“In cel mai dur taram de pe Pamant, dragostea isi gaseste locul”.
La Pro Cinema pe 25 aprilie de la orele 22.00 la CineTePrinde, telespectatorii sunt invitati in Antarctica, cu un documentar castigator al premiului Oscar in anul 2006, “Calea imparatului”.
“Natura a inventat cea mai frumoasa poveste” scrie pe afisul filmului “Calea imparatului”, iar regizorul francez Luc Jacquet si echipa lui au umblat pana in inima continentului inghetat pentru a o surprinde pe film.
Luc Jacquet, Laurent Chalet si Jerome Maison, realizatorii documentarului “Calea imparatului” au petrecut un an in tinuturile friguroase din Antarctica la baza de cercetare stiintifica franceza Dumont d’Urville din tinutul Adelie pentru a filma indeaproape ritualurile pinguinilor imperiali, reusind sa surprinda imagini remarcabile din habitatul acestora.
“Calea imparatului” este al doilea cel mai urmarit documentar din Statele Unite dupa “Fahrenheit 9/11” si cel mai mare succes comercial pe teritoriul american al unei productii franceze, depasind “Al cincilea element” si “Amelie”. Mai mult decat atat, “Calea imparatului”, filmul care in 2006 a primit Oscarul pentru “cel mai bun documentar” a depasit incasarile celor cinci productii nominalizate la Oscar pentru “cel mai bun film”.
“Calea imparatului” a inregistrat incasari de peste 77 de milioane de dolari, in timp ce castigatorul Oscarului pentru cel mai bun film, “Brokeback Mountain – O iubire secreta” a inregistrat 75 de milioane de dolari. Pe langa recunoasterea Academiei Americane de Film, “Calea imparatului” a fost nominalizat la doua premii BAFTA si a castigat un premiu Cesar din patru nominalizari.
Actorii francezi Charles Berling, nominalizat la cinci premii Cesar, Jules Sitruk si Romane Bohrniger, castigatoare a premiului Cesar in anul 1993, sunt cei care nareaza “Calea imparatului”, intr-o maniera care ii face pe telespectatori sa creada ca pinguinii insisi sunt cei care isi spun povestea.
“Pe cel mai rece, uscat si intunecat continent de pe Pamant exista zapada, gheata si pinguini. Si totusi, totul este de o frumusete delicata aproape ireala”, spune celebrul critic de film Roger Ebert despre “Calea imparatului”.
Filmul a atras asupra lui nu numai aclamatiile criticilor, ci si controverse politice si sociale. “Calea imparatului” a fost privit de unii lideri de opinie conservatori ca un exemplu al valorilor familiei din care oamenii au multe de invatat despre monogamie si stabilitate.
Acest punct de vedere a atras imediat reactii din partea realizatorilor documentarului, iar regizorul Luc Jacquet a condamnat drastic pozitia conservatorilor.
“Cred ca este necinstit din punct de vedere intelectual sa impunem aceasta interpretare unui fapt natural. Este de-a dreptul amuzant, iar daca e sa luam argumentul monogamiei, rata “divortului” la pinguini este de 80 -90 % de la un sezon la altul. Monogamia dureaza doar pe peritada unui ciclu de reproducere. Trebuie sa lasam pinguinii sa fie pinguini, iar oamenii oameni”, spune Luc Jacquet.
Un plan pus la cale de un tânăr genial, care moare de cancer, o salvează pe fata din vecini de abuzuri.