marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

50 de momente memorabile din filmele de actiune: scenele care au marcat viata oricarui barbat

Cei de la revista britanica Totalfilm.com au alcatuit un top al celor mai grozave momente din filmele de actiune, care au facut istorie si au marcat vietile barbatilor din intreaga lumea. Din top nu puteau lipsi scene clasice cu Bruce Willis in Die Hard sau Sylvester Stallone in Rambo, insa britanici au inclus si filme mai noi ca Haywire sau Casino Royale, primul film cu Daniel Craig in rolul lui James Bond. Iata 50 de momente de actiune memorabile.

50 de momente memorabile din filmele de actiune: scenele care au marcat viata oricarui barbat


50. Die Hard 2 (1990)

Regie: Renny Harlin
Distributie: Bruce Willis, Bonnie Bedelia, William Atherton

Momentul cel mai antrenant din Die Hard 2 este atunci cand baietii rai cred ca au scapat, dar avionul lor mai are o urma de combustibil iar John McClane, jucat de Bruce Willis, are o bricheta.

 

 

49. Haywire (2012)
Regie: Steven Soderbergh
Distributie: Gina Carano, Michael Angarano, Ewan McGregor

Unul din momentele care incanta foarte mult fanii acestui film este atunci cand Mallory Cane, jucata de Gina Carano, isi da seama ca partenerul ei Paul, jucat de Michael Fassbender, a fost angajat sa o ucida. Ea il bate apoi in camera lor de hotel. In plus, actrita s-a lasat dusa de val atat de tare incat, atunci cand arunca o vaza spre partenerul ei, il si nimereste, desi nu trebuia.

 



48. The Rock (1996)

Regie: Michael Bay
Distributie: Sean Connery, Nicolas Cage, Ed Harris

Motivul pentru care acest film a intrat in top a fost evadarea spectaculoasa a lui John Mason, jucat de Sean Connery, intr-un Humvee, autovehiculul perfect pentru o urmarire de masini marca Michael Bay.

 

47. Under Siege (1992)
Regie: Andrew Davis
Distributie: Steven Seagal, Tommy Lee Jones, Gary Busey

Under Siege este versiunea pe un vapor a lui Die Hard, fiind cel mai mare succes al lui Steven Segal. Scena de final in care fostul agent SEAL Casey Ryback cu dezertorul Bill Strannix este highlight-ul filmului.

 



46. Rambo: First Blood Part 2 (1985)

Regie: George P. Cosmatos
Distributie:  Sylvester Stallone, Richard Crenna, Charles Napier

Cine ar fi in stare sa fuga, impuscat fiind, si in acelasi timp sa isi scoata arcul si sageata? Doar Rambo. Si pentru aceasta scena merita revazut.

 



45. The Adventures of Robin Hood (1938)

Regie: Michael Curtiz, William Keighley
Distributie: Errol Flynn, Olivia de Havilland, Basil Rathbone

Filmele de actiune nu sunt o inventie moderna iar filmul acesta o dovedeste. Duelul dintre Robin, jucat de Errol Flynn, si Sir Guy of Gisbourne, jucat de Basil Rathbone, este un moment cinematografic stralucit in care Robin il dezarmeaza pe Sir Guy si apoi, indraznet si cavaleresc, ii returneaza arma.

 

44. Ong-Bak (2003)
Regie: Prachya Pinkaew
Distributie: Petchtai Wongkamlao, Tony Jaa, Pumwaree Yodkamol

Ting, jucat de Tony Jaa, este urmarit de o gasca de strada in piata Bangkok. Momentul uimitor al acestui film este atunci cand Jaa scapa de urmaritorii sai sarind pe mesele pietei si folosind umerii cumparatorilor drept suport.

 

 

43. Face/Off (1997)
Regie: John Woo
Distributie: John Travolta, Nicolas Cage, Joan Allen

Intr-o secventa din acest film Nicolas Cage il joaca pe John Travolta, iar John Travolta il joaca pe Nicolas Cage: actorii sunt despartiti de niste coloane de sticla, permitandu-i regizorului sa se joace cu psihologia personajelor in cadrul razbunarii lor.

 

42. Bloodsport (1988)
Regie: Newt Arnold
Distributie: Jean-Claude Van Damme, Donald Gibb, Leah Ayres

Bloodsport este un film despre Frank Dux, jucat de Van Damme, care participa la turneul final de arte martiale. Desi adversarul lui a omorat mai multi adversari in acest sport si il bate si pe Frank, eroul tot reuseste sa il infranga. Renasterea si sentimentul invingatorului sunt niste senzatii foarte placute.

 

41. True Lies (1994)
Regie: James Cameron
Distributie: Arnold Schwarzenegger, Jamie Lee Curtis, Tom Arnold

Cel mai impresionant moment din cadrul acestui film este batalia cu superspionul Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) in care aceasta isi recupereaza fiica din mana teroristilor intr-un avion.

 

40. Speed (1994)
Regie: Jan de Bont
Distributie: Keanu Reeves, Dennis Hopper, Sandra Bullock

 

Speed a devenit celebru datorita scenelor de urmarire impresionante, dar si scenelor de actiune spectaculoase: un politist trebuie sa impiedice explozia unei bombe aflata la bordul unui autobuz pastrandu-i o viteza constanta.

 

39. Predator (1987)
Regie:  John McTiernan
Distributie: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Elpidia Carrillo

Pentru ca el si soldatii lui sunt urmariti de un razboinic extraterestru, comandantul grupului Dutch Schager (Arnold Schwarzenegger) evacueaza satul in care se afla intr-un mod foarte exploziv. In plus, Blain (Jesse Ventura) nici macar nu clipeste cand vede ca a fost impuscat.

38. On Her Majesty's Secret Service (1969)
Regie: Peter R. Hunt
Distributie: George Lazenby, Diana Rigg, Telly Savalas

On Her Majesty's Secret Service este primul si cel mai bun film cu agentul 007 in materie de urmariri la ski. James Bond (George Lazenby) face o evadare spectaculoasa prin Alpi si chiar daca pierde un ski, tot castiga.

 



37. They Live (1988)

Regie: John Carpenter
Distributie: Roddy Piper, Keith David, Meg Foster

In They Live este vorba despre Nada (Roddy Piper) care afla sa societatea este controlata de extraterestri, acesta se indreapta spre banca, armat, in speranta ca va incepe o revolutie. Elementul cel mai interesant din film sunt ochelarii care ii permit lui Nada sa cunoasca lumea altfel decat o stia.

 


36. Con Air (1997)

Regie: Simon West
Distributie: Colm Meaney, John Malkovich, John Cusack

Billy Bedlam (Nick Chinlund) descopera ca Cameron Poe (Nic Cage) nu este de fapt un condamnat in acel avion plin cu prizionieri. Ce urmeaza este o scena de actiune ca la carte, care te tine cu sufletul la gura.


35. Lethal Weapon (1987)

Regie:  Richard Donner
Distributie: Mel Gibson, Danny Glover, Gary Busey

Momentul surpriza al filmului este atunci cand trei distribuitori de droguri au mai mult decat si-ar fi imaginat ca pot obtine la ultima lor tranzactie: un politist pe cap.

 

34. The Transporter (2002)
Regie:  Louis Leterrier, Corey Yuen
Distributie: Jason Statham, Qi Shu, Matt Schulze

Frank Martin (Jason Statham) isi face o strategie de lupta foarte originala: darama cateva butoaie cu petrol in garajul in care are loc lupta si apoi isi improvizeaza o pereche de papuci rezistenti la petrol iar in timp ce adversarii sai aluneca pe jos, el reuseste sa ramana in picioare.

 

33. True Romance (1993)
Regie: Tony Scott
Distributie: Christian Slater, Patricia Arquette, Dennis Hopper

Clarance fura droguri de la proxenetul prostituatei Alabama si apoi incearca sa o vanda la Hollywood. Bineinteles ca proprietarii incearca apoi sa recupereze marfa.

 


32. 13 Assassins (2010)
Regie: Takashi Miike
Distributie:  Kôji Yakusho, Takayuki Yamada, Yûsuke Iseya

Semnificatia momentului trebuie redefinita, pentru ca momentul cu cea mai mare actiune in acest film dureaza o ora. Timp de o ora putem vedea o lupta foarte lunga a unui grup de asasini ce incearca sa omoare un lord meschin.

 

31. The Last Boy Scout (1991)
Regie: Tony Scott
Distributie: Bruce Willis, Damon Wayans, Chelsea Field

Secventa din The Last Boy Scout il prezinta pe prizonierul Hallenback (Bruce Willis) care ii cere gangsterului Chet (Kim Coates) de care depinde el, o tigara. In schimb, gangsterul il loveste in fata. Hallenback il avertizeaza ca daca il va mai lovi inca o data, il va omori. Chet insa nu tine cont iar Hallenback ii impinge nasul in creier pana Chet moare.

 



30. 300 (2006)

Regie: Zack Snyder
Distributie: Gerard Butler, Lena Headey, Dominic West

Momentele de actiune sunt cheia acestui film. Spartanii si persii ofera publicului un balet al sangelui iar dialogurile din film sunt foarte bine scrise.

 

29. Ronin (1998)
Regie: John Frankenheimer
Distributie: Robert De Niro, Jean Reno, Natascha McElhone

Secventa cea mai notabila a filmului este atunci cand Sam (Robert DeNiro) o urmareste pe Deidre (Natasha McElhone) pe strazile si tunelel Parisului. Urmarirea masinilor devine excelenta mai ales prin faptul ca actorii sunt filmati chiar in masinile pe care le conduc.


28. North By Northwest (1959)
Regie: Alfred Hitchcock
Distributie: Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason

Cary Grant il joaca pe Roger O. Thornhill, primul erou modern de actiune, un om din industria publicitatii, urmarit de o stropitoare cu insecticid. Scena a devenit iconica in cinematografie.



27. Mad Max 2 (1981)

Regie: George Miller
Distributie: Mel Gibson, Bruce Spence, Michael Preston

Pe pamantul australian postapocaliptic, Mad Max (Mel Gibson) ajuta un grup mic de oameni bogati de niste banditi. Scena care prezinta cel mai mult interes estd atunci cand cisterna condusa de Mad Max este urmarita de o gasca de oameni pe bicicleta.

 



26. Enter the Dragon (1973)
Regie: Robert Clouse
Distributie: Bruce Lee, John Saxon, Jim Kelly

Un maestru al artelor martiale accepta sa spioneze un delicvent folosindu-si invitatia la un turneu drept paravan. Oponentul acestuia este atat de disperat incat apeleaza la o sticla pentru a-l invinge.

 

25. The Wages Of Fear (1953)
Regie: Henri-Georges Clouzot
Distributie:  Yves Montand, Charles Vanel, Folco Lulli

Intr-un sat din sudul Statelor Unite, niste oameni sunt angajati sa transporte un vas cu nitroglicerina fara echipamentul necesar sigurantei. Insasi masina care transporta marfa este cauza dezastrului iar pumni se dau in stanga si in dreapta din cauza fricii.

 



24. Commando (1985)

Regie: Mark L. Lester
Distributie: Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong, Dan Hedaya

John Matrix (Arnold Schwarzenegger) initiaza un razboi singur impotriva unui intreg grup de delincventi care i-au rapit fata. Momentul cel mai insemnat din film este cand puternicul Matrix il ia cu o singura mana pe militianul care ii pazeste fata si apoi se duce hotarat catre liderul grupului.

 

23. Hard Boiled (1992)
Regie: John Woo
Distributie:  Yun-Fat Chow, Tony Leung Chiu Wai, Teresa Mo

Un politist dur se asociaza cu un agent secret pentru a-i baga la puscarie pe un mafiot si gasca lui. Unul din cele mai bune momente ale filmului este cand politistul Tequila (Yun-Fat Chow) vede cum o maternitate arde in flacari si un bebelus a fost lasat acolo.

 

22. The Bourne Supremacy (2004)
Regie: Paul Greengrass
Distributie: Matt Damon, Franka Potente, Brian Cox

Ajuns de curand in Moscova, Jason Bourne (Matt Damon) se trezeste urmarit de asasinul Kirill si de politia rusa intr-un taxi furat. Bourne este atat de pornit, incat accepta ca autovehiculul lui sa fie distrus doar ca sa poata sta in asa fel incat Kirill sa se izbeasca de beton.

