Regizorul tunisian Abdellatif Kechiche a electrizat juriul de la Cannes cu povestea sa sincer si emotionanta in Blue is The Warmest Colour, care i-a adus primul premiu Palme d'Or din cariera. Un film cu un subiect tabu - dragostea dintre doua lesbiene. Regizorul de 52 de ani a fost laudat pentru naturaletea cu care a ales sa prezinte o poveste umana, despre dragoste, implinire si iertare.
Blue is The Warmest Colour a cucerit pe toata lumea la Cannes in acest an. Cu o poveste deloc usor de digerat pentru publicul larg, filmul a obtinut marele trofeu Palme d'Or si este cu siguranta unul dintre filmele anului.
"Am acordat Palme d'Or-ul pentru ca am vazut mult adevar in acel film. E momentul ala in care esti in cinema si uiti ca esti acolo." a spus acum Cristian Mungiu despre "La vie d'Adele".
Pelicula contine cea mai lunga, intima si explicita scena de lesbianism din istoria cinematografica moderna, scrie The Guardian. Laudat pentru blandete si intensitate, filmul este considerat la momentul actual ca punctul de reper al filmelor care descriu sexualitatea feminina si relatia de iubire dintre doua femei.
Desi subiectul ar putea fi considerat promiscuu si luat in derizoriu, regizorul Abdellatif Kechiche ofera un film intens si o poveste de dragoste cu totul speciala.
Filmul este o adaptare dupa benzile desenate “Le bleu est une couleur chaude”, de Julie Maroh. Povestea se roteste in jurul lui Adèle, o adolescenta de 15 ani care stie sigur doua lucruri: ca e fata, iar fetele ies cu baietii. Viata ei e pe cale sa se schimbe in momentul in care o intalneste pe Emma, asta in ciuda opozitiei parintilor si a lumii din jur. Iar de aici incepe o poveste de iubire nebuna si intensa, intinsa pe 6 ani.
Léa Seydoux, care a jucat rolul femeii mature, a spus la conferinta de presa ca s-a lasat cu totul pe mainile regizorului tunisian. "Am si uitat ca exista camere care ne filmeaza. Scenele intime le-am tratat ca o joaca."
Filmul a fost vazut in Franta la mai putin de o saptamana dupa ce a fost legalizata casatoria intre persoane de acelasi sex in Franta. Kechiche a mentionat: "Cand m-am hotarat sa spun aceasta poveste nu exista contextul social de acum. Intentia mea nu a fost sa fac un film care sa conduca o cauza anume, despre homosexualitate, dar cred ca publicul il va privi si din acest unghi.
Regizorul a spus ca intentia lui nu a fost sa prezinte modul in care o astfel de relatie produce o ruptura ireparabila intre parinti si copii: "Nu am vrut sa existe o ruptura sau o despartire fara impacare. Eu de fapt, am vrut sa arat o alta poveste: o femeie pierde un tren, intalneste o alta femeie, se indragostesc si toata viata lor se schimba pentru totdeauna de la acea intalnire. Am fost emotionat de aceasta idee, ca o persoana pe care o intalnesti la intamplare iti poate schimba viata pentru totdeauna" a mai zis regizorul la conferinta de presa.
Regizorul Abdellatif Kechiche a castigat in 2005 si in 2008 Cesar-ul pentru Games of Love and Chance (2003) - “Cel mai bun scenariu”, “Cel mai bun film”, “Cel mai bun regizor”; respectiv pentru The Secret of the Grain (2007) - “Cel mai bun regizor”, “Cel mai bun scenariu”, “Cel mai bun film”. Acesta din urma a obtinut si premiul FIPRESCI plus alte trei premii si a fost selectat in competitia oficiala pentru “Leul de Aur” la Festivalul de la Venetia, in 2007.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.