Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat anul acesta la Festivalul International de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), la 40 de ani de la debutul sau cu lungmetrajul Cursa
O ampla retrospectiva ii va fi dedicata cineastului roman, cuprinzand 12 filme, o expozitie cu afisele peliculelor sale, fotografii de la filmare si alte documente inedite aduse pentru prima data in fata publicului. Regizorul se va intalni la Cluj cu tinerii cineasti si cinefili si va fi prezent la proiectia de gala a filmului Proba de microfon (1980).
„
"Proba de microfon vorbeste despre acele momente de adevar care razbat in situatii controlate si ritualizate cum ar fi interviurile TV – momente in care pe fatada sociala apare o fisura ce dezvaluie o alta realitate, ascunsa privirii”, scrie Richard Peña, fost director de programe al Film Society of Lincoln Center si presedintele comitetului de selectie al New York Film Festival timp de 25 ani, un sustinator devotat al cinema-ului romanesc si admirator al operei lui Mircea Daneliuc.
Nascut in 1943 in Hotin, azi Ucraina, Daneliuc a urmat initial studii de filologie, apoi a absolvit cursurile de regie de film la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, in 1972. Cu o cariera care cuprinde 17 lungmetraje, dintre care 16 semnate si in calitate de scenarist, 11 aparitii ca actor, opt piese de teatru scrise si patru regizate, romane si volume de proza scurta, Mircea Daneliuc este considerat unul dintre cei mai importanti artisti romani. Renumit pentru filmele subversive lansate in timpul regimului comunist, pentru umorul negru si satira necrutatoare a unei societati bolnave, ghidata de legi absurde, Daneliuc se inspira permanent din actualitate, dand glas propriilor nemultumiri si dezamagiri.
La TIFF, spectatorii vor (re)descoperi cateva dintre cele mai importante filme semnate de Mircea Daneliuc, in copii noi, digitalizate, cu subtitrari noi in limba engleza, pregatite sa fie reintroduse in circuitul international. In cadrul retrospectivei vor fi proiectate 12 filme cuprinzand toate etapele carierei sale: Cursa (1975), Vanatoarea de vulpi (1980), Proba de microfon (1980), Croaziera (1981), Glissando (1984), Iacob (1988), A unsprezecea porunca (1991), Patul conjugal (1993), Aceasta lehamite (1994), Senatorul melcilor (1995), Cele ce plutesc (2009) si scurtmetrajul sau de absolvire, Dus-intors (1972).
Filmele sale au intrat in selectia unora dintre cele mai mari festivaluri, inca de la debut: Cursa a fost proiectat la Belgrad, Cairo, New Delhi, Moscova, Barcelona, Senatorul melcilor a concurat pentru Palme d’Or, in 1995; Glissando a fost selectionat la Venetia; Vanatoarea de vulpi, Iacob si Patul conjugal au participat la Berlin, iar Proba de microfon a fost prezentat la Atena, Los Angeles si Roma. Iacob a primit si doua nominalizari la premiile Academiei Europene de Film, pentru Cel mai bun film si Cel mai bun actor (Dorel Visan), in 1988. Daneliuc a colaborat constant cu actori ca Mircea Albulescu, Tora Vasilescu, Mircea Diaconu, Stefan Iordache, Cecilia Barbora, Valeria Seciu, Gina Patrichi, Gheorghe Dinica, Coca Bloos, Olga Tudorache, Clara Voda.
Cuplul a pus capăt relației după ce în 2023 și-au anunțat logodna.