Filmul "Hail, Caesar!" al fratilor Coen va deschide Berlinala 2016. Actorii celebri care fac parte din distributie
1005
0
9 decembrie 2015 12:27
Gala de decernare a premiilor a avut loc sambata, la Berlinale Palast din Berlin, si a fost difuzata in direct pe site-ul evenimentului.
Potrivit site-ului evenimentului, 18 dintre cele 24 de filme selectate in competitie au concurat pentru Ursul de Aur si Ursul de Argint, iar 22 de pelicule au avut premiere mondiale in cadrul festivalului.
In competitia Berlinalei au participat filme din Austria, Belgia, Brazilia, Chile, Cehia, Finlanda, Franta, Germania, Hong Kong-China, Ungaria, India, Irlanda, Japonia, Liban, Norvegia, China, Polonia, Portugalia, Romania, Senegal, Slovacia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Taiwan, Marea Britanie si Statele Unite.
Romania a fost reprezentata in competitia oficiala de pelicula ”Ana, mon amour” (Romania, Germania, Franta), de Calin Peter Netzer.
Filmul, cu Mircea Postelnicu si Diana Cavallioti in rolurile principale, a avut premiera vineri seara, la Berlin, si va rula in cinematografele romanesti din 3 martie.
Dana Bunescu a primit Ursul de Argint pentru realizari artistice si tehnice deosebite, pentru montajul filmului produs de Parada Film.
Juriul competitiei internationale de la Berlinala 2017 (9 - 19 februarie) a fost alcatuit din regizorul Paul Verhoeven (Olanda, presedinte), producatorul Dora Bouchoucha Fourati (Tunisia), artistul Olafur Eliasson (Islanda), actrita Maggie Gyllenhaal (SUA), actrita Julia Jentsch (Germania), regizorul Diego Luna (Mexic) si regizorul si scenaristul Wang Quan'an (China).
Tudor Aaron Istodor a fost unul dintre cei zece tineri actori europeni selectati in programul Shooting Stars, organizat intre 10 si 13 februarie, de European Film Promotion (EFP), si ajuns la cea de-a 20-a editie. Proiectul ”The Deer”, de Bogdan George Apetri, a fost selectat la Berlinale Co-Production Market 2017. Actorul Alexandru Potocean, regizoarea Ioana Mischie, producatoarea Andra Popescu si operatoarea Carmen Tofeni s-au numarat printre cei 250 de tineri cineasti alesi din 71 de tari pentru a participa in programul Berlinale Talents.
Ca si editia de anul trecut, Berlinala 2017 a fost una marcata de situatia politica globala. Festivalul International de Film de la Berlin a reflectat ”haosul intunecat” din lumea moderna si a oferit comentarii de actualitate despre evenimentele din Statele Unite, dupa cum declara in deschiderea festivalului directorul Dieter Kosslick.
El a comparat editia de anul acesta cu festivalul Woodstock. ”La editia aceasta a fost o atmosfera speciala, relaxata, cu ceva umor. Cineva a dat un semnal de alarma la nivel international. A fost un fel de Woodstock fara muzica. (...) Cineastii au aratat cum este lumea, poezia lumii”.
La gala de inchidere a festivalului, el a precizat: ”Vreau sa felicit un veteran al Berlinalei - Miloš Forman - a carui zi de nastere este astazi. La multi ani!”.
Revenind la problemele actuale, Kosslick a amintit de jurnalistul german arestat de politia turca. ”Mesajul nostru pentru Turcia este: am aflat si speram sa fie eliberat in curand”.
Actorul Richard Gere l-a criticat dur pe presedintele SUA, Donald Trump, intr-o conferinta de presa care a avut loc in timpul festival, din punct de vedere al politicilor antiimigratie, sustinand ca liderul de la Casa Alba raspandeste frica si ca "a reusit" sa faca legatura intre termenii "refugiat" si "terorist".
Producatori, regizori, actori romani, intre care Ada Solomon, Anca Damian, Oana Giurgiu, Tudor Giurgiu, Daniel Mitulescu si Crina Semciuc, au protestat in tacere, duminica trecuta, pe covorul rosu de la la Berlinale Palast, cu doua pancarte pe care au scris "Romanian Cinema #resist", alaturandu-se astfel protestelor care aveau loc in tara.
”Cel mai bun mod de a lupta cu violenta din Mexic este sa investim in educatie”, a spus pe scena galei regizorul Esteban Arrangoiz Julien, premiat cu Ursul de Argint pentru scurtmetrajul ”Ensueño en la pradera”, conform News.ro.
