marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

10 filme incredibile care ar fi trebuit sa castige Oscarul, dar n-au facut-o: nedreptatile Academiei Americane de Film

Cursa pentru Oscar este una dintre cele mai spectaculoase in domeniul cinematografic, dar si cea mai ravnita. Indiferent de castigator, la final ramane intrebarea: ce film rezista la testul timpului? Iata 10 filme incredibile care meritau sa castige Oscarul, insa nu au facut-o.

10 filme incredibile care ar fi trebuit sa castige Oscarul, dar n-au facut-o: nedreptatile Academiei Americane de Film

10. Pulp Fiction (1994)
Regie: Quentin Tarantino
Distributie: John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson
Cine a castigat Oscarul: Forrest Gump
 

Cu Pulp Fiction, Tarantino a inventat un nou stil/gen de filme si a ajuns mai memorabil decat toate filmele care l-au inspirat pe regizorul american. In Pulp Fiction, totul se petrece intr-o lume a drogurilor, tratata cu multa originalitate, a armelor, a celor care ucid cu sange rece pentru nimic. Fara a minimaliza valoarea filmului lui Robert Zemeckis, in 1995 Forrest Gump a cucerit inimile membrilor Academiei, astazi poate Tarantino ar fi luat Oscarul pentru acest film. Timpul nu a facut decat poate mai bun filmul sau.

 


 

 

9. Brokeback Mountain (2005)
Regie: Ang Lee
Distributie: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger,  Michelle William
Cine a castigat Oscarul: Crash

 

Toata lumea se astepta ca povestea inedita a cowboy-ilor lui Ang Lee sa ia Oscarul in 2006. Filmul cu Jake Gyllenhaal si  Heath Ledger a avut un impact considerabil in cultura populara americana, a fost si este un film controversat, care a reusit sa atraga atentia intregii lumi...Imediat dupa Oscaruri, criticii si cinefilii din intreaga lume au inceput sa discute despre ce anume a cauzat esecul acestei productii cinematografice la Oscaruri, in ciuda faptului ca a fost considerat favoritul celei de-a 78-a editii anuale a decernarii Premiilor Academiei. Sa fi fost oare pentru ca publicul americani si Membrii Academiei Americane de Film nu erau inca pregatiti pentru acest gen de pelicule? Criticii britanicii si americani au preferat relatia de dragoste dintre cei doi cowboy - filmul are un procent de 87 % pe site-ul rottentomatoes.com, fata de 76% cat are Crash.  La final violenta rasiala a fost preferata pentru Best Picture.

 


8.Saving Private Ryan (1998)
Regie: Steven Spielberg
Distributie: Tom Hanks, Matt Damon, Tom Sizemore
Cine a castigat Oscarul: Shakespeare in Love

O drama de razboi violenta cu un subiect dureros, Saving Private Ryan merita Oscarul pentru cel mai bun film. Saving Private Ryan a avut si are un impact profund si de durata in toata lumea, Spielberg stie cum sa faca publicul sa planga mai bine decat orice alt regizor de la Chaplin incoace, spunea Roger Ebert.  Shakespeare in Love a luat Oscarul in 1999 datorita producatorului Harvey Weinstein care a schimbat in acel an pentru totdeauna modul in care se fac campaniile de promovare in sezonul Oscarurilor.

 


 

 

7. Taxi Driver (1976)
Regie: Martin Scorsese
Distributie: Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd
Cine a castigat Oscarul: Rocky


Aici competitia a fost dura. Rocky este o capodopera ce nu trebuie "ieftinita" de numeroasele sequeluri sub original ca valoare. Rocky a castigat Oscarul pentru ca este un film optimist despre un nimeni fara sanse care castiga ceva mai pretios decat banii - respectul tuturor. Povestea lui Rocky a depasit granitele unui film si a devenit o lectie de viata. Insa Taxi Driver este poate cea mai mare valoare cinematografica a anilor '70 la Hollywood. Omul singuratic al lui Dumnezeu, insomniacul bantuit de amintirile razboiului din Vietnam, este o maiestrie de rol: frustrare, manie, dezgust, izolare si sociopatie, De Niro se asigura ca Travis transmite toate acestea printr-o singura privire. Tot filmul este un suspans incredibil de suportat in care Travis clocoteste urmand ca la final sa erupa in fantani de sange.
 

 

 

6.Fargo (1996)
Regie: Joel Coen
Dsitributie: William H. Macy, Frances McDormand, Steve Buscemi
Cine a castigat oscarul: The English Patient

Aceasta bijuterie cinematografica marca fratii Coen este unul dintre cele mai originale filme facute vreodata. Scenariul, regia si interpretarile sunt unice si excelent abordate. Inspirat dintr-un caz real petrecut in Minnesota anului 1987, filmul aduce o poveste de rapire, un lant de crime, o politista insarcinata - adica o intriga inedita, tratata cu mult umor negru si naturalism. Desigur, este departe de povestea de dragoste traditionala, sofisticata si serioasa din The English Patient, castigatorul din acel an.

 

 

5.Raging Bull (1980)
Regie: Martin Scorsese
Dsitributie: Robert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci
Cine a castiga Oscarul: Ordinary People

Raging Bull este pe locul 4 in topul celor mai bune 100 de filme din istorie facut de Institutul American de Film, in spatele lui Citizen Kane, The Godfather si Casablanca. Ordinary People nici macar nu se afla pe lista. Raging Bull este poate cel mai bun si realist film despre box facut vreodata. Jake La Motta este de departe rolul care l-a incununat pe De Niro cu trofeul de campion al actorilor din categoria grea. A imbinat perfect nebunia cu metoda de bataie a celebrului boxeur si a surprins si interpretat un portret al violentei si al pedepsei, un caracter auto distructiv care-si rateaza destinul intr-o constienta debordanta. Filmul prezinta un altfel de campion care este departe de a fi pe placul publicului. Transformarea lui De Niro este remarcabila, fiind unul dintre motivele pentru care este atat de apreciat pentru rolurile sale. Scorsese nu a pierdut atunci doar cel mai bun film, ci si regia la Oscar.


 


 

4. Apocalypse Now (1979)
Regie: Francis Ford Coppola
Distributie: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall
Cine a castigat Oscarul: Kramer vs. Kramer

Roger Ebert, renumit pentru editorialele sale din ziarul Chicago Sun-Times a spus: "Apocalypse Now este unul dintre principalele evenimente ale vietii mele de cinefil." Din perspectiva anilor '70 poate ca filmul care a luat Oscarul, Kramer vs. Kramer, povestea unui cuplu care trece printr-un divort iar la mijloc cade copilul lor, era o tema revolutionara si aproape tabu, insa astazi e considerata aproape siropoasa fara a deprecia interpretarile fantastice ale lui Dustin Hoffman si Meryl Streep. Insa, fara indoiala, cel care a rezistat testului timpului este Apocalypse Now, probabil cel mai pertinent film facut vreodata despre razboiul din Vietnam. Filmul il urmareste pe Capitanul Willard (Martin Sheen) care are misiunea de a-l aduce acasa pe ratacitul colonel Kurtz (Marlon Brando), separat de restul lumii ca un Dumnezeu atotputernic in adanca jungla vietnameza.


 


3.Dr. Strangelove: Or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)
Regie: Stanley Kubrick
Distributie: Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden
Cine a castigat Oscarul: My Fair Lady

Dr. Strangelove este o satira despre sfarsitul lumii, la originea caruia se afla un dezastru nuclear. Peter Sellers joaca 3 roluri si a primit pentru interpretarea sa un milion de $ (suma fabuloasa pentru acea vreme). Unii critici au numit-o cea mai buna comedie neagra. Ce se intampla cand rusii dezvolta si tin secreta o arma nucleara puternica ce se activeaza automat sa distruga intreaga planeta atunci cand americanii ii ataca? Stanley Kubrick a scris si regizat un film care reflecta la cote inalte ipocrizia si nebunia militara ale acelor vremuri. Filmele lui Stanley Kubrick nu a fost niciodata recompensate cu un Oscar pentru Best Picture ( 2001: A Space Odyssey nici macar nu a fost nominalizat pentru cel mai bun film). In acel an Oscarul a ajuns la un musical - My Fair Lady - care nu are nici pe departe incarcatura lui Dr. Strangelove.

 

2. Citizen Kane (1941)
Regie: Orson Welles
Distributie: Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore
Cine a castigat Oscarul: How Green Was My Valley

Din 1962, criticii au plasat Citizen Kane, remarcabilul film de debut al lui Orson Welles, in varful topului celor mai bune pelicule realizate vreodata.In 1998, American Film Institute l-a declarat cel mai bun film al tuturor timpurilor. Citizen Kane a fost un film vizionar pentru anul 1941, in care Orson Welles (care semneaza si regia, si scenariul) a intruchipat pe unul dintre cei mai puternici magnati de presa din Statele Unite ale Americii. Legenda “Cetateanului Kane” a fost in parte alimentata de faptul ca Welles avea doar 24 de ani in momentul realizarii filmului, precum si de similitudinile evidente dintre personajul principal si magnatul presei William Randolph Hearst. Acesta s-a luptat din rasputeri sa opreasca turnarea filmului, iar apoi nereusind sa-i impiedice difuzarea, a incercat sa-l discrediteze si a amenintat Hollywood-ul. Se spune ca aceste este unul dintre motivele pentru care filmul atat de apreciat astazi a fost huiduit la Oscaruri si a plecat acasa doar cu o statueta pentru scenariu. In 1942, Academia a ales sa-i dea Oscarul lui How Green Was My Valley, departe de a fi cel mai bun film al lui John Ford.

 


 


1. Goodfellas (1990)

Regie: Martin Scorsese
Distributie: Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci
Cine a castigat Oscarul: Dances With Wolves


Unul dintre cele mai bune filme despre gangsteri facute vreodata, capodopera lui Martin Scorsese despre ascensiunea lui Henry Hill in lumea mafiotilor merita sa castige in fata filmului cu Kevin Costner. Goodfellas este cel mai brutal film facut de Martin Scorsese iar Institutul American de Film l-a inclus in 2007 in topul celor mai bune 100 de filme din istorie, excluzand din clasament tocmai Dances with Wolves. "Faptul ca Scorsese a pierdut si Oscarul pentru film si cel pentru regie in fata lui Dances with Wolves e probabil una dintre cele mai mari nedreptati din istoria Oscarurilor" a scris Chuck O'Leary pentru FulvueD rive-in.com.


 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies