marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

13 filme pe care nu ai voie sa le ratezi la TIFF 2012: ce pelicule merita vazute la cel mai de succes festival de film din Romania

10 zile de filme bune, atmosfera medievala si proiectii speciale. Intre 1 si 10 iunie, Clujul isi deschide portile pentru a 11-a editie a Festivalului de Film Transilvania (TIFF), iar spectatorii vor avea ocazia sa vada filme remarcabile din Europa dar si productii hollywoodiene de succes ca Hugo, pe care il pot vedea pentru prima data in Romania.

1.Cafe de Flore
Regie: Jean-Marc Vallée
Distributie: Vanessa Paradis, Kevin Parent

Aflat in competitie in sectiunea Supernova, Café de Flore (r. Jean-Marc Vallée), pentru care Vanessa Paradis a primit trofeul de interpretare la Venetia 2011, este unul dintre ele. In aceasta drama emotionanta, actrita joaca rolul unei coafeze din Parisul lui 1969 care-si creste singura fiul nascut cu sindromul Down.

2.Acesta nu e un film/ In film nist
Regie: Mojtaba Mirtahmasb, Jafar Panahi
Distributie: Jafar Panahi

Unul dintre highlight-urile sectiunii este si filmul cineastului iranian inchis pe nedrept de autoritatile din Iran, Jafar Panahi, "Acesta nu e un film". Documentarul clandestin, filmat in parte cu un iPhone si transportat ilegal in Franta intr-un tort, pentru a fi inclus, in ultimul moment, in selectia de la Cannes 2011, descrie viata de zi cu zi a regizorului in timpul arestului la domiciliu in apartamentul sau din Teheran. Panahi a primit interdictia de a mai face film in Iran in urmatorii 20 de ani.

3.Domnul Lazhar/ Monsieur Lazhar
Regie: Philippe Falardeau
Distributie: Mohamed Fellag, Sophie Nélisse, Émilien Néron


Dupa un traseu de exceptie prin festivaluri, Domnul Lazhar/ Monsieur Lazhar (r. Philippe Falardeau), nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film strain si detinator a sase trofee la premiile industriei canadiene, inclusiv pentru Cel mai bun film, este adus in premiera la TIFF.  Domnul Lazhar este drama unui refugiat algerian care ia locul unei profesoare care s-a sinucis si incearca sa se adapteze la noul mediu purtand pe umerii sai o tragedie cumplita.

4.Bestiar
Regie: Denis Côté

Aflat in categoria No Limit,  Bestiar este un alt titlu de neratat, selectionat la Sundance si Berlin. Bestiar  este o bizara „carte de poze cinematografica” – cum o descrie regizorul Denis Côté - despre observarea mutuala dintre oameni si animale

5.Dreileben
Regie: Christian Petzold
Distirbutie: Jacob Matschenz, Luna Mijovic, Jeanette Hain, Susanne Wolff, Stefan Kurt, Eberhard Kirchberg

Una dintre cele mai fascinante experiente cinematografice recente le va fi accesibila spectatorilor TIFF in cadrul unei proiectii-maraton speciale: Dreileben (Germania, 2010). Trei filme, trei regizori, trei stiluri contrastante si trei unghiuri diferite ale uneia si aceleiasi povesti, a caror sursa de inspiratie este un eseu critic. In vara lui 2006, trei dintre cei mai talentati cineasti germani ai momentului – Dominik Graf, Christian Petzold si Christoph Hochhäusler – au inceput sa corespondeze intre ei pe diverse teme legate de cinema, de la estetica de film la scoala berlineza si cinematograful de gen. Demersul teoretic s-a prelungit in practica, intr-un format filmic ambitios. Pornind de la un pivotal fapt divers - evadarea unui criminal din custodia politiei, in decorul magic-realist al padurii Turingiene - cei trei au conceput trei filme diferite si profund personale: Mai bine decat moartea (r: Christian Petzold), Nu veni dupa mine (r: Dominik Graf) si Un minut de intuneric (r: Christoph Hochhausler).

6.Mildred Pierce
Distributie:  Kate Winslet, Guy Pearce,  Evan Rachel Wood


De o proiectie maraton la TIFF 2012 va avea parte si serialul HBO multi-premiat Mildred Pierce (2011). Mini-seria de cinci episoade despre o femeie divortata care face fata recesiunii din anii 30 dar nu si relatiei cu fiica sa i-a adus actritei Kate Winslet, printre altele, un Emmy si un Glob de Aur pentru Cea mai buna interpretare feminina. Anul trecut, filmul a primit cele mai multe nominalizari – 21, la Gala Premiilor Emmy. Los Angeles Times nota entuziast ca „Mildred Pierce nu e doar televiziune de cea mai buna calitate, e o revelatie”.

7. Zero Killed
Regie: Michal Kosakowski
Distributie:Uli Aigner, Aylin Ayaz, Teresa Behr

Zero Killed, un hibrid de documentar si fictiune, e rezultatul unui experiment inceput in 1996, cand cineastul a provocat mai multe persoane sa-si puna in scena fanteziile despre ucidere – a lor sau a altcuiva - in scurtmetraje in care sa joace ei insisi. Zece ani mai tarziu, aceiasi oameni sunt chestionati despre senzatiile traite atunci si despre subiecte ca razboiul, tortura, terorismul, suicidul, violenta domestica. Zero Killed ridica intrebari serioase despre natura umana, moralitate, bine si rau. Filmul va fi prezentat in premiera internationala la TIFF 2012. „Fanteziile despre crime sunt chestiuni singulare. E dovedit faptul ca oamenii au capacitatea de a-si imagina simultan lucrurile pe care le doresc si cele de care le este frica”, spune regizorul Michal Kosakowski despre unul dintre cele mai nelinistitoare subiecte din sectiunea Fara limita/ No Limit:: crimele din imaginatia noastra.

8.Sfarsitul noptii/ End of the Night
Regie: Daisuke Miyazaki
Distributie:Nami Komiyama, Kuniaki Nakamura, Masayuki Shionoya  

Sfarsitul noptii (r. Daisuke Miyazaki) va atrage cu siguranta atentia celor care vin la TIFF. Descris ca  "o combinatie zanateca de Ozu, Takeshi Kitano si Tarantino", filmul este povestea unui asasin platit a carui viata se schimba atunci cand intalneste o fosta victima care i-a scapat.

9.Teddy Bear
Regie: Mads Matthiesen
Distributie: Kim Kold, David Winters, Elsebeth Steentoft


Cu un trofeu pentru regie de la Sundance, cel mai important festival de film independent din Statele Unite, vine si Mads Matthiesen cu al sau Teddy Bear, povestea emotionanta a unui culturist de 38 de ani, timid si singur, care inca locuieste cu mama sa.

10. The 3rd Letter
Regie: Grzegorz Jonkajtys

Fanii genului SF nu trebuie sa rateze The 3rd Letter al lui Grzegorz Jonkajtys, despre o lume in care viata oamenilor depinde de aparate bio-mecanice. Regizorul este creatorul animatiei The Ark, inclusa in selectia oficiala la Cannes 2007, si animator al unor blockbustere precum Sin City, Star Trek, Transformers 2 si Iron Man 2.

 

11.Oslo, 31 august
Regie: Joachim Trier
Distributie: Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner, Ingrid Olava


Un alt film asteptat de critica si public deopotriva este Oslo, 31 August, de Joachim Trier, proiectat in 2011 la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard. Trier a fost prezent in competitia TIFF 2007, cu debutul sau, Repriza.

12 Planeta insingurata / The Loneliest Planet
Regie: Julia Loktev
Distributie: Hani Furstenberg, Gael García Bernal, Bidzina Gujabidze

"Planeta insingurata" este o drama psihologica in peisaj caucazian cu Gael Garcia Bernal, care a starnit multe valuri si a fost selectionata la Locarno 2011, Toronto, New York si Las Palmas, unde a obtinut recent marele premiu.

13. Hugo
Regie: Martin Scorsese
Distributie: Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz, Christopher Lee

Unul dintre cele mai bune filme 3D facute vreodata va putea fi vazut intr-o prioiectie speciala la TIFF. Aflat in categoria Supernova, Hugo, regizat de Martin Scorsese ii va purta pe spectatori intr-o lume fascinanta, in care Hugo este un baiat orfan ce  traieste in zidurile garii centrale din Parisul anilor '30. A invatat sa repare diverse mecanisme de la tatal si unchiul sau, asa ca repara ceasurile garii. Singurul lucru care i-a ramas de la tatal lui este un om mecanic stricat. Gasirea unei chei care l-ar putea face pe acesta sa functioneze devine principala preocupare a baiatului convins ca automatonul contine secrete extraodinare. Hugo a primit 5 premii Oscar in acest an, din 11 nominalizari si este considerat o bijuterie cinematografica din punct de vedere vizual.








 

Ce film vrei sa vezi cel mai mult la TIFF 2012? (15 voturi)
Hugo
33.33%
Oslo, 31 august
0%
Sfarsitul noptii
13.33%
Teddy Bear
53.33%
Acesta nu e un film
0%

Modifică setările cookies