 


21. Terminator 2: Judgement Day (1991)

Regie: James Cameron
Distributie:  Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong

Terminatorul are o scena in care transforma un tanc de nitrogen intr-o topitura de otel. James Cameron  a revolutionat industria cu scenele spectaculoase si efecte speciale deosebite.

 



20. Police Story (1985)

Regie: Jackie Chan
Distributie: Jackie Chan, Maggie Cheung, Brigitte Lin

Un politist respectat din Hong Kong trebuie sa isi reabiliteze numele pentru ca un mafiot i-a invinovatit pentru moartea unui coleg. Cel mai grozav moment din film este cand Jackie Chan se tine doar cu o umbrela de un autovehicul in miscare.

 



19. Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011)

Regie: Brad Bird
Distributie: Tom Cruise, Paula Patton, Simon Pegg

Tom Cruise a ridicat standardele actorilor prin faptul ca isi face singur cascadoriile. In Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011), Tom sta atarnat de cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa din Dubai.

 



18. Bullitt (1968)

Regie: Peter Yates
Distributie: Steve McQueen, Jacqueline Bisset, Robert Vaughn

Momentul de maxima actiune din Bullitt il reprezinta urmarirea de catre Bullitt (Steve McQueen), in Fordul lui verde, a ucigasilor in frumosul oras San Francisco. Ritmurile bolnave ale orasului si ale masinilor ce se misca aproape vertical amplifica senzatia de adrenalina.

 

17. Aliens (1986)
Regie: James Cameron
Distributie: Sigourney Weaver, Carrie Henn, Michael Biehn

Unul din cele mai faimoase momente din Aliens este batalia finala cu creatura cea mai periculoasa si letala din galaxie.

 

16. The Dark Knight (2008)
Regie: Christopher Nolan
Distributie: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart

Intrega opozitie Batman versus Joker este un moment grozav in The Dark Knight. Dar scena in care Batmobilul prinde taxiul Jokerului si pune punct urmaririi lui Harvey Dent de catre personajului negativ este favorita fanilor.

 

15. Point Break (1991)
Regie: Kathryn Bigelow
Distributie: Patrick Swayze, Keanu Reeves, Gary Busey

Un agent FBI este sub acoperire in incercarea de a prinde un grup de hoti care ar putea fi surferi. De data aceasta, momentul cel mai important din punct de vedere al actiunii nu este o urmarire de masini, ci o urmarire din mers in care Keanu Reeves este implicat.

 



14. Casino Royale (2006)

Regie: Martin Campbell
Distributie: Daniel Craig, Eva Green, Judi Dench

Daniel Craig se pozitioneaza ca fiind cel mai tare James Bond prin urmarirea lui vertiginoasa a asasinului Mollaka (Sebastien Foucan). Cel mai intens moment de actiune este cand Mollaka arunca un pistol gol catre Bond care il prinde si i-l arunca inapoi.

 



13. Die Hard (1988)
Regie: John McTiernan
Distributie: Bruce Willis, Bonnie Bedelia, Reginald VelJohnson

John McClane, politist in Los Angeles, incearca sa salveze mai multi oameni luati ostatici de teroristul german Hans Gruber in timpul unei petreceri de Craciun. Momentul de maxima incordare este atunci cand polististii fac greseala de a invada piata unde se afla ostaticii cu un vehicul armat, numai ca teroristii au venit pregatiti.

 

12. The Raid (2011)
Regie: Gareth Evans
Distributie: Iko Uwais, Donny Alamsyah, Ray Sahetapy

Rama (Iko Uwais) este in minoritate in fata unor locuitori criminali. Toti se afla in holul cladirii iar Rama reuseste sa il omoare pe unul dintre atacatori, agatandu-i gatul de lemnul zimtat ramas dintr-o usa rupta.

 

11. The Bourne Ultimatum (2007)
Regie: Paul Greengrass
Distributie: Matt Damon, Julia Stiles, Édgar Ramírez

Matt Damon sare de la balcon la balcon pana sa se implice intr-o lupta violenta. In plus, se foloseste de orice are in jur pentru a-i bate pe baietii rai, inclusiv de o carte pentru a-i lua gatul unuia dintre inamici.

 

 



10. The Killer (1989)

Regie: John Woo
Distributie: Yun-Fat Chow, Danny Lee, Sally Yeh

Asasinul Jeff (Yun-Fat Chow) si detectivul Li (Danny Lee) ajung sa lupte impreuna in timp ce ucigasii triadei ii ataca in ascunzisul lor din biserica.

 

9. Way Of The Dragon (1972)
Regie:  Bruce Lee
Distributie: Bruce Lee, Nora Miao, Chuck Norris

Un om isi viziteaza rudele la restaurantul acestora din Italia si ii ajuta pe acestia sa scape de raufacatorii care ii agaseaza. Bruce Lee si Chuck Norris, un duo exploziv, fac toate momentele din film sa devina unele spectaculoase.

 

 

8. The French Connection (1971)
Regie:  William Friedkin
Distributie: Gene Hackman, Fernando Rey, Roy Scheider

Cel mai grozav moment in The French Connection este atunci cand ucigasul profesionist Nicoli (Marcel Bozzuffi) evadeaza intr-un tren aerian, politistului Popoeye Doyle (Gene Hackman) ramanandu-i insa doar strada pentru a-l urmari pe Nicoli.

 

 



7. Oldboy (2003)

Regie: Chan-wook Park
Distributie:  Min-sik Choi, Ji-tae Yu, Hye-jeong Kang

Dupa ce a fost rapit si tinut prizonier timp de 15 ani, Oh Dae-su (Choi Min-sik) trebuie sa il gaseasca pe cel care l-a tinut captiv in doar 5 zile. Cel mai grozav moment este atunci cand Oh Dae-su este incoltit la capatul unui lung coridor de un grup de batausi inarmati. Personajul principal iese insa din incurcatura cu ajutorul unui ciocan.

 



6. The Untouchables (1987)

Regie:  Brian De Palma
Distributie: Kevin Costner, Sean Connery, Charles Martin Smith

Politistul Eliot Ness trebuie sa il opreasca pe Al Capone; din cauza nivelului ridicat de coruptie, insa, aceasta isi strange o echipa mica, dar eficienta, iar scena se transforma intr-o adevarata batalie pentru supravietuire.

 

5. The Matrix (1999)
Regie: Andy Wachowski, Lana Wachowski
Distributie: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss

Un hacker afla despre adevarata natura a realitatii sale de la niste rebeli misteriosi. Momentul cel mai dinamic din cadrul filmului este acea jumatate de ora in care Morpheus (Laurence Fishburne), ajutat de Neo (Keanu Reeves), lupta impotriva oricarei legi a fizicii.

 

 

4. Raiders Of The Lost Ark (1981)
Regie: Steven Spielberg
Distributie: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman

Arheologistul si aventurierul Indiana Jones este angajat de guvernul american sa faca o descoperire inaintea nazistilor. Secventa cu care incepe filmul este una dintre cele mai remarcabile introduceri dedicate unui erou de actiune.

 

3. Seven Samurai (1954)
Regie: Akira Kurosawa
Distributie: Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Keiko Tsushima

Un sat foarte sarac este atacat de banditi, iar pentru a se apara, satul angajeaza 7 samurai. Batalia finala din ploaie reprezinta apogeul acestui film: satenii permit accesul banditilor supravietuitori doar ca sa ii omoare.



2. Heat (1995)

Regie: Michael Mann
Distributie: Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer

Un grup de hotii profesionisti incep sa simta 'caldura' din partea politiei cand, fara sa stie, acestia lasa in urma un indiciu important.

 



1. Kill Bill, Vol. 1 (2003)

Regie: Quentin Tarantino
Distributie: Uma Thurman, Daryl Hannah, David Carradine


Considerat  a fi unul dintre cele mai bune filme de actiune facute vreodata, intreaga secventa din Casa Frunzelor Albastre ii ofera lui Kill Bill, vol. 1 acest statut. Tarantino si a sa eroina, The Bride (Uma Thurman) au realizat un moment sangeros, dar artistic, care a ramas mult timp in mintea fanilor si care este greu de egalat.

 


 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies