marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

A murit Valentin Uritescu, actorul cu o carieră de 50 de ani în teatru, film și televiziune

Încă un văl de doliu peste lumea artistică românească, după dispariția marelui actor din vechea gardă.

A murit Valentin Uritescu, actorul cu o carieră de 50 de ani în teatru, film și televiziune
La nici o zi după pierderea lui Alexandru Lulescu, lumea teatrului mai primește o lovitură, odată cu trecerea în neființă a actorului Valentin Uritescu.
 
Actorul avea 81 de ani și suferea de mai mulți ani de o boală degenerativă, sindromul extrapiramidal (asemănător cu boala Parkinson). El era internat într-un centru specializat, unde primea ajutor pentru afecțiunile cauzate de această boală (inclusiv pierderea vorbirii), care, în urmă cu câţiva ani, l-au forţat să se retragă din activitate.
 
Vestea morții lui Valentin Uritescu a fost dată de actorul Valentin Teodosiu pe o rețea de socializare. „A plecat spre stele şi dragul nostru maestru şi coleg, Nea Vali Uritescu! Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!“, a spus Teodosiu.
 
Din cei 81 de ani de viață, 50 i-a petrecut jucând diverse roluri în teatru, film și televiziune, iar 60 de ani i-a petrecut alături de soția sa, Valeria Uritescu, cu care are și un băiat, Bogdan Uritescu, de asemenea actor.


 

În urmă cu mai bine de un deceniu, Valentin Uritescu a decis să nu mai apară pe scena niciunui teatru din România şi tot atunci şi-a făcut şi testamentul.
 
Născut pe 4 iunie 1941 în județul Alba, Valentin Uritescu era absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti în 1963, la clasa profesorului Constantin Moruzan. Cu o carieră începută la Teatrul Maria Filotti din Brăila și continuată la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Valentin Uritescu a ajuns în 1981 la București, unde a fost angajatul Teatrului Bulandra și apoi al Teatrului Național din București.
 
A colaborat cu mai toți regizorii importanţi: Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Cătălina Buzoianu, Sanda Manu, Alexandru Tocilescu, Felix Alexa din teatru, dar și cu Dan Piţa, Laurenţiu Damian, Mircea Daneliuc, Andrei Blaier, Sergiu Nicolaescu, Şerban Marinescu şi Cornel Diaconu, din cinema.



Memorabile rămân rolurile sale din "Răfuiala", "Noi, cei din linia intai", "Rămânerea", "Domnişoara Aurica", "Turnul din Pisa" şi "A unsprezecea poruncă".



 

În 2019, Valentin Uritescu a primit premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo.

Galerie foto


Modifică setările cookies