marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Filmul care a facut toata America sa "danseze murdar". 10 lucruri pe care nu le stiai despre Dirty Dancing

Nobody puts Baby in the corner.  Dupa doua decenii de la lansare, Dirty Dancing ramaneun film care cucereste generatie dupa generatie. Povestea de dragoste presarata cu scene memorabile de dans dintre Patrick Swayze si Jennifer Grey a cucerit intreaga lume. Cu ocazia aniversarii a 25 de ani de la lansare, revista TIME prezinta 10 lucruri nestiute despre cel mai frumos film despre dans.

Dirty Dancing, un succes urias in box office

Dirty Dancing a avut un succes fenomenal inca de la lansare. In total, la nivel global, a facut incasari de 214 milioane de dolari, o suma remarcabila pentru anul 1987. Filmul a fost al cincilea mare succes din istoria studiourilor Vestron. La fel de populara a fost si coloana sonora, album care s-a vandut in peste 1 milion de copii in doar o luna de la lansarea peliculei in cinematografe.

Patrick Swayze si Jennifer Grey nu au fost primele optiuni pentru rolurile principale

Patrick Swayze si Jennifer Grey au facut cariera cu rolurile lor din Dirty Dancing, care i-au facut celebri. Insa acestia au fost la un pas sa nu primeasca rolurile. In memoriile sale, Patrick Swayze a povestit ca la inceput nu si-a dorit rolul pentru ca el considera ca nu i se potriveste. Swayze era dansator profesionist, insa cel mai mult l-a atras la film scenariul si povestea de dragoste dintre personajul sau, Johnny Castle si Baby Houseman (Jennifer Grey). Pentru rolul lui Swayze au fost luati in considerare Val Kilmer, Billy Zane, iar pentru rolul Baby prima optiune a fost Sarah Jessica Parker.

Catkills, un loc de vis


Scena de inceput a filmului prezinta locurile unde familia Houseman si-a petrecut vacanta care i-a schimbat viata pentru totdeauna lui Baby. Actiunea are loc in Catskills, langa statul New York, dar filmarile au avut loc mult mai departe,  in Virginia. Producatorii si-au dorit sa filmeze in faimosul resort din Catkills, insa la acea vreme era ocupat si costurile de a filma acolo erau foarte mari.

Numele real al lui Baby este Jackie, nu Frances


Atunci cand Johnny o intreaba pe Baby care este numele ei real, ea spune "Frances. La fel ca pe prima femeie din Cabinet", cu referinta directa la Frances Perkins, prima femeie care a ocupat pozitia de Secretar al Muncii. Se pare ca personajul a fost inspirat din viata scenaristei filmului, Eleonor Bergstein, care a fost dansatoare, si din viata lui Jackie Horner, care a fost modelul principal pentru personajul Baby.

O scena celebra, creata in pauza de filmari


Cu o coregrafie superba, Dirty Dancing a cucerit fanii prin scenele de dans atent puse in scena. Insa nu toate au fost planuite. Una dintre cele mai celebre scene din film, cea in care cei doi danseaza in sala de repetii, nu era initial in script. In timp ce cei doi actori repetau, regizorul Emile Ardolino i-a rugat sa mai faca inca o data miscarile de dans, pe care le-a inclus in film si astfel, s-a nascut una dintre cele mai celebre scene din cinematografie moderna.


Filmari in conditii dure


Desi actiunea are loc in timpul vacantei de vara, filmarile nu au avut loc intotdeuana in conditii placute. Pentru scena in care Johnny o tine pe Baby deasupra capului in lac, cei doi au intampinat mai multe probleme. Swayze suferea de o durere crunta la genunchi, iar in scena respectiva apare dublura lui Grey. Dupa acea scena, Swayze a aflat ca problema de la genunchi s-a agravat. Filmarile nu au avut loc vara, iar temperatura scazut a apei le-a dat de furca actorilor, motiv pentru care nu exista nici un prim-plan cu ei, pentru ca li se invineteau buzele de frig.

Un film care a starnit numeroase controverse


La vremea lansarii, filmul a fost controversat datorita conotatiilor sexuale pe care le aducea celebrul "dans murdar". Ca sa fie aprobat, a fost editat de 3 ori pentru a primi un rating PG-13 in loc de R, care ar fi transformat pelicula intr-una interzisa minorilor. In varianta pe DVD a filmului exista scene explicite care au fost scoase la montaj.


Cantecele care au facut toata America sa "danseze murdar"



Doua cantece au devenit reprezentative pentru Dirty Dancing, She's Like The Wind, interpretat chiar de Patrick Swayze si (I’ve Had) The Time of My Life. Initial, She's Like the Wind trebuia sa apara pe coloana sonora a unui film in care Swayze nu a mai jucat asa ca s-a potrivit de minune cu Dirty Dancing. Coloana sonora a primit nominalizare la Oscar si a castigat statueta pentru cel mai bun cantec, (I’ve Had) The Time of My Life.


Conan O'Brien, cel mai mare fan al lui Dirty Dancing

Dirty Dancing este unul dintre cele mai iubite filme din lume. La aniversarea a 10 ani de la lansare, Conan O'Brien, celebrul prezantator, a citit in emisiunea sa un articol din Variety in care era anuntata relanasarea filmului in cinema, dupa o campanie de sustinere initiata de Conan O'Brian. Acesta a insistat ca filmul sa reintre in cinematografe, iar 80.000 de fani au sunat la producatori incercand sa ii covinga sa lanseze din nou filmul. In acel an, Dirty Dancing a mai strans aproape 500.000 de dolari doar in SUA.

 

Dirty Dancing continua sa fascineze noi generatii


Dupa 25 de ani, spiritul din Dirty Dancing n-a murit. In 2004 a fost lansat un sequel, Dirty Dancing 2: Havana Nights. Patrick Swayze a avut si el o apartie cameo, in rolul unui instructor de dans. In 2014, cei de la Hollywood intentioneaza sa aduca pe marile ecrane un remake al filmului original din 1987.


Modifică setările cookies