marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Prezențe spectaculoase în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes

Cea de-a 75-a ediţie a celui mai important festival cinematografic european a readus vedetele de la Hollywood pe Riviera Franceză

Prezențe spectaculoase în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes
După ce ediția din 2020 a fost anulată, iar cea din 2021 a fost amânată și restrânsă, ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes este, pe drept cuvânt, cel mai amplu eveniment cinematografic organizat în Franța de la începutul pandemiei de coronavirus.
 
Odată cu sosirea primelor staruri de la Hollywood, Julianne Moore, Eva Longoria, Lashana Lynch („No Time to Die“) și Forest Whitaker, Cannes-ul pare să-și fi regăsit din nou strălucirea. Pe lângă ei, pe covorul roșu desfășurat pe treptele impunătorului Palais des Festivals, de pe celebra faleză Croisette, au defilat actorii din distribuția filmului „Coupez“/„Final Cut“, inclusiv protagoniştii Romain Duris şi Bérénice Bejo.

Eva Longoria
 

Julianne Moore

Lor li s-au alăturat preşedintele juriului festivalului, Vincent Lindon, şi ceilalţi membri ai juriului: Asghar Farhadi, Joachim Trier, Rebecca Hall, Jeff Nichols şi Noomi Rapace

 
Ceremonia inaugurală, prezentată de actriţa Virginie Efira, a început printr-un omagiu adus unui veteran al filmului, actorul şi regizorul american Forest Whitaker. Acesta a primit un trofeu onorific Palme d'Or, la 34 de ani după ce fusese distins cu premiul de interpretare, tot la Cannes.

Forest Whitaker

 
Dar poate cea mai importantă prezență, deși nu fizică, a fost cea a lui Volodimir Zelenski, printr-o intervenție video urmărită de întreaga audiență. Președintele ucrainean a vorbit, în cadrul unei transmisiuni în direct de la Kiev, despre pierderile suferite de țara sa în războiul declanșat de Rusia pe teritoriul său. Fără a-i rosti numele lui Vladimir Putin, Zelenski l-a asemuit cu personajul din celebrul film "Dictatorul", în care Charlie Chaplin l-a ironizat fără milă pe Hitler. „Sunt sigur că dictatorul va fi învins. Avem nevoie de un nou Chaplin care să demonstreze că nici în zilele noastre, cinematograful nu rămâne tăcut“, a spus Volodimir Zelenski, în aplauzele frenetice ale mulțimii.

 

În cadrul Festivalului de Film de la Cannes, vor fi prezentate două pelicule ucrainene și documentarul „Mariupolis 2“ al cărui autor, un cineast lituanian, a fost ucis în bombardamentele de la Mariupol. 

 
Cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se desfăşoară în perioada 17-28 mai.
 
FOTO: Profimedia

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies