marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Festivalul de Film de la Berlin: aproape 400 de fime proiectate, de la super productii la filme independente, ce staruri sunt asteptate

Noi filme semnate de americanii Wes Anderson si George Clooney, cu distributii impresionante, vor fi prezentate incepand de joi la Festivalul International de la Berlin, care va reuni in acest an opere cinematografice din lumea intreaga, in competitie si in afara competitiei.

Festivalul de Film de la Berlin: aproape 400 de fime proiectate, de la super productii la filme independente, ce staruri sunt asteptate

Aproximativ 400 de filme - mari productii hollywoodiene, lungmetraje independente, documentare - vor fi difuzate la cea de-a 65-a editie a Berlinalei (6 - 16 februarie).


Doar 20 de filme isi vor disputa Ursul de Aur, recompensa suprema a acestui festival, castigata anul trecut de filmul romanesc "Pozitia copilului", de Calin Peter Netzer, considerat o opera cinematografica lipsita de concesii la adresa Romaniei postcomuniste.

 


Printre filmele cele mai asteptate figureaza, in afara competitiei, "The Monuments Men", regizat de George Clooney, care ii mai are in distributie, alaturi de celebrul actor american, si pe Matt Damon, Cate Blanchett, Bill Murray si Jean Dujardin. Filmul spune povestea unei echipe de experti in arta care lupta pentru a salva o serie de opere de arta furate de nazisti.

 


Seara de deschidere a Berlinalei se anunta si ea un eveniment stralucitor, intrucat pe covorul rosu, inainte de proiectia filmului "The Grand Budapest Hotel", regizat de Wes Anderson, vor putea fi vazute vedete de prim rang, precum Ralph Fiennes, Jude Law, Bill Murray, Jeff Goldblum, Willem Dafoe, Mathieu Amalric si Tilda Swinton. Filmul prezinta aventurile unui receptionist dintr-un foarte mare hotel, intre cele doua razboaie mondiale.


Al Doilea Razboi Mondial si crimele naziste vor aparea cu regularitate pe afisul Berlinalei 2014, prin titluri precum "Diplomatie", prezentat in afara competitiei de regizorul german Volker Schlöndorff, un film ce prezinta motivele pentru care nazistii au scutit Parisul de orice distrugere majora. Din distributia peliculei mai fac parte cunoscutii actori francezi Niels Arstrup si André Dussolier.


Reprezentand Statele Unite, cineastul Richard Linklater va prezenta la Berlin filmul "Boyhood", turnat intr-un interval de 12 ani, cu aceiasi actori, in randul carora se remarca Ethan Hawke si Patricia Arquette.

 


Vor fi prezente si cel mai recent film al veteranului regizor francez Alain Resnais ("Aimer, boire et chanter"), ca si cel al cineastului franco-algerian Rachid Bouchared intitulat "La voie de l'ennemi", cu actorii americani Forest Whitaker si Harvey Keitel. In 2006, filmul sau "Indigènes" le-a adus numerosilor sai actori din distributie un premiu pentru interpretare colectiva la Cannes.


Regizoarea peruana Claudia Llosa, care a castigat un Urs de Aur in 2009 cu "Fausta", revine in competitie cu "Aloft", un film care ii are pe afis pe Jennifer Connely, Mélanie Laurent si Cillian Murphy.


Argentina este prezenta cu "Historia del miedo", primul film al lui Benjamin Naishtat, dar si cu pelicula Celinei Murga "La tercera orilla".


China va prezenta la Berlinala cu trei filme, dintre care doua thrilleruri - "Black coal, thin ice", de Diao Yinan, si "No man's land", de Ning Hao. Cel din urma este o adaptare a romanului "Blind massage", scris de Lou Ye.
Selectia este completata de filme realizate in Japonia, Germania, Austria si Marea Britanie.

 

 

 


De altfel, Berlinala 2014 va aduce un omagiu special cineastului britanic Ken Loach, ajuns la varsta de 77 de ani.


Festivalul va avea parte, fara indoiala, si de un moment mai putin consensual, odata cu proiectia asteptata, in afara competitiei si in versiune necenzurata, a filmului "Nymphomaniac: Volume 1", regizat de danezul Lars von Trier, un "rege" al controverselor si al conceptului de "politically incorrect".

 

 

 

 


Versiunea va fi "cu 30-35 minute mai lunga decat aceea care a rulat deja in salile din Danemarca si din alte tari, deci exista un interes special pentru cinefili", a declarat Jan Schulz-Ozala, critic de film pentru cotidianul Berlin Der Tagesspiegel, care participa la Berlinala de mai bine de 20 de ani. Selectia oficiala include 18 avanpremiere mondiale si trei filme de debut.

 

 

Trofeul Ursul de Aur va fi decernat pe 15 februarie. Americanul James Schamus, producator al filmelor regizate de celebrul Ang Lee, va fi presedintele juriului oficial al Berlinalei, din care mai fac parte actorul austriac Christoph Waltz, actorul chinez Tony Leung, producatoarea americana Barbara Broccoli, actrita daneza Trine Dyrholm, pictorita si regizoarea iraniana Mitra Farahani si actrita americana Greta Gerwig.

 

Sursa: Mediafax.ro

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies