Documentarul "Five Lives in Iran" de Mohammad Farokhmanesh si scurtmetrajul "The Counterpart" de Laszlo Nemes au castigat trofeele celei de-a 18-a editii a Festivalului International de Film DaKINO, care s-a incheiat, sambata seara, la Cinema Pro, cu o gala de premiere.
Trofeul DaKINO pentru cel mai bun scurtmetraj i-a revenit regizorului Laszlo Nemes din Ungaria, pentru "The Counterpart", o pelicula filmata in Romania. Filmarile la "The Counterpart" s-au finalizat recent, scurtmetrajul obtinand primul premiu la festivalul bucurestean, dupa cum a spus regizorul, care a primit trofeul de la presedintele festivalului, Dan Chisu.
Mentiunea speciala a juriului de Scurtmetraj fictiune a fost castigata de regizorul Hadrian Marcu, pentru filmul "Joi". Distinctia a fost inmanata producatoarei Anca Puiu, de cineastii Simon Ellis si Nicolas Engel, membri ai juriului sectiunii Scurtmetraj fictiune.
Totodata, producatorul Andrei Cretulescu l-a anuntat pe castigatorul Premiului "Alexandru Tatos", Samuel Tilman din Belgia. Tilman a castigat distinctia pentru filmul sau, "Dead End", regizorul primind, in plus, doua pelicule semnate de Alexandru Tatos.
Premiul "Alexandru Tatos", decernat pentru cel mai bun regizor care semneaza un scurtmetraj din competitie, a fost acordat in premiera la aceasta editie DaKINO. Oferirea distinctiei a fost precedata de proiectia unui film despre regizorul Alexandru Tatos, decedat in ianuarie 1990.
In acelasi timp, trofeul DaKINO pentru cel mai bun documentar va fi trimis in Germania regizorului de origine iraniana Mohammad Farokhmanesh, pentru pelicula "Five Lives in Iran", dupa cum au anuntat scriitorul Mircea Cartarescu, presedintele juriului sectiunii Documentar, si actrita Maria Dinulescu, membra a aceluiasi juriu.
Mentiunea speciala in cadrul sectiunii Documentar i-a revenit lui Catalin Musat, pentru filmul "Ciobanul zburator". Diploma i-a fost inmanata operatorului Marius Iacob de catre membrii juriului, Danielle DiGiacomo si Petru Margineanu.
Premiul special pentru cel mai inovativ documentar merge in Ungaria, la regizorul Gyula Nemes, care a prezentat centrul Budapestei de acum 10 ani, cu inundatii, case de lemn si evacuari, in pelicula "Lost World".
Un plan pus la cale de un tânăr genial, care moare de cancer, o salvează pe fata din vecini de abuzuri.