marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

A murit Valeria Seciu, una dintre marile actrițe ale teatrului românesc

Îndrăgita artistă a înființat una dintre primele trupe independente din România, Teatrul Levant.

A murit Valeria Seciu, una dintre marile actrițe ale teatrului românesc
Un imens talent în teatru și un spirit de-o sensibilitate aparte, Valeria Seciu s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani, în urma unui cancer nemilos.
 
„Am aflat cu tristețe că în dimineața zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriță de teatru, film, radio și televiziune, Valeria Seciu.Vom reveni mâine cu detalii despre înmormântare. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească“, a transmis UNITER, pe pagina de Facebook.   
 
Născută pe 1 august 1939, la Bucureşti, Valeria Seciu a visat dintotdeauna să fie actriță, „sedusă“ de spectacolele de Teatru Radiofonic pe care le asculta în copilărie. A absolvit Facultatea de Teatru de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1964, la clasa profesorului A. Pop Marţian, asistent Octavian Cotescu, cu rolul Rosalinda din spectacolul cu piesa „Cum vă place“, în regia lui Octavian Cotescu.
 
Același Octavian Cotescu care i-a devenit și soț în 1966, până la moartea lui fulgerătoare din 1985, în urma unui accident vascular cerebral, suferit la doar 54 de ani.

 

Dispariția soțului său a afectat-o profund pe Valeria Seciu, rămasă văduvă la doar 46 de ani, care apoi s-a dedicat complet profesiei. Printre spectacolele memorabile în care a jucat de-a lungul carierei se numără „Maestrul şi Margareta“, „Cerul înstelat deasupra noastră“, „Menajeria de sticlă “, „Hamlet“, „Cui i-e frică de Virginia Wolf? “, „Idiotul“, „Enigma Otiliei“, „Răzvan şi Vidra“, „Apus de soare“.

 
Valeria Seciu a jucat şi zeci roluri în filme: „Înainte de tăcere”, „Ion: Blestemul pămîntului, blestemul iubirii”, „Vânătoare de vulpi”, „Adela” sau ”Sunt o babă comunistă”.

 
Fără a-și reface viața alături de vreun alt bărbat, Valeria Seciu și-a trăit ultimii ani în singurătate, deoarece singurul său fiu, Alexandru Cotescu (54 de ani), a ales calea monahală, retrăgându-se la o mănăstire de pe Muntele Athos, unde este cunoscut drept monahul Daniil.

Foto: Marcel Baciu, TVR

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

Intră în atmosfera de Paște cu Scrisorile Maicii Tereza

O dramă care explorează viața Maicii Tereza (Juliet Stevenson) prin prisma scrisorilor pe care aceasta le-a scris prietenului și consilierului sau spiritual, părintele Celeste van Exem (Max von Sydow), pe o perioadă de aproape cincizeci de ani.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies