Uleiul de krill este un supliment alimentar care, conform studiilor, pare să aibă o eficiență mai mare decât uleiul de pește. Krillii sunt o specie de creveți din zona polară. Iată ce conține uleiul de krill și ce beneficii are acesta pentru organism.
Compoziția uleiului de krill
Precum uleiul de pește, uleiul de krill conține acizii grași Omega-3 EPA (eicosapentaenoic) și DHA (docosahexaenoic), substanțe cu beneficii numeroase asupra funcționării normale a organismului.
Unele studii sugerează că acizii grași Omega-3 din uleiul de krill sunt mai ușor de absorbit și utilizat de către organism, față de acizii Omega-3 din uleiul de pește. Se pare că acești acizi sunt stocați în moleculele de trigliceride în uleiul de pește, iar în uleiul de krill, aceștia se găsesc în structura fosfolipidelor, mai ușor de absorbit. Totuși, sunt necesare studii suplimentare pentru a afirma faptul că uleiul de krill este superior celui de pește.
Pe lângă acizii grași Omega-3, uleiul de krill conține astaxantină – un pigment natural roz-portocaliu cu rol antioxidant și antiinflamator.
Beneficiile uleiului de krill
Beneficiile uleiului de krill sunt asociate conținutului ridicat de acizi grași Omega-3.
1. Îmbunătățește profilul lipidic și funcția cardiovasculară
Uleiul de krill reduce nivelul trigliceridelor din sânge și crește nivelul de colesterol „bun” (HDL) și scăderea celui „rău” (LDL). Colesterolul HDL are rolul de a-l scădea pe cel LDL, ceea ce scade riscul de formare a plăcilor de aterom (ateroscleroză). Plăcile de aterom sunt responsabile de cele mai multe cazuri de infarct miocardic și accident vascular cerebral ischemic. În același timp, acizii grași Omega-3 ajută la ameliorarea hipertensiunii arteriale și la prevenirea formării cheagurilor de sânge.
2. Reduce simptomele sindromului metabolic
Sindromul metabolic combină mai multe afecțiuni: trigliceride crescute, HDL scăzut, rezistență la insulină (hormonul care scade glicemia), hipertensiune, obezitate.
Uleiul de krill, datorită acizilor EPA și DHA, îmbunătățește nivelul de grăsimi din sânge, reduce factorii de risc cardiovasculari, reduce hipertensiunea și inflamația și crește sensibilitatea la insulină.
3. Combate inflamațiile
Uleiul de krill are proprietăți antiinflamatoare nu numai datorită conținutului de acizi grași Omega-3, ci și conținutului de astaxantină. Inflamația este răspunsul organismului la infecții sau leziuni.
4. Reduce durerea articulară
Deoarece durerea articulară apare din cauza unei inflamații la nivelul articulației, uleiul de krill ar putea reduce acest simptom, datorită proprietăților sale antiinflamatoare.
5. Reduce simptomele sindromului premenstrual
Studiile au arătat că suplimentarea cu acizi grași Omega-3, ulei de krill sau de pește ajută la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual (PMS) și a durerii menstruale.
6. Poate îmbunătăți funcția vizuală
DHA este un component al structurii retinei. Suplimentarea cu ulei de krill previne afecțiunile vizuale, inclusiv degenerescența maculară.
7. Ajută la dezvoltarea și menținerea sănătății creierului și memoriei
Acizii grași Omega-3 sunt esențiali pentru dezvoltarea normală a creierului în perioada copilăriei și cea intrauterină (pe timpul sarcinii), deoarece grăsimile fac parte din structura neuronului. De asemenea, aceste grăsimi sunt asociate cu creșterea inteligenței, concentrării și memoriei, dar și cu un risc scăzut de autism și de ADHD.
8. Poate reduce anxietatea și depresia
Studiile au demonstrat că acizii grași Omega-3 EPA au un rol important în prevenția și combaterea depresiei și anxietății, prin suplimentare zilnică.
9. Îmbunătățește calitatea somnului
Nivelul scăzut de Omega-3 este asociat cu probleme de somn și cu un nivel scăzut de melatonină, hormonul care te ajută să adormi.
10. Reduce simptomele de ADHD
Conform studiilor, copiii cu ADHD au un nivel mai scăzut de Omega-3 în organism, iar suplimentarea cu acizi grași Omega-3 ajută la ameliorarea simptomelor afecțiunii.
11. Reduce riscul de a dezvolta boli autoimune
Acizii grași Omega-3 pot scădea riscul de dezvoltarea a bolilor autoimune (lupus, diabet de tip 1, colita ulcerativă, boala Crohn), caracterizate de atacarea propriilor țesuturi.
12. Poate ameliora bolile psihiatrice și pe cele neurodegenerative
Acizii grași Omega-3 ajută la ameliorarea simptomelor bolilor psihiatrice (schimbări bruște de comportament, comportament violent).
De asemenea, cercetările au arătat că aceste grăsimi scad riscul de dezvoltare a bolilor degenerative legate de vârstă și a bolii Alzheimer.
13. Poate preveni apariția cancerelor
Acizii Omega-3 ar putea scădea riscul de apariție a cancerului de colon, de prostată și de sân.
14. Reduce grăsimea din ficat
Suplimentarea cu ulei de krill poate scădea grăsimea și inflamația din boala ficatului gras non-alcoolic.
15. Reduce riscul de astm în cazul copiilor
Suplimentarea cu acizi grași Omega-3 poate reduce riscul de a dezvolta astm, o afecțiune respiratorie cronică.
16. Îmbunătățește aspectul pielii
Acizii DHA fac parte din structura pielii, iar EPA au rol în hidratarea optimă a pielii, în prevenția semnelor de îmbătrânire și în reducerea acneei.
În concluzie, uleiul de krill are numeroase beneficii pentru organism, datorită conținutului bogat în acizi grași DHA și EPA, dar și în astaxantină.
SURSA FOTO: PIXABAY