marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

A murit Donald Sutherland. Premierul Canadei a transmis personal un mesaj de condoleanțe, la fel și mulți foști colegi actori

Legendarul actor canadian s-a stins din viață la 88 de ani.

A murit Donald Sutherland. Premierul Canadei a transmis personal un mesaj de condoleanțe, la fel și mulți foști colegi actori

articole relationate

Actorul canadian Donald Sutherland, star al unor filme precum „M*A*S*H”, „Mândrie și prejudecată” și mai recentele „The Mechanic” și „The Hunger Games”, a murit la vârsta de 88 de ani după o lungă boală.
 
Fiul său, actorul Kiefer Sutherland, a fost cel care a dat vestea tristă: „Cu inima grea, vă spun că tatăl meu, Donald Sutherland, a murit. Personal, cred că este unul dintre cei mai importanți actori din istoria filmului. Nu s-a lăsat niciodată intimidat de un rol, bun, rău sau urât. A iubit ceea ce a făcut și a făcut ceea ce a iubit, și nu se poate cere mai mult de atât. O viață bine trăită.”

Sutherland era creditat în aproape 200 de titluri într-o carieră care s-a întins pe mai mult de o jumătate de secol.
 
Vestea a fost primită cu o avalanșă de sprijin și omagii. Actorul Rob Lowe, care a jucat alături de Sutherland în miniseria „Salem's Lot”, și-a numit fostul coleg „unul dintre cei mai mari actori ai noștri”. „Am avut onoarea să lucrez cu el acum mulți ani și nu-i voi uita niciodată carisma și abilitatea”, a scris el pe X/Twitter.



 

 
Cary Elwes, un co-star în filmul de televiziune „Uprising” din 2001, a declarat că a fost „devastat” de moartea lui Sutherland. „Inimile noastre sunt frânte pentru tine”, i-a spus el lui Kiefer într-un mesaj pe Instagram. „Atât de recunoscător pentru că l-am cunoscut și am lucrat cu el. Trimitem toată dragostea noastră.”

Născut în New Brunswick, Canada, Donald Sutherland a lucrat mai întâo ca reporter de știri la radio, înainte de a călători la Londra în 1957 pentru a studia la London Academy of Music and Dramatic Art. Ulterior, a obținut roluri mici în filmele și televiziunile britanice.
 
Primele sale roluri importante au fost în filme de război, printre care „The Dirty Dozen” din 1967 și „Kelly's Heroes” și „M*A*S*H” din 1970.


 

Primul ministru canadian Justin Trudeau și-a amintit că s-a simțit „profund, profund impresionat” când l-a întâlnit prima dată pe Sutherland. „Gândurile mele se îndreaptă către Kiefer și întreaga familie Sutherland, precum și către toți canadienii care sunt, fără îndoială, întristați să afle, așa cum sunt și eu acum”, a spus el. „A fost un om cu o prezență puternică, o strălucire în meseria sa și cu adevărat, cu adevărat un mare artist canadian”, a adăugat el.
 
Și președintele american Joe Biden a declarat că Sutherland a fost „un actor unic, care a inspirat și a distrat lumea timp de decenii”.


 
Ron Howard, care l-a regizat pe Sutherland în filmul „Backdraft” din 1991, a declarat că acesta a fost „unul dintre cei mai inteligenți, interesanți și captivanți actori de film din toate timpurile”.
 
Jane Fonda a fost co-starul lui Sutherland în thrillerul lui Alan J Pakula din 1971, „Klute”, despre un detectiv a cărui căutare a unei persoane dispărute este asistată de o damă de companie de lux. Cei doi actori chiar s-au întâlnit timp de doi ani. Într-un omagiu pe Instagram, Fonda l-a descris pe Sutherland drept un „actor genial” cu care a împărtășit „destul de multe aventuri”, inclusiv spectacole pentru militarii activi în timpul unui turneu împotriva războiului din Vietnam în Hawaii, Japonia și Filipine.


 

Helen Mirren
, care a jucat alături de Sutherland în filmul „The Leisure Seeker” din 2017, i-a adus un omagiu „prietenului” ei și „unuia dintre cei mai inteligenți actori cu care am lucrat vreodată” într-o declarație oferită celor de la „The Hollywood Reporter”. „Avea o minte minunată și o mare cunoaștere a unei mari varietăți de subiecte”, a spus ea. „A combinat această mare inteligență cu o sensibilitate profundă și cu o seriozitate cu privire la profesia sa de actor. Toate acestea l-au transformat în legenda filmului care a devenit. A fost colegul meu și mi-a devenit prieten. Îmi va lipsi prezența sa în această lume.”

FOTO: Profimedia

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies