8 filme science fiction care vor innebuni cinefilii in 2013
12129
0
29 noiembrie 2012 12:08
Hollywood-ul si-a imaginat apocalipsa timp de aproape 100 de ani si ne-a aratat-o sub diverse forme: razboaie nucleare, epidemii nimicitoare, invazii extraterestre, asteroizi sau comete devastatoare, incalzire globala sau revolutii ale masinariilor inteligente. Care este cea mai inspaimantatoare versiune de apocalipsa, ce filme au redat-o cel mai bine si in ce cazuri rasa umana a putut fi salvata? Aflati totul din lista de mai jos!
Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)
Regie: Stanley Kubrick
Distributie: Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden
Dr. Strangelove este in realitate o satira despre sfarsitul lumii, la originea caruia se afla un dezastru nuclear. Peter Sellers joaca 3 roluri si a primit pentru interpretarea sa un milion de $ (suma fabuloasa pentru acea vreme). Unii critici au numit-o cea mai buna comedie neagra. Ce se intampla cand rusii dezvolta si tin secreta o arma nucleara puternica ce se activeaza automat sa distruga intreaga planeta atunci cand americanii ii ataca? Stanley Kubrick a scris si regizat un film care reflecta la cote inalte ipocrizia si nebunia militara ale acelor vremuri. Un general american nebun da ordinul ca un grup de avioane sa atace Uniunea Sovietica cu bombe nucleare. Cand americanii afla ca, atacandu-i pe rusi, se declanseaza apocalipsa cu ajutorul unei arme inventate de rusi (cu menirea de a-i face din start pe americani sa renunte le orice atac nuclear) cele doua tari colaboreaza in cel mai bizar si hilar mod posibil pentru a opri avioanele mortii. Nimeni nu poate comunica cu ele iar sfarsitul lumii este iminent. Se sugereaza insa ca desi are loc distrugerea planetei, vor exista si cativa supravietuitori care sa repopuleze Pamantul. Ramane memorabila fraza: "Domnilor, nu va puteti certa aici. Aceasta este Camera de Razboi!".
12 Monkeys/Armata celor 12 maimute (1995)
Regie: Terry Gilliam
Distributie: Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt
SF-ul apocaliptic al lui Terry Gilliam a devenit un film cult pentru amatorii genului. Considerat unul dintre cele mai bune filme SF realizate vreodata, 12 Monkeys incepe intr-un viitor post-apocaliptic, in care omenirea a fost decimata de un virus letal si supravietuitorii sunt nevoiti sa traiasca sub pamant, intr-o dezolanta lume a mortii, urmare a distrugerii in proportie de 99% a populatiei Pamantului. Cole (Bruce Willis), un voluntar incapatanat sprijinit de Kathryn Railly (Madeleine Stowe) are numai doua indicii pentru a descifra enigma Armatei celor 12 maimute, care ameninta sa stearga omenirea de pe fata Pamantului. "O celebrare a nebuniei, a sfarsitului lumii, cu un erou care incearca sa se lupte cu haosul. Viziunea sumbra ofera o stare de disperare naucitoare" a scris Roger Ebert in recenzia sa. Si acum, 12 Monkeys este considerat o capodopera a filmelor despre sfarsitul lumii, cat si despre calatoria in timp.
Invasion of the Body Snatchers/ Invazia jefuitorilor de trupuri (1978)
Regie: Philip Kaufman
Distributie: Donald Sutherland, Brooke Adams, Jeff Goldblum
Apocalipsa nu trebuie sa fie neaparat produsa de un asteroid care sa distruga planeta. Invasion of the Body Snatchers, roman scris de Jack Finney in 1955, a avut parte de doua ecranizari, una in 1956, realizata de Don Siegel, insa cea din 1978, regizata de Philip Kaufman, ramane una cult pentru cinefili, care au fost ingroziti de aceasta idee: pe dinafara monstrii arata ca familia, prietenii si vecinii nostri, insa pe dinauntru sunt invadatori nemilosi al caror singur scop este sa te transforme in unul de-al lor. Filmul continua sa dea fiori cinefililor si dupa trei decenii, datorita finalului cu totul surprinzator, dar si a ideii terifiante.
Melancholia (2011)
Regie: Lars von Trier
Distributie: Kirsten Dunst, Kiefer Sutherland, Charlotte Gainsbourg
Melancholia este genul de film care iti rascoleste sufletul si te trece prin toate trairile, fara ca tu sa iti dai seama. Beatitudinea mortii inconjoara aceasta capodopera artistica a unui regizor care nu poate crea decat prin suferinta, insa Melancholia este in sine, un film frumos despre dezintegrarea sufletului uman atunci cand este pus in fata sfarsitului lumii. Drama celor doua surori - una dintre ele depresiva, interpretata de Kirsten Dunst, iti ramane mult timp in minte, scena de final fiind una dintre cele mai impresionante scene despre sfarsitul lumii, fara sa fie incarcata cu efecte speciale sau explozii, dar care te cutremura de zece ori mai mult. Pentru acest rol Kirsten Dunst a primit premiul la Cannes pentru cea mai buna actrita in rol principal, in 2011, iar presa straina a scris ca Melancholia merita macar o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film.
The Road/Drumul (2009)
Regie: John Hillcoat
Distributie: Viggo Mortensen, Charlize Theron, Kodi Smit-McPhee
The Road, adaptat dupa romanul omonim scris de Cormac McCarthy, infatiseaza iadul apocaliptic dezlantuit pe Pamant, unde un tata si fiul sau incearca sa supravietuiasca pericolelor si canibalilor. Desi nu se afla niciodata de ce a fost distrusa omenirea, peisajele dezolante si suferinta celor doua personaje iti dau fiori. O versiune mohorata a viitorului, The Road este "un portret tulburator al unei Americi dezolante, in care singurele sperante sunt un tata incapatanat si fiul sau" au scris cei de la Rolling Stone despre film.
The Matrix (1999)
Regie: Lana si Andy Wachowski
Distributie: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Hugo Weaving, Carrie-Ann Moss
Daca lumea, asa cum o stim noi, s-a incheiat, dar noi nu am aflat si continuam sa traim in ea, aparent? Matrix a revolutionat cinematografia mondiala nu doar la nivel vizual, ci la nivel ideatic. Odata ce inteligenta artificiala a fost creata, masinariile cu constiinta de sine decid ca nu vor sa se supuna ci sa conduca. Oamenii sunt nevoiti sa se conecteze in Matrix: un program care incearca sa le tina in frau. Stilul vizual unic si original, cu care creatorii filmului au inventat celebra tehnica bullet-time, scenele de lupta care iti taie respiratia si imbinarea excelenta de genuri cinematografice cu teze filosofice impresionante au transformat The Matrix intr-o capodopera. The Matrix continua sa fie numit unul dintre cele mai bune filme SF, a primit 4 Oscaruri (din pacate doar la categorii secundare, sunet, montaj etc), are o nota de 8.7 pe IMDb si este pe locul 18 in topul celor mai bune filme din toate timpurile realizat de acelasi site. Dupa Matrix, lumea nu a mai fost niciodata la fel...
A Boy and His Dog (1975)
Regie: L.Q. Jones
Distributie: Don Johnson, Jason Robards, Susanne Benton
Considerat de multi drept cel mai bizar film despre sfarsitul lumii, A Boy and His Dog, bazat pe romanul scris de Harlan Ellison, a fascinat generatii intregi de cinefili. O comedie neagra post-apocaliptica, plasata in 2024, cand omenirea e distrusa de un nou Razboi Mondial, aduce in prim plan povestea unui baiat, care comunica telepatic cu cainele lui pe masura ce cauta disperati surse de hrana si oportunitati de a face sex. Acesta a devenit un film extrem de popular in anii '80, cand starul Don Johnson era un necunoscut. Cei de la L.A Times au scris ca "acest film este un cosmar amuzant si original".
Independence Day/Ziua independentei (1996)
Regie: Roland Emmerich
Distributie: Will Smith, Jeff Goldblum, Bill Pullman
Un evreu si un negru salveaza Pamantul...deci putem sa stam linistiti. Will Smith si Jeff Goldblum sunt eroii pe care nimeni nu ii uita in Independence Day, filmul care a lansat o moda a blockbusterelor apocaliptice la Hollywood in 1996. Desi filmul nu i-a impresionat pe critici, care au fost nemultumiti de cliseele si stereotipurile folosite - America iese intotdeauna invingatoare, chiar si cand adversarii sunt extraterestri, publicul s-a indragostit de aceasta pelicula. Independence Day este al 35-lea cel mai profitabil film din toate timpurile cu incasari de 817 milioane de dolari. Roland Emmerich a reusit cu primul sau film apocaliptic sa scrie istorie, devenind poate cel mai popular film despre sfarsitul lumii din ultimii 15 ani.
On the Beach/Ultimul tarm (1959)
Regie: Stanley Kramer
Distributie: Gregory Peck, Ava Gardner, Fred Astaire, Anthony Perkins
"Cum se simte un om care sta pe plaja la soare pentru ultima data? Ultimul tarm este, probabil, cel mai important film al generatiei noastre. (...) Niciodata nu m-am simtit atat de profund infricosat de umbrele tremuratoare ale cinematografului ca la aceasta remarcabila opera" scria Peter Baker in 1959 pentru Films and Filming. Povestea are loc intr-un viitor an 1964, la cateva luni dupa terminarea celui de-al treilea razboi mondial. Conflictul a devastat emisfera nordica, poluand atmosfera cu precipitatii nucleare si ucigand toate fiintele vii. In timp ce bombele au cazut doar in emisfera nordica, curentii de aer duc spre sud radiatiile mortale incet dar sigur. Singurele zone locuibile care inca mai exista se gasesc in emisfera sudica indepartata, cum ar fi in Australia. Regizorul Kramer surprinde intr-un mod emotionant, cu ajutorul actorilor de prima mana Gregory Peck, Ava Gardner, Fred Astaire, Anthony Perkins, drama resemnarii individului fata de sfarsitul lumii sau disperarea cu care omul se agata de orice speranta de supravietuire. Cu 2 nominalizari la Oscar, On The Beach este considerat un film clasic pentru cinematografia mondiala.
I Am Legend (2008)
Regie: Francis Lawrence
Distributie: Will Smith, Alice Braga, Charlie Tahan
Este sfarsitul lumii, toti oamenii se transforma in zombie, cu exceptia lui Will Smith, care devine eroul Planetei. Filmul regizat de Francis Lawrence a devenit unul dintre cele mai populare din ultimii ani, asta si datorita prezentei lui Will Smith pe afis. I am Legend este o adaptare a romanului cu acelasi nume scris de Richard Matheson, in 1954 si a avut parte de mai multe adaptari pe marile ecrane printre care si popularul The Last Man on Earth in 1964 sau The Omega Man in 1971.
2012 (2009)
Regie: Roland Emmerich
Distributie: John Cusack, Thandie Newton, Chiwetel Ejiofo
Fara sa puna mult accent pe poveste, ci mai mult pe efecte speciale, 2012 este un film catastrofic care isi inspaimanta publicul cu imagini apocaliptice in care sunt distruse simboluri ca Statuia Libertatii, Empire State Building, Vaticanul sau Turnul Eiffel. Filmul este povestea unui scriitor de romane SF, care afla ceea ce guvernul Statelor Unite stie de cativa ani de zile: ca scoarta terestra va fi distrusa din cauza unor colosale explozii solare, lucru prevestit de calendarul mayas, care considera ca lumea se va sfarsi in anul 2012. Dupa lansarea peliculei, multe persoane s-au temut ca evenimentele din film sa nu se intample si in realitate la finalul anului 2012.
The Book of Eli (2010)
Regie: The Hughes Brothers
Distributie: Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis
Intr-un viitor apocaliptic, la vreo 30 de ani dupa un razboi nimicitor, Eli, un barbat singur, strabate o America dezolanta, pustie si lasata in paragina. Nu a mai ramas nimic din constructiile inalte sau orasele tehnologizate, insa Eli e singurul care are secretul salvarii omenirii, intr-o perioada in care banditii se ucid intre ei pentru hrana si apa. Cu multe substraturi biblice, intepretari bune, si o combinatie intre arte martiale si lupte cu sabia, The Book of Eli iti ramane intiparit in minte dupa ce l-ai vazut.
When Worlds Collide (1951)
Regie: Rudolph Maté
Distributie: Richard Derr, Barbara Rush, Peter Hansen
Rar se intampla ca un film apocaliptic chiar sa reflecte pana la capat ideea din titlu, insa When Worlds Collide din 1951 reuseste asta. O stea, pe nume Bellus se afla pe aceeasi traiectorie cu Pamantul si risca sa loveasca planeta. Insa, oamenii in loc sa impiedice aceasta catastofa, incearca sa construiasca o racheta spatiala pe care sa o ia cu ei in cautarea unei alte planete. When Worlds Collide este considerat un clasic al filmelor SF si apocaliptice si a castigat Oscar pentru cele mai bune efecte speciale. Filmul are la baza un roman scris de Philip Gordon Wylie si Edwin Balmer.
28 Days Later/Dupa 28 de zile (2002)
Regie: Danny Boyle
Distributie: Cillian Murphy, Naomie Harris, Christopher Eccleston
Filmul lui Danny Boyle este impresionant si iti da fiori inca din prima secventa. Un barbat britanic se trezeste din coma si gaseste Londra complet devastata, lasata in ruine si parasita de locuitori. Acesta isi da seama repede ca oamenii au fost afectati de o pandemie care ii transforma in zombie. "28 Days later incepe ca un film SF excelent si se termina ca un film extraordinar despre natura umana" a scris Roger Ebert in recenzia sa. Filmul a fost laudat pentru modul original in care reuseste sa imbine doua genuri de sine statatoare: cel al dezastrului natural in care o pandemie pune capat rasei umane si cel horror - prezenta zombiilor. 28 Days Later este un film care te face sa stai pe marginea scaunului de la cap la coada si care se ascunde bine de tot in cosmarurile tale.
Night of the Living Dead/Noaptea mortilor vii (1968)
Regie: George A. Romero
Distributie: Duane Jones, Judith O'Dea, Karl Hardman
Daca nu ar fi fost acest film si marele George Romero, azi nu am fi avut multe dintre filme cult cu zombie sau cele pentru generatia actuala, inclusiv seria Resident Evil. Desi la vremea respectiva a fost pus la zid din cauza violentei excesive si a scenelor sangeroase, azi Night of the Living Dead nu poate fi trecut cu vederea de niciun cinefil cu pretentii. Filmul lui Romero, despre un grup de oameni care se ascund intr-o ferma pentru a scapa de o invazie a zombiilor, a fost ales si inclus de Biblioteca Congresului American in Registrul National al Filmelor, fiind considerat o creatie cu "impact colosal la nivel cultural, istoric si estetic".
Mad Max 2: The Road Warrior/Mad Max 2: Razboinicul Soselelor(1981)
Regie: George Miller
Distributie: Mel Gibson, Bruce Spence, Michael Preston
Intr-o lume post-apocaliptica, intr-o Australie devastata de un razboi nuclear si unde rezervele de petrol sunt acum nepretuite un barbat cinic si singur este nevoit sa apere o comunitate de oameni cinstiti, care incearca sa exploateze o rafinarie, dar in acelasi timp sa se lupte cu o banda de hoti. Filmul a fost foarte bine primit de catre critici, la fel ca si prima parte. Mad Max 2 a primit 6 nominalizari la premiile Saturn, inclusiv pentru cel mai bun actor si cel mai bun regizor si a devenit un film de referinta pentru cultura populara din ultimii 20 de ani. Este printre putinele filme SF care detine un scor perfect de 100% pe celebrul site Rotten Tomateos, care aduna recenzii din intreaga lume.
Armageddon (1998)
Regie: Michael Bay
Distributie: Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Ben Affleck
Cine isi inchipuie Armaghedonul avand pe fundal vocea lui Steven Tyler de la Aerosmith pe acordurile de la I Don’t Want to Miss a Thing? Regizorul Michael Bay. Armageddon mizeaza pe aceeasi frica si pe una din teoriile care a stat la baza disparitiei dinozaurilor. O cometa sau un asteroid penetreaza atmosfera si, fie distruge pe loc omenirea, fie modifica atat de mult conditiile climatice incat oamenii nu se vor putea adapta. In viziunea lui Bay, Pamantul va fi salvat de la Apocalipsa de o echipa de tacaniti, expertii in forari petroliere pe care ii antreneaza sa fie astronauti, trimisi pe asteroidul care vine inspre Pamant, asteroid pe care trebuie sa-l arunce in aer plantand o bomba in el. Poate ca ar fi fost mai realistic daca NASA ar fi invatat o echipa de astronauti sa foreze pentru a distruge asteroidul si nu invers, insa oricum pelicula ramane una clasica pentru acest gen.
Planet of the Apes / Planeta Maimutelor (1968)
Regie: Franklin J. Schaffner
Distributie: Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter
Si in cazul capodoperei semnate de Franklin J. Schaffner avem parte de o satira a Apocalipsei vazuta ca darvinismul in revers. De aceasta data ce face maimuta, face si omul. Un razboi nuclear, declanseaza Apocalipsa si pune Planeta in mana maimutelor. Cand astronautul Leo Davidson (jucat de fantasticul Charlton Heston) se prabuseste cu nava pe care o pilota pe o planeta stranie, descopera ca o rasa de maimute superioara din toate punctele de vedere este stapana, iar oamenii sunt sclavi, considerati lipsiti de inteligenta si tratati ca niste animale. Insa politica maimutelor fata de oameni creeaza disensiuni si in interiorul comunitatilor de maimute. Aceasta era ideea centrala a romanului "Planeta maimutelor" al lui Pierre Boulle, care a fost ecranizat in 1968 si a devenit una dintre cele mai celebre referinte in literatura si filmul science-fiction. Aparitia neasteptata a capitanului Leo Davidson, strain de ordinea instaurata si neafectat de aceasta, serveste oamenilor inrobiti de pe planeta drept catalizator pentru o schimbare sociala. Filmul a scris istorie si ramane in memoria cinefililor si pentru finalul sau complet neasteptat.
Terminator/ Terminatorul (1984)
Regie: James Cameron
Distributie: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton and Michael Biehn
Conform lui James Cameron sfarsitul lumii asa cum o stim trebuia sa aiba loc pe 19 aprilie 2011 cand "masinile" capata constiinta de sine si preiau controlul asupra Planetei eliminand oamenii. Filmul a cimentat carierele lui James Cameron si Arnold Schwarzenegger la Hollywood si a devenit un reper urias in evolutia filmelor SF. Dovada: miile de diagrame facute pentru a explica liniile temporale si calatoriile in timp. In 2029, oamenii care formeaza rezistenta impotriva masinilor decid ca daca nu pot modifica prezentul lor, pot incerca sa schimbe trecutul si prin urmare evolutia destinelor lor. Un cyborg este trimis in trecut pentru a o ucide pe mama salvatorului, nenascut inca, al Planetei, John Connor. Insa oamenii trimit si ei un protector - Kyle Reese. Poate fi amanata Ziua Judecatii?
The Day After / Ziua de dupa (1983)
Regie: Nicholas Meyer
Distributie: Jason Robards, JoBeth Williams, Steve Guttenberg
Putine filme americane au fost atat de grafice ca The Day After in incercarea de a arata un holocaust nuclear, poate si din acest motiv filmul a speriat si deranjat foarte multi americani la vremea respectiva. Speriati de Criza rachetelor din Cuba in 1962 americanii au vazut cu spaima pe micile ecrane apocalipsa din film, 20 de ani mai tarziu. Filmul urmareste cum este distrusa chiar inima Americii. In urma unui conflict mondial, o bomba nucleara devasteaza linistitul tinut Kansas. Locuitorii unui mic orasel sunt victimele unui dezastru, caruia putini ii supravietuiesc. Acestia trebuie sa se lupte cu radiatiile si cu colapsul societatii. Nimeni nu stie ce va urma. Un doctor si curajoasa sa echipa, doi tineri logodnici, familia unui fermier, un student, un negru sunt doar cateva dintre destinele frante de acest tragic eveniment. Dar oamenii nu uita ca trebuie sa spere.
,
The Day After Tomorrow/Unde vei fi poimaine? (2004)
Regie: Roland Emmerich
Distributie: Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal, Emmy Rossum
Sfarsitul Planetei asa cum o stim este rezultatul climei intoarse impotriva omului si al incalzirii globale. Sfarsitul nu este atat de departe in viitor cand planeta intra intr-o noua Era Glaciara. Los Angelesul este ras de pe harta de o serie de tornade, New Yorkul este ingropat sub gheata si zapada, Marea Britanie este inghetata iar intreaga emisfera nordica stearsa definitiv. Aceste lucruri te fac sa iei in serios incalzirea globala, chiar daca esti convins ca aceste cataclisme, cand vor veni in realitate, nu vor arata la fel. Filmul urmareste si povestea unui om de stiinta care traverseaza America pentru a-si salva fiul ramas blocat in New York.
Deep Impact/ Impact nimicitor (1998)
Regie: Mimi Leder
Distributie: Robert Duvall, Téa Leoni, Elijah Wood
Fascinatia Hollywoodului pentru eroi care ne salveaza planeta de la anihilarea provocata de alte corpuri ceresti s-a concentrat in 1998 in Deep Impact si Armageddon. In Deep Impact doar o mana de astronauti intr-o misiune disperata sta intre Pamant si un asteroid urias de marimea Everestului. Dintre toate ipotezele care ar putea distruge planeta, un corp ceresc ostil, cu traiectoria stabilita spre Pamant, este cea mai cruda si mai pustiitoare. In acest film, presedintele Americii (Morgan Freeman) a trimis o echipa de astronauti in spatiu pentru a indeparta asteroidul de traiectoria care il duce direct catre Pamant. Misiunea da gres, iar urmarile acestui efect pot distruge omenirea. Planul B al Presedintelui este construirea unei pesteri imense care poate insa adaposti un milion de oameni. Dintre acestia, 200 000 sunt oameni de stiinta, artisti, oficiali si medici. Restul de oameni care vor putea fi inclusi pe lista supravietuitorilor vor fi stabiliti in urma unei loterii care seamana pentru majoritatea oamenilor cu un joc de-a v-ati ascunselea cu moartea. Fostul astronaut Spurgeon Tanner (Robert Duvall) este chemat inapoi in viata activa. Lui i se incredinteaza comanda misiunii internationale organizata pentru a incerca distrugerea asteroidului.
The War of the Worlds / Razboiul lumilor(1953)
Regie: Byron Haskin
Distributie: Gene Barry, Ann Robinson, Les Tremayne
Povestea care aducea sfarsitul lumii printr-o invazie de extraterestri (semnata de H. G. Wells) a bagat spaima in americani pentru prima data pe 30 octombrie 1938 cand actorul Orson Welles a facut toata America sa creada ca este atacata de extraterestri relatand-o sub forma de teatru radiofonic. Orson Welles nu a acceptat sa joace un rol in filmul pe care Paramount Pictures l-a lansat in 1953 cu Gene Barry in rolul principal. Pelicula a fost lansata din nou in regia lui Steven Spielberg in 2005 cu Tom Cruise ca protagonist. Filmul are in centru lupta extraordinara a umanitatii pentru a-si asigura viitorul pe Pamant, vazuta prin ochii unei familii americane care vrea sa supravietuiasca. George Herbert este despartit de sotia si copii lui atunci cand martienii isi incep invazia pe Pamant. El incearca sa ajunga la Washington pentru a fi alaturi de acestia in timp ce lumea este pe cale de a fi distrusa.
The Day the Earth Stood Still / Ziua in care Pamantul se opri (1951)
Regie:Robert Wise
Distributie: Michael Rennie, Patricia Neal, Hugh Marlowe
Unul dintre cele mai bune filme science-fiction realizate vreodata, The Day the Earth Stood Still e inspirat de nuvela "Farewell to the Master" (1940) de Harry Bates. De aceasta data apocalipsa vine ca o morala pentru era nuclera si tensiunile Razboiului Rece in America anilor '50. Totul incepe cu o nava extraterestra care aterizeaza in Washington: Klaatu, un extraterestru sub forma umana, sosit alaturi de impunatorul sau robot urias - Gort, vrea sa le ofere oamenilor viziunea sa despre univers. Insa este atacat si luat prizonier, desi incearca sa le explice ca nu intentioneaza sa le faca rau. Klaatu nu dorea decat sa transmita un mesaj liderilor de pe Pamant insa comunicarea cu oamenii se dovedeste a fi dificila si incearca o abordare complet diferita atunci cand afla lucruri noi despre acestia. Daca aveti de ales intre acest film si remake-ul sau din 2008 cu Keanu Reeves si Jennifer Connelly, alegeti prima varianta.
Children of Men / Copiii tatalui (2006)
Regie: Alfonso Cuarón
Distributie: Julianne Moore, Clive Owen, Chiwetel Ejiofor
Nu exista bombe nucleare, roboti sau extraterestri care sa bage spaima in tine ... si totusi Apocalipsa este adusa de ceva si mai infricosator pentru rasa umana. De ani de zile nicio femeie nu a mai nascut vreun copil. Omenirea se afla in incapacitate de a mai procrea si nimeni nu mai trage vreo speranta. Teroarea pune stapanire pe marile orase ale lumii, deci si pe Londra anului 2027, acolo unde un individ (Clive Owen) va primi printr-un concurs de imprejurari misiunea de a o "salva" pe unica gravida de pe Planeta, o negresa emigranta. Totul a inceput in 2003, cand SUA si Marea Britanie au invadat Irakul. La scurt timp dupa aceea (si aparent fara nicio legatura), omenirea a devenit infertila; ultimii copii s-au nascut in 2008. In anii care au urmat, tarile lumii au cazut una dupa alta in anarhie. Ca si-n al doilea razboi mondial, Marea Britanie e singura care mai rezista, numai ca dusmanii ei de-acum sunt imigrantii - oameni lipsiti de aparare care au sperat sa gaseasca un refugiu pe teritoriul ei - iar metodele ei au ajuns sa semene cu ale dusmanilor de-atunci (vanatori de oameni, lagare de concentrare).
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.