La editia din acest an a fost acordat pentru prima data Original Documentary Award, iar creatoarea de costume Milena Canonero a primit trofeul pentru intreaga cariera.
Actorul Georg Friedrich a fost premiat pentru rolul din ”Helle Nächte/ Bright nights”, regizat de Thomas Arslan, pentru ”crearea unui personaj credibil, iar tensiunea pe care o radiaza este sufletul filmului”, dupa cum a motivat juriul.
Kim Minhee a fost recompensata pentru rolul din ”On the beach at night alone”, de Hong Sang-soo, pentru ca ”a dat o noua definitie actoriei, dominand controlat personajul”.
Regizorul Aki Kaurismäki, care a anuntat in timpul festivalului ca planuieste sa se retraga din activitate, a fost premiat cu Ursul de Argint pentru filmul ”The other side of hope”.
”On body and soul”, de Ildikó Enyedi, a primit, in total, patru trofee, la Berlinala 2017, inclusiv din partea Federatiei Internationala a Criticilor de Film (FIPRESCI).
FOTO: Ildikó Enyedi
Festivalul International de Film de la Berlin atrage in fiecare an aproximativ o jumatate de milion de spectatori, sute de jurnalisti si numeroase filme in program. Din acest punct de vedere, Berlinala este, alaturi de Cannes si Venetia, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice europene.
In 2016, trofeul Ursul de Aur a fost atribuit documentarului ”Fuocoammare/ Fire at Sea” (Italia - Franta), de Gianfranco Rosi.
Statuetele acordate in festival au la baza o sculptura a artistei Renée Sintenis (1888-1965).
Editia de anul viitor a Berlinalei va avea loc in perioada 15 - 25 februarie.
LISTA castigatorilor la Festivalul International de Film de la Berlin 2017:
Ursul de Aur pentru cel mai bun film – ”On body and soul”, de Ildikó Enyedi
Ursul de Argint - Marele Premiu al juriului - ”Félicité”, de Alan Gomis
Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor – Aki Kaurismäki, pentru ”The other side of hope”
Ursul de Argint pentru cea mai buna actrita – Kim Minhee, pentru ”On the beach at night alone”
Ursul de Argint pentru cel mai bun actor – Georg Friedrich, pentru ”Helle Nächte/ Bright nights”
Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu – ”Una mujer fantástica”, de Sebastián Lelio si Gonzalo Maza
Premiul "Alfred Bauer" pentru noi perspective in arta cinematografica – ”Pokot”, de Agnieszka Holland
Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj – ”Cidade pequena”, de Diogo Costa Amarante
Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj – ”Ensueño en la pradera”, de Esteban Arrangoiz Julien
Premiul juriului sectiunii de scurtmetraje (Audi Short Film Award) – ”Street of death”, de Karam Ghossein
Mentiune speciala a juriului sectiunii de scurtmetraje - ”Centaur”, de Aktan Arym Kubat
Original Documentary Award - ”Istiyad Ashbah/ Ghost Hunting”, de Raed Andoni
Ursul de Argint pentru realizari artistice si tehnice deosebite – Dana Bunescu pentru montajul filmului ”Ana, mon amour”
Cel mai bun lungmetraj de debut (in valoare de 50.000 de euro) - ”Estiu 1993/ Summer 1993”, de Carla Simón (din sectiunea Kplus)
Scurtmetrajul nominalizat pentru premiile Academiei de Film Europene 2017 - ”The Artificial Humors”, de Gabriel Abrantes
Ursul de Aur pentru intreaga cariera - creatoarea de costume Milena Canonero
Ursul de Cristal pentru cel mai bun film din Generation 14plus, acordat de juriul tanar – ”Butterfly Kisses”, de Rafael Kapelinski
Mentiune speciala din Generation 14plus, acordata de juriul tanar – ”Ceux qui font les révolutions à moitié n'ont fait que se creuser un tombeau”, de Mathieu Denis, Simon Lavoie
Ursul de Cristal pentru cel mai bun scurtmetraj din Generation 14plus, acordat de juriul tanar – ”Wolfe”, de Claire Randall
Mentiune speciala din Generation 14plus, acordata de juriul tanar – ”SNIP”, de Terril Calder
Marele premiu din Generation 14plus, acordat de juriul international - ”Shkola nomer 3”, de Yelizaveta Smith, Georg Genoux
Mentiune speciala din Generation 14plus, acordata de juriul international – ”Ben Niao”, de Huang Ji, Ryuji Otsuka
Premiul special din Generation 14plus, acordat de juriul international – ”The Jungle Knows You Better Than You Do”, de Juanita Onzaga
Mentiune speciala Generation 14plus – ”U Plavetnilo”, de Antoneta Alamat Kusijanović
Premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun film din competitie – ”Una mujer fantástica”, de Sebastián Lelio
Mentiune speciala a juriului ecumenic pentru un film din competitie - ”On body and soul”, de Ildikó Enyedi
Premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun film - Panorama - ”Investigating Paradise”, de Merzak Allouache
Mentiune speciala a juriului ecumenic - Panorama - ”I am not your negro”, de Raoul Peck
Premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun film - Forum - ”Mama Colonel”, de Dieudo Hamadi
Mentiune speciala a juriului ecumenic - Forum - ”El mar la mar”, de Joshua Bonnetta & J.P.Sniadecki
Premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film) pentru cel mai bun film din competitie - ”On body and soul”, de Ildikó Enyedi
Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din Panorama - ”Pendular”, de Julia Murat
Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din Forum - ”A feeling greater than love”, de Mary Jirmanus Saba
Premiul C.I.C.A.E. (Confederatia Internationala a Cinematografelor de Arta) pentru cel mai bun film din Panorama - ”Centaur”, de Aktan Arym Kubat
Premiul C.I.C.A.E. pentru cel mai bun film din Forum - ”Newton”, de Amit Masurkar
Premiul Gilde deutscher Filmkunsttheater (Guild of German Art House Cinemas), acordat unui film din competitie - ”The Party”, de Sally Potter
Premiul Europa Cinemas – ”Insyriated”, de Philippe Van Leeuw
Premiul Made in Germany - Perspektive Fellowship – ”Systemsprenger”, de Nora Fingscheidt; ”Der grüne Wellensittich”, de Levin Peter si Elsa Kremser
Premiul Compass Perspektive pentru cel mai bun film - ”Die Beste aller Welten”, de Adrian Goiginger|
Premiul Teddy pentru cel mai bun film - Panorama - ”Una mujer fantastica”, de Sebastián Lelio
Premiul Teddy pentru cel mai bun documentar - Panorama - ”Small talk/ Ri Chang Dui Hua”, de Hui-chen Huang
Premiul Teddy pentru cel mai bun scurtmetraj - Panorama - ”My gay sister/ Min homosyster”, de Lia Hietala
Premiu special acordat de juriul Panorama - ”Close-Knit/ Karera Ga Honki De Amu Toki Wa”, de Naoko Ogigami
Premiul Special Teddy - Monika Treut
Panorama Audience Awards - ”Insyriated”, de Philipp Van Leeuw (cel mai bun lungmetraj), si ”I Am Not Your Negro”, de Raoul Peck (cel mai bun documentar)
Premiul cititorilor cinefili ai Berliner Morgenpost - ”On body and soul”, de Ildikó Enyedi
Premiul cititorilor cinefili ai Tagesspiegel - ”Mama Colonel”, de Dieudo Hamadi
Ursul de Cristal pentru cel mai bun film din Generation Kplus – ”Piata loď/Little Harbour”, de Iveta Grófová
Mentiune speciala din Generation Kplus – ”Amelie rennt/ Mountain Miracle – An Unexpected Friendship”, de Tobias Wiemann
Ursul de Cristal pentru cel mai bun scurtmetraj Generation Kplus, acordat de juriul tanar – ”Promise”, de Xie Tian
Mentiune speciala pentru scurtmetraj Generation Kplus, acordata de juriul tanar – ”Hedgehog's Home”, de Eva Cvijanovic
Marele premiu din Generation Kplus, acordat de juriul international – ex aequo - ”Becoming Who I Was”, de Chang-Yong Moon si Jin Jeon, si ”Estiu 1993/ Summer 1993”, de Carla Simón
Premiul special din Generation Kplus, acordat de juriul international – ”Aaba/ Grandfather”, de Amar Kaushik
Mentiune speciala Generation Kplus, acordata de juriul international – ”Sabaku”, de Marlies van der Wel
Premiul Amnesty International - documentarul ”La libertad del diablo”, de Everardo González
O femeie îndurerată caută să se răzbune după ce descoperă că accidentul aviatic în care și-a ucis familia a fost un atac terorist.