Acum 3 decenii cinefilii din intreaga lume erau fascinati de o scena care avea sa intre in istoria cinematografiei. Imaginea de deschidere din legendarul Blade Runner, cea in care este infatisat Los Angelesul in viitor, a devenit una dintre cele mai reprezentative scene din istoria cinematografica.
Capodopera lui Ridley Scott din 1982 a influentat de atunci generatii intregi de cinefili, iar universul futurist creat in Blade Runner pare greu de atins chiar si in zilele noastre care se lauda cu o tehnologie avansata.
Ce este asa special la Los Angeles-ul lui Ridley Scott din Blade Runner?
Cei care au avut norocul sa vada Blade Runner in cinematografe, probabil ca sunt bantuiti si acum de imaginea lui Deckard (Harrison Ford), plimbandu-se pe strazile dezolante din Los Angelesul anului 2019. Strazile viitorului sunt dominate de haos, babelul de sloganuri publicitare anunta "o noua viata te asteapta in coloniile de pe alte planete", muzica semnata de Vangelis este cutremuratoare, iar o gheisa troneaza ecranele gigantice din oras. Printre ploaie si fum, strazile sunt dominate de indivizi asiatici.
Magazinele sunt luminate de semne kanji false in neon, iar Deckard incearca sa se strecoare printre cetatenii orasului futurist, dar in timp ce isi ia masa, este intrerupt de doi politisti, care ies dintr-o masina zburatoare. Unul din ei, interpretat de Edward James Olmos, vorbeste intr-o limba ciudata, asemanatoare cu maghiara.
Toate aceste elemente definesc Los Angeles-ul distopic creat de Ridley Scott, care reflecta o lume populata de replicanti (androizi) si agenti ai companiei care conduce tot si care a creat totul, Tyrell Corporation.
Los Angelesul in 2012 nici nu se apropie de Los Angelesul din Blade Runner
La 30 de ani de la lansarea lui Blade Runner, americani au adus in discutie influenta filmului asupra enigmaticului oras Los Angeles. Designerul Syd Mead si producatorul Michael Deeley care au lucrat la film, au adus in prim plan modul in care a fost construit si conceput orasul futuristic din filmul legendar, realizat de Ridley Scott.
Mead a fost angajat sa se ocupe de intreg designul orasului din film, ajutat de Ridley Scott, care cu multi ani inainte de a deveni regizor de film s-a ocupat de grafica si de regia mai mult reclame celebre. Acesta l-a incurajat pe Mead sa "imbrace" strazile Los Angelesului astfel incat orasul sa arate perfect pentru un viitor tehnologizat.
In timpul pre-productiei, un oras care nu avea un nume propriu-zis s-a transformat in celebrul Los Angeles din Blade Runner, care este populat mai mult de asiatici decat de latino-americani. Rezultatul combina elemente din doua orase populare, Hong Kong si Tokyo, din perioada anilor '60, cand constructiile deveneau tot mai complexe si opulente. Centrul orasului din film reflecta perfect atmosfera nostalgica a unui loc pierdut, dominat de replicanti ucigasi.
Spectatorii au fost purtati intr-o lume exceptionala din punct de vedere vizual. Compania Tyrell isi are sediul intr-o piramida giganta, asemanatoare celor maiase. Sectia de politie este localizata in Union Station, o constructie din 1939 existenta in Los Angelesul real, cu un stil arhitectural deosebit, iar Deckard vaneaza replicanti in cladirea Bradbury, o capodopera arhitecturala construita in 1893, iar toate aceste cladiri sunt adaptate si stilizate perfect pentru a reda atmosfera apasatoare si sumbra a unei lumi distopice.
Daca acum este considerat o capodopera si multi il numesc drept cel mai bun film SF facut vreodata, Blade Runner n-a fost bine primit la inceput. Popularitatea sa a crescut enorm abia dupa ce filmul a fost lansat pe caseta si doar cu timpul, criticii au inteles adevarata valoare a lui Blade Runner. Titlul filmului a reusit sa se impuna in limbajul urban si sa descrie atmosfera perfecta a oraselor mari.
In timp, Blade Runner n-a devenit doar un clasic prin modul in care a fost creata o lume din viitor, ci si pentru adaptarea geniala a romanului scris de Philip K Dick, Do Androids Dream of Electric Sheep?.
Pare incredibil de crezut ca filmul a fost realizat in urma cu 30 de ani, pentru ca din punct de vedere vizual, depaseste cu mult productii actuale, care beneficiaza de tehnologii avansate si bugete uriase. Syd Mead, omul care a creat conceptul si desginul din Blade Runner, considera ca acest film a influentat mult modul in care Los Angelesul arata astazi. Nimeni nu poate demonstra acest fapt, insa nu poate fi constestat faptul ca centrul Los Angelesului s-a schimbat radical in ultimii 30 de ani, poate si datorita imaginilor splendide pe care Scott impreuna cu echipa sa le-au realizat in Blade Runner.
Mai mult, peisajele extravagante au reusit sa mute atentia spectatorului pe mediul in care are loc actiunea si mai putin pe fiecare detaliu din poveste. Blade Runner traieste din propria lume, creata exceptional de un regizor vizionar, Sir Ridley Scott.
Constructii noi ca Disney Concert Hall sau Staples Center au modernizat orasul, dar e putin probabil ca in 7 ani LA-ul sa arate asa cum a fost imaginat in Blade Runner. Fara masini zburatoare, dar cu cladiri impunatoare si cu o arhitectura deosebita, Los Angelesul de acum pare la ani lumina in urma Los Angeles-ului creat de Scott si tocmai asta ii ofera inca o doza de magie filmului.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.