marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

2 saptamani pana la Premiile Oscar: cine va lua marele trofeu,  cum poate scrie istorie editia din 2014 si ce sanse sunt sa castige doua filme Oscarul pentru Best Picture

Saptamana trecuta a avut loc o premiera istorica cand, pentru prima data, doua filme au castigat trofeul Sindicatului Producatorilor Americani pentru cel mai bun film al anului. Astfel, 12 Years a Slave si Gravity au fost numite cele mai bune filme ale anului, castigand ambele trofeul. Analistii de la Hollywood Reporter se intreaba daca acest record se poate repeta si la Premiile Oscar?
 

2 saptamani pana la Premiile Oscar: cine va lua marele trofeu, cum poate scrie istorie editia din 2014 si ce sanse sunt sa castige doua filme Oscarul pentru Best Picture

 

In cei 25 de ani de cand PGA acorda anual trofee, nu s-a intamplat niciodata ca doua filme sa castifge trofeul pentru filmul anului, pana in 2014. Peste 75% din peliculele nominalizate in anii trecuti de PGA au fost nominalizate ulterior si la premiile Oscar, iar 15 din ultimii 21 de invingatori la trofeele PGA au primit in anii respectivi Oscarul pentru cel mai bun film al anului, asa cum s-a intamplat si in 2012, cand lungmetrajul "The Artist" a fost recompensat de ambele asociatii americane, dar si cu Argo, care a primit si premiul PGA si premiul Oscar pentru cel mai bun film al anului.

 


Ce sanse sunt ca doua filme sa fie recompensate cu Oscar in 2014 pentru Best Picture?
 

In fiecare an, exista un sistem de votare complex, care le permite celor 6028 de membrii ai Academiei sa isi exprime optiunea. Sigur, este putin probabil ca toti sa voteze, insa daca vor fi 6000 de bilete de vot, atunci probabilitate ca doua filme sa obtina acelasi numar de voturi este de 0.52 si aste se poate intampla o data la 192 de ani. Conform specialistilor, cursa se da intre 12 Years a Slave si Gravity.

 


 

Cum se voteaza?


La categoria cel mai bun film, pot vota toti membrii, indiferent de specializare. Astfel, fiecare votant alege 5 filme in ordinea preferintelor din lista nominalizatilor. Ca un film sa primeasca vot trebuie sa fie ales pe primul loc de cel putin o cincime din numarul votantilor. 


 

 

Citeste si : Povestea spectaculoasa a primului actor somalez din istorie nominalizat la Oscar. Cum a ajuns un sofer de limuzina star la Hollywood  

 

 


Un  film are nevoie de 546 de buletine de vot in care membrii sa il plaseze pe primul loc in topul preferintelor. Dar, daca obtine un procent cu 10% mai mare de acest numar, voturile in plus se redistribuie catre urmatoarele doua titluri de pe lista nominalizatilor. Acest sistem, numita vot prefential, este destul de complex si este verificat si condus de Price Waterhouse Coopers.


 


Cine este favorit?


Premiile Oscar incheie sezonul de trofee, insa statistic, se poate afla castigatorul tinand cont de celelalte evenimente. In acest an filmele care au triumfat au fost 12 Years a Slave, Gravity si American Hustle. In ultimii 25 de ani, doar de trei ori a castigat alt film decat cele premiate in galele de dinainte de Oscar. Iata mai jos care sunt filmele premiate pana acum in 2013-2014 de catre cele mai importante sindicate din SUA.

Screen Actors Guild (SAG): American Hustle

Toronto IFF People's Choice: 12 Years a Slave

Golden Globes: 12 Years a Slave (drama) si American Hustle (comedie/musical)

Producers Guild of America (PGA): 12 Years a Slave / Gravity (victorie egala)

Critics' Choice: 12 Years a Slave

 

 

Tinand cont de aceste criterii si premii, cel mai probabil sa castige statueta de aur pentru Best Picture in acest moment este drama 12 Years a Slave. Cel mai important premiu este cel oferit de Sindicatul Producatorilor Americani, care anunta de obicei si cine va lua Oscarul. In peste 72% dintre cazuri, Oscarul este castigat de aceeasi pelicula care ia si premiul PGA, iar in ultimii 6 ani nu a existat nici o surpriza.
 

Insa, exista sansa ca in acest an, prezicerile tuturor sa fie date peste cap si Gravity sa ia Oscarul, tinand cont ca a castigat la egalitate premiul pentru cel mai bun film al anului.
 

 

 


Sursa grafic: The Telegraph


 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies