marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Anusavan Salamanian va primi Premiul Gopo 2011 pentru Intreaga Activitate

Cea de-a cincea editie a Galei Premiilor Gopo aduce un omagiu unuia dintre cei mai renumiti si mai prolifici ingineri de sunet romani, Anusavan Salamanian, care va fi recompensat cu Premiul pentru intreaga activitate in cadrul ceremoniei desfasurate pe 28 martie 2011.

Anusavan Salamanian va primi Premiul Gopo 2011 pentru Intreaga Activitate

Nascut pe data de 12 martie 1932 la Bazargic (astazi Dobric, pe teritoriul Bulgariei), Anusavan Salamanian a absolvit Institutul de Ingineri Cinematografici din Sankt Petersburg. Este unul dintre cei mai apreciati ingineri de sunet din cinematografia autohtona, cu o cariera-record in Romania, intinsa pe parcursul a aproape 50 de ani, perioada in care a realizat sunetul sau coloana sonora pentru un numar impresionant de filme de lung si scurt metraj, dar si seriale TV. Dupa debutul cu Secretul cifrului (r. Lucian Bratu, 1959), Anusavan Salamanian avea sa lucreze alaturi de Ion Popescu Gopo la unul dintre cele mai cunoscute lungmetraje semnate de acesta, de la a carui premiera se implineste in acest an o jumatate de secol: S-a furat o bomba (1961). Filmografia sa continua cu titluri precum Padurea spanzuratilor (1963, r. Liviu Ciulei), primul lungmetraj romanesc premiat la Cannes; Columna (r. Mircea Dragan, 1968), urmatorul lungmetraj autohton premiat la Cannes; Veronica (1972) si Veronica se intoarce (1973), regizate de Elisabeta Bostan, laureata a Premiului Gopo 2009 pentru Intreaga Activitate; Fratii jderi (1973-1974, r. Mircea Dragan); Nea Marin Miliardar (1978, r. Sergiu Nicolaescu), filmul autohton cu cel mai mare succes la box-office din toate timpurile, la care a semnat coloana sonora alaturi de Andrei Pap, castigatorul Premiului Special la Gopo 2009; Glissando (r. Mircea Daneliuc, 1982), Hotel de lux (1992, r. Dan Pita), distins cu Leul de Argint la Festivalul de la Venetia sau Apararea chineza (1999, r. Tompa Gabor). Anusavan Salamanian se numara printre personalitatile care au influentat si cariera regizorilor romani din generatia „Noului Val”: a lucrat alaturi de Cristian Mungiu la Zapping si Corul Pompierilor (2000), Tudor Giurgiu la Popcorn (2001) sau Sinisa Dragin In fiecare zi, Dumnezeu ne saruta pe gura (1998).

In filmografia lui Anusavan Salamanian se regasesc si scenariile a patru filme realizate in regia lui Sergiu Nicolaescu: Atunci i-am condamnat pe toti la moarte / Ipu (1971), Osanda (1976), Ultima noapte de dragoste (1979)si Ciuleandra (1984).

Printre cele mai recente productii la care Salamanian a lucrat in calitate de inginer de sunet se numara Legiunea straina (2008, r. Mircea Daneliuc), Supravietuitorul (2008, r. Sergiu Nicolaescu), castigatorul Premiului Publicului la Gala Premiilor Gopo 2009, precum si scurt-metrajul 9 minute (2008, r. Florin Kevorkian)

In 1970, Anusavan Salamian a realizat, in studiourile de la Moscova, prima coloana sonora stereofonica pe 6 canale pentru un film romanesc, la Mihai Viteazul (r. Sergiu Nicolaescu), versiunea panoramica, pentru care a fost rasplatit cu Premiul UNIATEC la Festivalul de la Moscova. Pelicula se afla pe locul 3 in topul celor mai bune filme istorice din toate timpurile conform unui clasament realizat de utilizatorii IMDB. La inceputul anilor 2000, tot el a semnat coloanele sonore reconstituite in versiune Dolby Surround pentru cele mai cunoscute filme istorice regizate de Sergiu Nicolaescu, Mircea, respectiv Mihai Viteazul.

Cea de-a cincea editie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 28 martie 2011 si va fi transmisa in direct si in exclusivitate la TV de ProCinema si procinema.ro, iar romanii de pretutindeni o vor putea urmari inregistrat, pe ProTV International.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies