Desi s-au bucurat de un succes impresionat in radul publicului, exista cateva filme al caror final prezentat in cinematografe este total diferit de cel pe care producatorii il gandisera in mod initial.
1. I Am Legend (2007)
Lansarea filmului a facut senzatie in randurile fanilor. Desi actiunea este una aparent clasica, finalul capata o intorsatura neasteptata. O versiune alternativa a fost propusa. Astfel, protagonistul nu a mai fost omorat de catre Dark Seekers, ci realizeaza faptul ca acestia au venit doar sa isi recupereze prietenul ramas in urma. Este momentul in care publicul isi da seama ca nu mutantii sunt legenda, ci Neville. Odata ce mutantii isi regasesc prietenul, Neville este lasat in pace, realizand astfel faptul ca el era cel care ii vana pe ei si nu invers. Este o varianta buna pentru final, dar problema a fost cu perceptia publicului de proba. Vazand confuzia acestora, regizorul a ales varianta pe care o stim cu totii.
2. Blade Runner (1982)
Unul dintre cele mai cunoscute filme SF ale tuturor timpurilor s-a confruntat cu cel putin sase modificari inainte de a cunoaste varianta finala a povestii despre dragoste si razbunare intre oameni si replici. Un moment de cumpana a fost atunci cand s-a decis realizarea unui voice-over pentru finalul filmului. Sunt zvonuri care vorbesc despre faptul ca Harrison Ford s-a opus intr-atat de tare acestei optiuni, incat a facut inregistrarea pe cat de groaznic posibil, astfel incat aceasta sa nu fie folosita. Filmul se termina cu un happy-end ce ii surprinde pe Deckard si Rachel impreuna.
3. Clue (1985)
A fost un concept ingenios executat intr-o maniera extraordinara, cu exceptia faptului ca a fost departe de vremurile sale. A fost singurul film bazat pe pe un board game, dar si primul care a avut trei variante de final pe care le-a lansat simultan. Din moment ce jocul are sute de variante, producatorii peliculei au ales sa lucreze pe aceeasi linie si pentru film. Au realizat trei versiuni diferite pentru final. Fiecare cinematograf ar fi urmat sa primeasca un final diferit. Dar acest lucru ar fi produs confuzie in randul publicului, deoarece decizia asupra unei singure variante ar fi fost dificila. Atentia venita din partea presei a fost benefica pentru succesul filmului, care in final a cuprins toate cele trei versiuni de final.
4. Terminator 2: Judgement Day (1992)
Versiunea alternativa pentru final are loc in anul 2029, intr-o lume linistita ce nu a fost niciodata atacata de terminatorii lui Skynet, iar John Connor devine senator. Singurul motiv pentru care aceasta varianta a fost preferata de anumiti critici este acela ca ar fi facut aproape imposibila continuarea povestii cu Terminator 3: Rise of the Machines si Terminator: Salvation, oferind astfel un element surpriza.
5. Fatal Attraction (1987)
Unul dintre cele mai cunoscute thrillere din toate vremurile a fost aceasta productie ce s-a bucurat de o nominalizare la premiile Oscar. Avandu-i in distributie pe Michael Douglas si Glenn Close, pelicula a ramas si acum in memoria publicului. Ceea ce multi nu stiu este faptul ca finalul filmului nu este cel prevazut initial. Producatorii intentionau sa o determine pe Alex sa se sinucida, lasand aparenta ca Douglas este de vina. In timp ce politistii il iau pe acesta, Beth descopera o caseta prin care poate demonstra nevinovatia lui Douglas. Audienta nu a apreciat acest final, motiv pentru care producatorii au fost nevoiti sa refaca scenele de final. Exista si acum dezbateri aprinse in randul fanilor, in demersul de a demonstra care final este mai bun.
6. Little Shop of Horros (1986)
In general, filmele de tip fantasy/horror se bazeaza pe suspendarea dimensiunii realitatii. Totusi, in anumite cazuri, publicul nu este dispus sa aprecieze departarea mult prea mare de realitate. Astfel a fost si cazul acestui film. Musicalul a aparut pe marile ecrane in 1986 cu o secventa de final ce dura peste 20 de minute. Versiunea initiala ii prezenta pe protagonisti in ipostaza de a fi mancati de o planta monstruoasa. Publicul nu a apreciat aceasta varianta a musicalului de pe Broadway, asa ca producatorii au ales sa-l schimbe.
7. Scott Pilgrim vs. The World (2010)
Adaptarea lui Edgar Wright a romanului lui Bryan Lee O'Malley a fost primita cu o oarecare indiferenta de catre public. Potrivit criticilor, acest lucru ar fi fost evitat daca s-ar fi optat pentru un alt final, acela in care Ramona paraseste orasul fara Scott, care ramane cu Knives. Problema cu acest final este aceea ca neaga intregul motiv pentru care Scott este urmarit in lupta sa. Wright a ales pentru filmul sau un sfarsit similar cu cel din roman, care nu distruge intreaga ratiune a peliculei.
8. X-Men: The Last Stand (2006)
Diferite versiuni pentru final sunt o caracteristica des intalnita in cazul filmelor in care nu a fost stabilita intriga. Productia, de departe cea mai slaba a francizei, a avut parte de trei versiuni de final: Beast se intoarce ca profesor la Institutul Xavier, Rogue isi pastreaza puterile sau Logan se intoarce la Alberta.
9. Rocky Balboa (2006)
In film, Rocky isi rateaza lupta de revenire. Totusi, versiunea alternativa propune ca acesta sa castiga batalia si sa fie aclamat de multime. Decizia luata de arbitri si nu de un knockout a fost partea interesanta pentru care producatorii au optat in mod fericit, caci acest lucru nu a afectat in niciun fel personajul sau faima sa.
10. Die Hard With A Vengeance/Live Free Or Die Hard (1995/2007)
Ambele versiuni ale francizei "Die Hard" au avut parte de un sfarsit alternativ. In primul caz, Bruce Willis si personajul negativ sunt implicati intr-un joc de-a soarecele cu pisica pe intreaga durata a filmului, cu un moment de final in care McClane are sansa de a arunca zarurile intr-o maniera inedita. Din pacate, producatorii s-au gandit ca acest lucru il va face pe protagonist sa para mult prea crud.
In cel de-al doilea caz, schimbarile initiale prevedeau scaderea nivelului de violenta. Ca o consecinta, producatorii erau nevoiti sa excluda numeroase scene savuroase.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.