marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

10 actori de Oscar: starurile care vor scrie istorie in cea mai mare noapte de la Hollywood

Mai sunt 10 zile pana la cea mai mare noapte a anului la Hollywood! In acest an la categoria cei mai buni actori in rolurile principale concurenta nu este doar una istorica, ci si extrem de interesanta.

10 actori de Oscar: starurile care vor scrie istorie in cea mai mare noapte de la Hollywood

 

Cei 5 actori nominalizati la categoria cel mai bun actor in rol principal


Lincoln: Daniel Day-Lewis

"Un actor a fost cel care l-a ucis pe Abraham Lincoln. Prin urmare mi se pare potrivit ca din cand in cand un actor sa-l readuca la viata" a fost una dintre declaratiile memorabile ale actorului Daniel Day-Lewis (55 de ani) care s-a bucurat deja de premii importante odata cu rolul presedintelui american Abraham Lincoln din drama „Lincoln“ a lui Steven Spielberg. Casele de pariuri il dau favoritul de necontestat pe Day-Lewis pentru a castiga al treilea premiu Oscar, iar fanii considera ca titlul de cel mai bun actor i s-ar potrivi cel mai bine. Daca Day-Lewis va castiga statueta, va fi primul si singurul barbat distins de trei ori cu Oscarul la aceasta categorie. In 1990, el a fost apreciat pentru rolul din „Piciorul meu stang“, iar in 2008 a repetat experienta cu „Va curge sange“. Daniel Day-Lewis a declarat ca, pentru a pregati acest rol, a studiat indelung istoria, societatea si sistemul politic american din epoca in care a trait presedintele Lincoln, secolul al XIX-lea, incercand sa descopere "latura umana a lui Abraham Lincoln, presedintele republican care a marcat istoria SUA, prin abolirea sclaviei". Cunoscutul actor a marturisit ca, pregatind acest rol, si-a dat seama ca "nu exista politica fara compromis, iar compromisul face parte din democratie", lucru pe care l-a inteles si actualul presedinte american, democratul Barack Obama, un fan al lui Abraham Lincoln si al lui Daniel Day-Lewis.
 

 


Les Misérables: Hugh Jackman

Nici Dumnezeu nu-i poate lua Oscarul lui Daniel-Day Lewis, insa cel care se apropie cel mai mult este Hugh Jackman (44 de ani). Celebrul personaj al lui Victor Hugo - Jean Valjean l-a adus pe Jackman, nominalizat la Oscar pentru prima data in cariera, la un alt nivel. Hugh Jackman a slabit si s-a ingrasat, a cantat live, a plans, a suferit si a gasit mantuirea la final. Doar 3 actori in istoria Academiei Americane de Film au luat Oscar pentru cel mai bun rol principal masculin in musical: James Cagney in Yankee Doodle Dandy (1942), Yul Brynner, The King and I (1956) si Rex Harrison, My Fair Lady (1964). Hugh Jackman este intreaga forta a filmului Les Miserables de Tom Hooper iar interpretarea sa plina de pasiune si emotie este singura care se poate ridica la inaltimea celei a lui Daniel Day-Lewis.


Silver Linings Playbook: Bradley Cooper

Cum reactioneaza un barbat care a pierdut totul: sotie, job, casa si pe sine. Bradley Cooper (37 de ani) traiste visul vietii lui dupa ce s-a ales cu prima nominalizare la Oscar din cariera pentru rolul unui bolnav de tulburare bipolara din aclamata comedie dramatica a lui David O. Russell - Silver Lining Playbook. Toata nebunia din film reflecta foarte bine vremurile in care traim si felul in care acestea ne afecteaza psihic, intr-un fel sau altul. Este un rol pe placul Academiei Americane in care actorul isi arata laturi mai putin cunoscute sau explorate in cariera sa.

 



The Master: Joaquin Phoenix


Joaquin Phoenix face parte din categoria actorilor care dau totul pentru un rol. Interpretarea lui Joaquin Phoenix (alaturi de cea a lui Philip Seymour Hoffman) reprezinta inima dramei psihologice regizate de Paul Thomas Anderson. The Master este povestea prieteniei dintre liderul carismatic al unei noi miscari religioase, numita „The Cause", interpretat de Philip Seymour Hoffman, si un fost ofiter de marina alcoolic si depresiv, interpretat de Joaquin Phoenix. Liderul sectei promite sa il trateze pe fostul militar traumatizat de razboi. El sustine ca prin hipnoza li poate alunga anxietatea si depresia. Desi nivelul de actor metoda a lui Joaquin Phoenix nu se ridica la dedicarea lui Daniel Day-Lewis, interpretarea sa in The Master nu ramane mai putin antologica. In urma cu cateva luni era favoritul princiapl la Oscar insa atitudinea sa dispretuitoare fata de premiile din industria filmului precum si falsele conexiuni dintre scientologie si tema filmului au imputinat sansele sale la prima statueta Oscar din cariera.
 



Flight: Denzel Washington

Daca ne aflam intr-un cu totul alt an, ne intrebam daca rolul pilotului alcoolic si dependent de droguri din Flight ii va aduce al treilea Oscar din cariera lui Denzel Washington. Denzel care mai are in vitrina doua statuete e aproape infricosator, atat de bine poate sa intre in pielea lui Whip Whitaker, un pilot de avioane macinat de dependente, cu multe probleme si frustrari, dar cel mai bun din lume in meseria sa atunci cand e treaz sau cand trage o linie de cocaina. Rolul lui Denzel nu merita doar sa intre in istoria Oscarurilor, ci si sa ajunga difuzat in spitale si clinici pentru tratarea alcoolicilor. Este un rol manusa pentru Oscar, insa a avut nefericirea sa fie nominalizat intr-un an in care este si Daniel Day-Lewis.

 

 

Cele 5 actrite nominalizate la categoria cea mai buna actrita in rol principal


Zero Dark Thirty: Jessica Chastain


Jessica Chastain este o actrita care a inflorit tarziu, insa a facut-o in mod glorios, nimeni nu-i poate contesta talentul la ora actuala. Pana acum 2 ani era un nume aproape necunoscut in industria filmului unde a explodat prin numeroasele sale roluri pe banda rulanta in ultimii 2 ani. Zero Dark Thirty, cronica prinderii si uciderii lui Osama bin Laden care a intrat pe cai mari in sezonul american al premiilor, s-a transformat repede intr-un soi de pariu din cauza suspiciunii ca ar face apologia torturii. Nimeni insa nu poate contesta ca Jessica Chastain a creat din Maya, agenta CIA care a condus aceasta operatiune, una dintre cele mai puternice eroine din ultimul deceniu de pe marile ecrane.


Silver Linings Playbook: Jennifer Lawrence


Cea mai buna actrita din generatia tanara, asa cum o numeste presa straina, Jennifer Lawrence a reusit la 22 de ani sa se impuna ca o actrita stralucita, capabila sa joace la fel de bine roluri de actiune (The Hunger Games) dar si roluri complexe asa cum a facut-o in Silver Lingins Playbook, in care apare in rolul unei tinere vaduve, cu probleme emotionale. Curajul ei de a intra in pielea unui personaj sensibil, dezechilibrat emotional, dar pasional in acelasi timp a fermecat cinefilii si membrii Academiei Americane de Film. Lawrence a primit a doua nominalizare la Oscar din cariera si in ultimele luni si a devenit favorita categoriei actrita in rol principal in fata lui Jessica Chastain, Naomi Watts,  Quvenzhané Wallis, Emmanuelle Riva. In acest moment, pe site-ul goldderby.com, Jennifer este actrita cu cele mai mari sanse la Oscar in aceasta categorie, dupa ce in ultimele luni a fost recompesanta cu un Glob de Aur si a fost premiata la galele Screen Actors Guild Award, Independent Spirit Award, Satellite Award drept cea mai buna actrita. Lawrence a fost nominalizata si la BAFTA, insa a pierdut in fata veteranei Emmanuelle Riva.
 


Amour: Emmanuelle Riva

La 85 de ani a dormit timp de 9 saptamani pe platourile de filmare de la Amour pentru ca nu se putea deplasa si nu s-a temut sau jenat de scenele din film in care trebuia sa apara pe jumatate goala in timp ce este spalata uneori cu brutalitate de asistente. Actrita are poate cel mai greu rol dintre toate candidatele la Oscar in acest an, varsta ei nu este o piedica (e cea mai in varsta nominalizata la Oscar din istorie) in drumul ei spre glorie, iar membrii Academiei Americane de Film sunt considerati francofili - acestea sunt cateva dintre motivele care ii pot aduce statueta actritei franceze. Faptul ca in urma cu cateva zile a luat un BAFTA pentru rolul din filmul lui Michael Haneke nu face decat sa-i faca si mai mari sansele la Oscar. Cat de minunat si poate hollywoodian ar fi sa primeasca statueta chair pe 24 februarie, in ziua in care implineste 86 de ani?

 

 



Beasts of the Southern Wild: Quvenzhané Wallis


"S-a nascut o stea", "noua Shirley Temple" si "o forta a naturii" asa au numit-o ziarele americane pe Quvenzhané Wallis actrita de culoare ajunsa cea mai tanara nominalizata la Oscar din istorie. Prestatia ei in Beasts of the Southern Wild in rolul lui Hushpuppy este una uluitoare, in ciuda faptului ca nu are pregatire profesionala. Filmul este pe scurt povestea unei fetite care isi ineaca existenta in fantezii cu bestii preistorice si in comploturi impotriva maturizarii. Actrita nici macar nu stia ce este un Oscar pana anul trecut si si-a invatat replicile din film, chiar daca de-abia stie sa citeasca. Desi s-a spus ca nominalizarea ei a fost un efort al Academiei de a face mai inedita concurenta din acest an, Quvenzhané Wallis are un viitor stralucit in fata.



The Impossible: Naomi Watts

Acum 10 ani, Naomi Watts impresiona pe toata lumea in drama 21 Grams, pentru care a primit nominalizare la Oscar pentru cea mai buna actrita in rol principal. Dupa un deceniu, Watts, in varsta de 44 de ani, a reusit sa franga inimile tuturor cu interpretarea din The Impossible. In film, ea o joaca pe Maria, o supravietuitoare a tsunamiului din 2004, care a ucis sute de mii de oameni in Asia. Aceasta  incearca in mijlocul evenimentelor tragice sa isi regaseasca familia. Watts a fost nominalizata la Globul de Aur, SAG si Critics' Choice Awards pentru acest rol, care i-a adus si a doua nominalizare la Oscar din cariera.

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies