marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Zi de doliu pentru cinematografia franceza. A murit Claude Miller regizorul care a lucrat cu Charlotte Gainsbourg, Cecile de France si Isabelle Adjani

Cineastul francez Claude Miller, colaborator apropiat al regizorilor François Truffaut, Jacques Demy si Jean-Luc Godard, a murit miercuri seara, la Paris, la varsta de 70 de ani, au anuntat reprezentantii casei sale de productie cinematografica Les Films du 24.

Zi de doliu pentru cinematografia franceza. A murit Claude Miller regizorul care a lucrat cu Charlotte Gainsbourg, Cecile de France si Isabelle Adjani

Autor al unor filme de referinta in cinematografia franceza, precum "La meilleure façon de marcher", "Arest preventiv/ Garde à vue" si "L'Effrontée", Claude Miller era bolnav de mai multe luni.

"Zi de tristete, Claude Miller a murit", au anuntat pe Twitter organizatorii Festivalului de Film de la Cannes, unde Claude Miller a obtinut premiul special al juriului pentru "Delir intunecat/ La classe de neige", in 1998.
Nascut pe 20 februarie 1942, la Paris, Claude Miller si-a inceput cariera lucrand ca asistent de regie la filmul "Trois chambres à Manhattan", regizat de Marcel Carné, in 1965, si la filmul "Week end", regizat de Jean-Luc Godard, in 1967, inainte de a deveni directorul de productie al regizorului François Truffaut.


De altfel, si-a asumat toate posturile existente in productia cinematografica, inainte de a regiza primele sale lungmetraje care l-au impus imediat in atentia publicului, "La meilleure façon de marcher", in 1976, si apoi "Dites-lui que je l'aime", in 1977.


Primul sau mare succes a venit odata cu filmul "Arest preventiv/ Garde à vue" (1981), in care i-a distribuit pe Lino Ventura, Michel Serrault si Romy Schneider. A revenit la stilul filmelor politiste sumbre cu "Mortelle randonnée" (1983), cu Isabell Adjani si Michel Serrault in distributie.


Odata cu lansarea filmului "L'effrontée" din 1985, o impune atentiei publicului pe tanara Charlotte Gainsbourg, cu care colaboreaza si in "La petite voleuse" din 1988. Recompensat cu premiul juriului de la Cannes, in 1988, pentru "La classe de neige", o adaptare cinematografica a romanului lui Emmanuel Carrère, a revenit pe Croazeta, ca membru al juriului, in 2002.


Claude Miller se inspira adeseori din literatura pentru a gasi subiecte pentru filmele sale, asa cum a facut si pentru "Micuta Lili/ La petite Lili" (2003), o adaptare libera dupa "Pescarusul" de Anton Cehov, si recent, in 2007, in "Secret de familie/ Un secret", adaptare a romanului autobiografic scris de Pierre Grumbert, in care rolurile principale au fost jucate de Cécile de France si Patrick Bruel.

In 2011, filmul sau "Voyez comme ils dansent", cu Marina Hands, turnat in tundra inzapezita a Canadei, nu a avut insa succesul scontat. Deja grav bolnav, Claude Miller a terminat de curand filmarile pentru adaptarea cinematografica a romanului "Thérèse Desqueyroux", de François Mauriac, cu Audrey Tautou si Gilles Lellouche in distributie. Film se afla in postproductie si va fi lansat in toamna acestui an.


Audrey Tautou la filmarile de la "Thérèse Desqueyroux"

Sursa: Mediafax


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies