marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Alexander Balanescu si Phil Mulloy inchid Anim'est 2010!

Alexander Balanescu, unul dintre cei mai renumiti muzicieni de origine romana ai ultimelor decenii,

Alexander Balanescu si Phil Mulloy inchid Anim est 2010!

Balanescu va acompania live, cu vioara care l-a facut celebru in intreaga lume, un consistent program de scurt metraje semnate de animatorul invitat al celei de-a cincea editii Anim'est si, totodata, unul dintre membrii juriului sectiunilor Scurtmetraj si Lungmetraj– britanicul Phil Mulloy, unul dintre cei mai importanti realizatori europeni de film de animatie contemporani.

Balanescu si Mulloy nu se afla la prima colaborare: animatorul britanic se numara printre regizorii importanti cu care a lucrat Alexander Balanescu, alaturi de realizatori precum Peter Greenaway, Michael Winterbottom sau Jean-Luc Godard. Daca printre melomanii din lumea intreaga, muzicianul britanic de origine romana nu mai are nevoie de nicio prezentare, cinefilii romani il cunosc mai ales datorita contributiei sale semnificative, din postura de compozitor, la succesul lungmetrajului regizat de Catalin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii.

Filmografia plina de personalitate a lui Phil Mulloy cuprinde peste 30 de titluri premiate la festivaluri internationale. Seria The Ten Commandments (Cele zece porunci), creata intre 1994 si 1996, in care cele 10 porunci sunt satirizate, a castigat Premiul Juriului la Festivalul International de Scurt Metraj Vila do Conde si Premiul Special la Festivalul de la Hiroshima. The Chain, produs in 1998, a facut parte dintre cele 30 de filme de animatie de scurt metraj realizate pentru a sustine cele 30 de articole ale Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, castigand Premiul Juriului la Festivalul International de Scurt Metraj Vila do Conde si premiul criticii la Festivalul International de Film de Animatie de la Zagreb. Publicul Anim'est se va putea familiariza cu stilul regizorului britanic luni, 11 octombrie, de la ora 14:30 la Cinema Patria, respectiv marti, 12 octombrie, de la 18:30, si va putea sta de vorba cu Mulloy in cadrul masterclass-ului sustinut de acesta la Cinema Union, marti, 12 octombrie, de la ora 12:00.

Alexander Balanescu s-a nascut in 1955 si a inceput sa studieze vioara la varsta de sapte ani, la Scoala de Muzica din Bucuresti. In 1969, emigreaza in Israel, continua sa studieze la Academia Rubin din Ierusalim, de unde pleaca la celebrul Trinity College din Londra, precum si la una dintre cele mai importante universitati dedicate muzicii: Julliard School din New York. Colaboreaza in formule importante, dedicate avangardei: Capricorn, Music Projects, Gemini, iar din 1979 devine conducatorul prestigiosului grup de muzica Michael Nyman Band cu care, timp de 15 ani, realizeaza numeroase turnee si inregistrari. Compune muzica de balet, teatru, film live action si de animatie, precum si diverse colaborari cu London Contemporary Dance Theatre. Din dorinta de a se adresa unei categorii mai largi de public, infiinteaza, in 1987, Balanescu Quartet. Cvartetul colaboreaza cu muzicienii principali ai avangardei britanice, precum Michael Nyman, Gavin Bryars sau Philip Glass. Datorita succesului la public si a manierei neconventionale de prezentare a muzicii, Balanescu Quartet este ales pentru a canta in deschiderea turneului Pet Shop Boys din 1989. Pe Stadionul Wembley canta in fata a 10 000 de persoane. Dupa semnarea cu cel mai important label indie, Mute Records – in al carui portofoliu se regasesc artisti precum Depeche Mode sau Einsturzende Neubauten, Balanescu Quartet inregistreaza aranjamente clasice ale hiturilor Kraftwerk, prezente pe discul Possessed.

Albumul Luminitza (1994) aduce un tribut muzicii balcanice si romanesti, in special. In 1995, Alexander Balanescu inregistreaza coloana sonora a filmului Angels and insects al lui Philip Haas, cu o orchestra de 15 muzicieni si productia asigurata de Claire Connors. Colaboreaza cu artisti importanti din sfera pop-rock-electro, precum Dagmar Krause, David Byrne, Kate Bush, Spiritualized, Goldfrapp.

Repertoriul lui Alexander Balanescu include lucrari moderne apartinand lui Bela Bartok, contemporane semnate de Steve Reich, Philip Glass, dar si creatii ale lui Duke Ellington. In ultimii ani, violonistul a studiat sonatele si partitele lui Bach. Unul dintre cele mai cunoscute albume ale lui Alexander Balanescu, dedicate spiritului Mariei Tanase, a fost lansat in 2005 si prezentat live alaturi de artistul multimedia Klaus Obermaier. In 2006, Alexander Balanescu a compus muzica apreciatului film de debut al lui Catalin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii.

Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est va avea loc in perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala si Cinema Union din Bucuresti, si va fi urmata de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, in perioada 22-24 octombrie 2010.


Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

Tom Hanks spune drama marinarilor capturați de pirații moderni

Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies