“4 luni, 3 saptamani si 2 zile” al lui Cristian Mungiu a fost desemnat “cel mai bun film al anului” luni, la Gala Premiilor Gopo. De altfel, pelicula lui Mungiu a obtinut aproape toate premiile importante, printre care premiul pentru cea mai buna regie si cea mai buna actrita intr-un rol principal, Anamaria Marinca.
Daca, in urma cu doua luni, Mungiu se declara dezamagit ca a ratat nominalizarea la Oscarul pentru cel mai bun film strain, seara premiilor Gopo a fost cu siguranta a sa.
“Scorul” final a fost de 7 premii castigate de filmul lui Mungiu in defavoarea peliculei semnata de Cristian Nemescu, printre care premiile pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar, Vlad Ivanov (domnul Bebe) si cea mai buna actrita intr-un rol secundar, Laura Vasiliu (Gabita). Mungiu a tinut sa ii multumeasca, printre altii, regretatului Cristian Nemescu pentru ca a reusit sa realizeze un film cum e “California Dreamin’ (nesfarsit)”.
Singura categorie important
In mod deloc surprinzator, Anamaria Marinca a fost desemnata
“cea mai buna actrita”, iar Razvan Vasiliu a castigat, in defavoarea lui Armand Assante, premiul pentru cel mai bun actor.Pentru ca anul acesta s-au implinit 30 de ani de la lansarea primului serial romanesc, creatorul acestuia, Mircea Muresan, a fost recompensat cu un omulet, in timp ce “veteranul” Jean Constantin a fost apreciat pentru intreaga sa cariera si pentru contributia adusa cinematografiei romanesti.
Daca, in urma cu trei saptamani, Bogdan Mustata castiga Ursul de Aur la Berlin pentru cel mai bun scurtmetraj, luni, a fost randul scurtmetrajului “Valuri”, al lui Adrian Sitaru sa castige.
“13 Tzameti”, de Gela Babluani, a fost desemnat cel mai bun film european care a rulat in cinematografele din Romania in anul care a trecut.
Juriul din acest an a fost format din cinci profesionisti in domeniu, Dorina Chiriac, Irina Margareta Nistor, Iulia Blaga, Radu F. Alexandru si Stere Gulea.
Starurile Colin Firth și Matthew Macfadyen au apărut amândoi în adaptări ale romanului „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen.