Festivalul de Film de la Cannes este una dintre cele mai importante competitii din lumea cinematografiei, nu putine fiind filmele care, dupa ce au castigat Palme d'Or, au reusit sa ajunga in topul celor mai apreciate productii. De la La Dolce Vita (1960), la 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007), procinema.ro iti prezinta 10 filme celebre care au facut istorie la Cannes.
1. La Dolce Vita (1960)
Regie: Frederic Fellini
Distributie: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée
A fost votat pe locul 6 in topul celor mai bune filme all time de Entertainment Weekly. Marcello Rubini e un tanar ziarist care isi petrece timpul printre celebritati si oameni bogati - o societate blazata si decadenta. Desi constient de superficialitatea acestui mod de viata, eroul se complace sa-l accepte.
2. Taxi Driver (1976)
Regie: Martin Scorsese
Distributie: Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd
Vorbesti cu el? Nu ti-am recomanda. Omul singuratic al lui Dumnezeu, insomniacul bantuit de amintirile razboiului din Vietnam, este o maiestrie de rol: frustrare, manie, dezgust, izolare si sociopatie, De Niro se asigura ca Travis transmite toate acestea printr-o singura privire. Tot filmul este un suspans incredibil de suportat in care Travis clocoteste urmand ca la final sa erupa in fantani de sange.Pentru a-si pregati rolul De Niro a lucrat ca taximetrist in ture de 12 ore in New York. Desi premiat, filmul a fost primit cu ura la Cannes.
3. Apocalypse Now (1979)
Regie: Francis Ford Coppola
Distributie: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall
Coppola este singurul regizor american premiat cu Palme d' Or de doua ori. Apocalypse Now e cel mai celebru manifest impotriva razboiului din Vietnam.Capitanul Willard (Martin Sheen) are misiunea de a-l aduce acasa pe ratacitul colonel Kurtz (Marlon Brando), separat de restul lumii ca un Dumnezeu atotputernic in adanca jungla vietnameza. Pe masura ce il cauta de-a lungul fluviului, Willard descopera pe pielea lui , printre colegii de arme si peste tot in jur puterea malefica a razboiului care a degenerat deja in nebunie.
4. Sex, Lies, and Videotape (1989)
Regie: Steven Soderbergh
Distributie: James Spader, Andie MacDowell, Peter Gallagher
Este filmul care l-a lansat ca regizor pe Steven Soderbergh. Povestea e simpla: Ann este casatorita cu John, care are o legatura amoroasa cu sora ei, Cynthia. Ann este tipul de femeie introvertit si nu ar vrea sa termine aceasta relatie, mai ales ca ea sustine sus si tare ca nu prea isi doreste sex... Dar, cand un vechi prieten de-al sotului ei, Graham, isi face intrarea in peisaj, viata lor se va schimba foarte mult. Mai ales din cauza pasiunii lui. Graham, aceea de a filma femei pe casete video...
5. Wild at Heart (1990)
Regie: David Lynch
Distributie: Nicolas Cage, Laura Dern, Willem Dafoe
Wild at Heart este fara indoiala unul dintre cele mai impresionante filme ale regizorului David Linch ( Mulholland Drive, Blue Velvet, Lost Highway, Twin Peaks, Dune). Inspirat de romanul lui Barry Gifford, cu o coloana sonora compusa de Angelo Badalamenti, filmul este o capodopera despre doi tineri care se iubesc, dar pe care autoritara si dominatoarea mama a fetei incearca sa-i desparta cu orice pret, inclusiv angajand un asasin.
6. The Piano (1993)
Regie: Jane Campion
Distributie: Harvey Keitel, Holly Hunter si Anna Paquin.
In istoria de 65 de ani a Festivalului de la Cannes o singura data a castigat o femeie, Jane Campion, cea care a impresionat pe toata lumea in 1993 cu "The Piano". Drama plasata la mijlocul secolului al XIX-lea a pianistei mute si a fiice sale ramane un film de referinta in cultura cinematografica.
7. Pulp Fiction (1994)
Regie: Quentin Tarantino
Distributie: John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson
Este cu siguranta cel mai comercial film de pe lista. Pelicula e o comedie neagra, parodie a filmelor cu gangsteri, o incursiune in lumea interlopa americana, tratata intr-un mod original.
8. The Pianist (2002)
Regie: Roman Polanski
Distributie: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay
Adrien Brody a reusit rolul vietii sale, interpretandu-l pe W. Szpillmann in fuga sa din ghearele Holocaustului in Pianistul, emotionanta poveste regizata de Roman Polanski.
9. Fahrenheit 9/11 (2004)
Regie:Michael Moore
A devenit documentarul cu cele mai mari incasari din istorie. "Fahrenheit 9/11" a fost lansat in 2004, cu doar cateva luni inainte de alegeri, Moore sperand ca filmul ar putea convinge electoratul american sa il sustina pe contracandidatul lui George W. Bush, democratul John Kerry. Bush a castigat un al doilea mandat prezidential, insa “Fahreneit” a incasat 119 milioane de dolari numai in SUA, devenind cel mai de succes documentar din toate timpurile.
10. 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007)
Regie: Cristian Mungiu
Distributie: Madalina Ghitescu, Anamaria Marinca, Vlad Ivanov
Cristian Mungiu a scris istorie pentru Romania in 2007, atunci cand a obtinut marele Premiul Palme d'Or la Cannes. Mungiu, care se afla in acest an in juriul festivalului, a reusit o performanta unica pentru cinematografia romaneasca, care inca n-a reusit sa fie egalata. Drama despre avorturile ilegale din perioada comunista in Romania a avut un ecou puternic in intreaga Europa, de unde a obtinut numeroase premii.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.