Festivalul International de Film de Animatie Anim'est 2012, care se va desfasura intre 5 si 14 octombrie, in Bucuresti, reuneste 312 scurtmetraje, 23 de lungmetraje, evenimente speciale, precum Animash si "The Night of the Animated Bad Taste", si celebritati ca Daniel McCoy, de la studioul Pixar.
In 2012, Anim'est inseamna 312 scurtmetraje si 23 de lungmetraje, prezentari, expozitii si evenimente special.
Potrivit lui Mihai Mitrica, directorul festivalului, 46 de titluri vor lupta in acest an pentru Trofeul Anim'est. Din tari cu traditie in animatie ca Franta si Japonia si pana in Etiopia, competitia de scurtmetraj va fi un melanj plin de culoare si energie din toate colturile lumii, un mix intre cele mai frumoase povesti si cele mai diversificate stiluri de animatie, de la stop motion la 3D si CGI ( computer graphic imagery).
In competitia de lungmetraj se regasesc 5 titluri: "Alois Nebel" (regia Tomáš Lunák), propunerea Cehiei pentru Oscar, "Fat, Bald, Short Man" (regia Carlos Osuna), o comedie amaruie despre complexele unui barbat de varsta mijlocie, "Children Who Chase Lost Voices from Deep Below", o animatie japoneza semnata de Makoto Shinkai, regizor deja numit de critici "noul Miyazaki", "Selkirk, the True Robinson Crusoe" (regia Walter Tournier) si "Daddy, I'm a Zombie", o animatie de Joan Espinach si Ricardo Ramón nominalizata la premiile Goya 2012.
Competitia filmelor studentesti numara 31 de titluri, intre care "Jack and Chuck", "L'ère bête" si "Red", realizate de celebra scoala franceza Supinfocom, dar si "Zing" (regia Kyra Buschor & Cynthia Collins), o productie germana nominalizata la Cartoon d'Or.
In competitia Balkanimation, 14 filme din Grecia, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Turcia, Bulgaria, Serbia, Macedonia si Romania se lupta pentru trofeu, iar in competitia nationala, nu mai putin de 21 de titluri au fost selectate. Doi dintre animatorii care au concurat anul trecut in competitia romaneasca se intorc - Andra Berila, cu "Cloudman", si Török Tihamer, cu "Playground". Codrin Iftodi, monteurul deja celebrului "Outrageously Disco", concureaza cu "Mobilfonul/ The Mobilphone", iar "The Little Dark" de Victor Ionescu este prezent in ambele sectiuni.
Pe langa sectiunile competitive, festivalul Anim'est face in fiecare an o parada a animatiilor (lungmetraje si scurtmetraje) premiate prin festivaluri de pe tot globul. Denumita pana acum Mozaic, sectiunea are un nume nou de anul acesta: Animash. Pe langa 9 lungmetraje, sectiunea ofera si 34 de scurtmetraje pe care spectatorii le pot vota, iar castigatorul va primi premiul publicului, oferit de Sony.
Unul dintre titlurile prezentate in cadrul sectiunii Animash Features este si "ParaNorman", filmul care va marca de altfel si deschiderea oficiala a festivalului, fiind proiectat in premiera absoluta in Romania, pe 5 octombrie, de la ora 19.00, la Cinema Patria.
Pentru inchiderea festivalului, organizatorii au pregatit un eveniment audio-vizual inedit, un spectacol al olandezei Sonja van Hamel in care animatia si muzica live vor oferi spectatorilor momente de neuitat dupa gala de decernare a premiilor Anim'est, programata sambata, 13 octombrie, de la ora 19.00, la Cinema Patria.
Pe de alta parte, Germania va fi in acest an in prim plan la Anim'est, in calitate de tara invitata. Stuttgart Animation Film Festival, unul din cele mai importante festivaluri de profil din lume, va prezenta la Anim'est, in cadrul sectiunii Festival Invitat, o selectie de scurtmetraje alese din competitia sa, iar HFF Postdam va fi Scoala Invitata, care va aduce cele mai proaspete productii ale sale.
Evenimentele speciale vor fi nelipsite la cea de-a saptea editie a festivalului Anim'est. Senzatiile tari de la Creepy Animation Night ajung deja la a patra editie, dar 2012 aduce in premiera inca un eveniment special: "The Night of the Animated Bad Taste". Pe 6 octombrie, de la ora 23.00, o noapte delicioasa de kitsch si erotic ii asteapta la cinema Patria pe cei mai dezinhibati fani ai animatiei. De la clipuri pornografice de la inceputurile cinematografului pana la caricaturi, filme underground si stereotipuri comerciale, trailere, clipuri Beatles re-animate in stil Hanna & Barbera, varianta sovietica a lui Goofy, Captain America si Popeye, colectia de "dubiosenii" trece prin toate tehnicile si genurile, invitand publicul sa se intrebe ce inseamna cu adevarat prost gust.
Prezentarile speciale vor ocupa un loc aparte la Anim'est. Astfel, pentru prima oara in Romania, un reprezentant al cunoscutului studio de animatie Pixar va oferi spectatorilor o lectie autentica de regie si productie a unui film de animatie. Daniel McCoy, regizor tehnic pentru o serie de animatii cunoscute precum "Up", "Ratatouille" si "Finding Nemo", va veni la Cinema Patria, pe 11 octombrie, de la ora 19.00.
Totodata, renumitul studio american specializat in animatie stop-motion Laika va avea parte de o prezentare speciala in cadrul sectiunii Studio Invitat. Laika este unul dintre cele mai importante studiouri dedicate filmului de animatie stop-motion, avand in portofoliu filme precum "Coraline" si "ParaNorman". Pe 7 octombrie, de la ora 20.30, la Cinema Patria, dupa proiectia filmului "Coraline", spectatorii vor putea asista la o prezentare speciala a studioului Laika, sustinuta de Mark Shapiro, Head Of Entertainment Brand Marketing. Acesta va prezenta un making-of despre sutele de obiecte realizate manual pentru "ParaNorman", va da detalii, insotite de imagini, din laboratorul filmului si va aduce la Bucuresti cateva dintre papusile animate.
Totodata, Ülo Pikkov, castigatorul Trofeului Anim'est de anul trecut ("Body Memory"), va prezenta pe 9 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio, un program special compus din toate filmele realizate de el, urmate de scurte prezentari. Spectatorii vor avea astfel ocazia sa re/vada "Body Memory". Pe 10 octombrie, la Studio, tot de la ora 18.00, producatorul francez Jean Pierre Lemouland, fondatorul unuia dintre cele mai importante studiouri de animatie din Franta, JPL Films, va fi protagonistul unei alte prezentari speciale din cadrul festivalului.
Pelicula „Children of Men“, pentru care actrița româncă a filmat în Marea Britanie, a fost un punct de cotitură în cariera sa.