marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Alan Rickman a murit la 69 de ani. Actorul suferea de cancer

Actorul britanic Alan Rickman, cunoscut pentru rolurile sale din seria 'Harry Potter' sau 'Die Hard', a murit la Londra, la varsta de 69 de ani, a confirmat joi familia actorului, informeaza agentiile internationale de presa.

Alan Rickman a murit la 69 de ani. Actorul suferea de cancer

Rickman, care suferea de cancer, i-a incantat pe fanii seriei Harry Potter cu rolul profesorului Snape, insa rolul Hans Gruber din seria Die Hard din 1988 l-a consacrat publicului marelui ecran, alaturi de rolul serifului din Nottingham din pelicula 'Robin Hood' (1991).

A cucerit milioane de fani cu rolul lui Severus Snape intr-o franciza pentru copii care in 10 ani a facut incasari de peste 7.7 miliarde de dolari insa debutul pe marele ecran si l-a facut cu un alt personaj negativ genial Hans Gruber din Greu de Ucis in 1988. Britanicul Alan Rickman era cunoscut si ca eroul negativ cu o mie de fete.

 

In urma cu 24 de ani, actorul nascut in Londra intr-o familie de muncitori si educat la Royal College of Art se lansa in lumea filmului alaturi de Bruce Willis in rolul teroristului neamt Hans Gruber pe care americanii l-au adorat imediat. Filmul a fost un succes imens. Producatorii au fost impresionati de talentul lui Alan de a mima accentele americane si multe dintre scenele alaturi de Bruce Willis nu au fost repetate deloc ceea ce a facut si mai atragator personajul sau datorita spontaneitatii. Pentru ca era la primul sau film, Alan Rickman tresarea de fiecare data cand se auzeau impuscaturi iar regizorul peliculei, John McTiernan a fost nevoit sa sara peste cadrele cu el atunci cand se trageau focuri de arma. Rolul i-a adus locul 46 in topul celor mai bune 100 de personaje negative din istorie  realizat de Institutul American de Film.

 

De atunci actorul despre care studiile spun ca se apropie de "vocea masculina perfecta" a mai avut roluri ca Seriful din Nottingham in Robin Hood: Prince of Thieves in 1991 pentru care a obtinut premiul BAFTA pentru rol secundar. A fost colonelul Christopher Brandon in Sense and Sensibility (1995), rol ce i-a adus o alta nominalizare la BAFTA.  Pentru interpretarea calugarului rus enigmatic in filmul realizat de HBO Rasputin, Rickman a obtinut in 1996 premiile Emmy, Globul de Aur si SAG. A mai fost recompensat cu o nominalizare la BAFTA pentru rolul secundar din biografia revolutionarului irlandez "Michael Collins" (1996) unde a jucat alaturi de Liam Neeson.


A fost Antony alaturi de o Cleopatra jucata de Hellen Mirren in piesa "Antony and Cleopatra" jucata in 1998 la Royal National Theater pentru care a fost extrem de apreciat. A fost nominalizat la premiile Tony pentru rolurile sale excelente din „Les Liaisons Dangereuses” din 1987 si „Private Lives” din 2002. Filme precum Dogma (1999), Galaxy Quest (1999), The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (2005) si Love Actually (2003) i-au pus in evidenta calitatile de comediant.

 

Rolul lui Severus Snape a fost unul dintre momentele de glorie ale carierei sale.  A fost unul dintre putinii actori caruia scriitoarea JK Rowling care l-a ales personal pentru a juca acest personaj i-a dezvaluit inca de la primul film secrete pe care fanii aveau sa le afle de abia in ultima parte lansata in 2011. Alan Rickman a povestit ca rolul nu i-a schimbat viata si ca datorita perucii pe care o poarta in film, nu toti copiii il recunosc.

Severus Snape a fost votat drept cel mai iubit personaj din intreaga franciza Harry Potter.  Saga "Harry Potter" reprezinta unul dintre cele mai mari succese din istoria cinematografiei si a editarii de carte, avand peste 400 de milioane de romane vandute, traduse in 69 de limbi in 200 de tari, si incasari de peste 7,7 miliarde de dolari aduse de cele 8 filme.

 

Rickman a mai oferit un rol care le-a dat fiori fanilor ca Judecatorul Turpin in filmul lui "Tim Burton Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street" (2007). In 2010 a colaborat din nou cu Burton pentru Alice in Wonderland.

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies