia Ladd Ehlinger Jr.), animatie care pune in miscare cartea cu acelasi titlu a lui Edwin A. Abbott despre o lume bidimensionala locuita de forme geometrice insufletite. La acestea se adauga doua (co)productii romanesti: "Aventurile lui Piccolo si Saxo" (2006, regia Eric Gutierrez, Andre Clavel), primul lungmetraj de animatie 3D realizat in Romania, si "O scurta poveste" (2007, regia Radu Igazsag), o calatorie prin istoria filmului romanesc de animatie.
Pe langa toate acestea, sectiunea Mozaic propune o serie de scurtmetraje din ultimii doi ani din China, Polonia, Spania, Marea Britanie, o retrospectiva a animatorului francez Ren Laloux, celebru pentru "cinemaul sau schizofrenic", un portret al animatorului danez de origine romana Mihai Badica, mesager al generatiei Gopo, si doua calupuri de animatii romanesti, care le vor aminti spectatorilor de anii copilariei: "Mihaela" si "Miaunel si Balanel".
Franta, tara invitata, va avea cele mai multe filme din festival, atat in competitie, cat si in afara ei, lungmetraje si scurtmetraje.
Evenimentele speciale ale editiei sunt prezentarea studioului de animatie DACODAC, care a realizat "Aventurile lui Piccolo si Saxo" in parteneriat cu animatori francezi, VJ acts cu VJ Max Hattler si un workshop de animatie sustinut de Alt'Art din Cluj.
Scopul festivalului anual de animatie organizat la Bucuresti este de a face cunoscut filmul de calitate de acest gen si de a incuraja studierea tehnicilor de animatie.
In 2006, prima editie a Anim'est a fost o incercare de a testa gustul publicului. A fost o revenire, prima dupa decenii, a animatiei intr-un festival din Romania. Peste 4.000 de spectatori au vizionat filmele prezentate anul trecut in septembrie, conform organizatorilor.
Premiantă în premieră după o carieră de invidiat, actrița a primit recunoașterea breslei în uralele spectatorilor, dar și a familiei sale de acasă.