marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

A început Festivalul de Film de la Cannes. Ce români vom vedea pe covorul roșu

Ieri seară s-a dat startul celei de-a 75-a ediţii a Festivalului internaţional de film, unde câțiva cineaști români își vor prezenta producțiile la mai multe secțiuni.

A început Festivalul de Film de la Cannes. Ce români vom vedea pe covorul roșu
Ceremonia de deschidere a mult-așteptatului festival de pe Coasta de Azur a început cu parada celebrităţilor pe covorul roşu, înainte de proiecţia filmului „Coupez!“, al lui Michel Hazanavicius, ales să deschidă ediţia de anul acesta.
 
Până pe 28 mai, zi în care se va decerna mult-râvnita Palme d’Or, juriul prezidat de actorul francez Vincent Lindon va viziona 21 de filme, printre care şi unul românesc. Însă vom regăsi cineaşti români și la alte secţiuni ale festivalului, iar publicul s-a obișnuit deja să regăsească în program și propunerile cinematografice din țara noastră.



Astfel, la 20 de ani de la prima sa prezență la Cannes, cu filmul „Occident“, Cristian Mungiu concurează cu cea mai recentă peliculă a sa, „R.M.N“, a căreo proiecţie este programată să aibă loc sâmbătă. Duminică, Mungiu și echipa sa vor apărea și la tradiţionala conferinţă de presă post-difuzare. Iar, după două decenii de prezență pe Croazetă, Cristian Mungiu face parte și din juriu.
 

 
Și Radu Jude îl „secondează“, cu scurt-metrajul „Potemkiniştii“, despre marinarii ruşi de pe crucişătorul Potemkin care, în 1905, sfidează Moscova, se rtevoltă şi cer azil politic în România. Filmul va fi prezentat săptămâna viitoare, în premieră mondială, în cadrul secţiunii „Quinzaine des réalisateurs“.
 

România are un reprezentant și la celebra secțiune „Un certain regard“, pe regizorul Alexandru Belc. Primul său lungmetraj are un aer vintage, de Românie a anilor 70, în care eroii principali, doi liceeni îndrăgostiți, își trăiesc povestea în ritm de „Metronom“ – numele celebrei emisiuni muzicale difuzate de Radio Europa Liberă.

 

În peisajul de la Cannes o vom vedea și pe actrița Cosmina Stratan, care a avut șansa de-a ajunge în distribuția filmului „Frère et soeur“, a francezului Arnaud Desplechina, în care joacă și celebra actriţă franceză Marion Cotillard.

 
FOTO: Profimedia

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies