Regizorul roman Cristian Mungiu, membru al juriului Festivalului de Film de la Cannes 2013, a declarat in conferinta de presa organizata duminica seara, dupa decernarea trofeelor, ca juratii din acest an au dorit sa premieze cinema-ul, nu sa acorde premii politice.
Steven Spielberg, presedintele juriului Festivalului de Film de la Cannes, a deschis conferinta de presa organizata dupa decernarea premiilor, duminica seara, cu o declaratie despre deciziile juratilor in legatura cu peliculele premiate pe Croazeta, potrivit imaginilor difuzate pe site-ul oficial al evenimentului.
"Suntem cu totii artisti (membrii juriului, n.r.), discutiile au fost politicoase si am descoperit ca avem multe lucruri in comun", a spus Steven Spielberg, dezvaluind totodata faptul ca pentru trei dintre filmele premiate la Cannes decizia juriului a fost unanima.
Intrebat de un jurnalist daca are regrete in legatura cu filmele pe care ar fi vrut sa le premieze, dar care nu au castigat premii in acest an la Cannes, precum "La grande bellezza" si "La Venus à la fourrure", sau daca deciziile au fost unanime si fara prea multe discutii, Steven Spielberg, care raspunsese deja la o intrebare asemanatoare, i-a cedat microfonul regizorului roman Cristian Mungiu, rugandu-l sa raspunda in locul lui.
"In juriul nostru, am avut sentimentul ca nu am trecut pe langa ceva esential. Palmaresul este rezultatul unui efort subiectiv depus de noua persoane care au o decizie de luat. Cred ca palmaresul nostru este apropiat de ceea ce si-au imaginat jurnalistii si spectatorii. Am incercat sa descoperim in aceste filme altceva decat elementele profesionale, am cautat acele lucruri care ne ating, de aceea a fost atat de greu, dar in final am votat si cred ca palmaresul corespunde acelor filme care ne-au parut juste dupa aceste doua saptamani de festival", a declarat Cristian Mungiu.
Cineastul roman a mai avut o interventie in acea conferinta de presa, dupa ce actorul francez Daniel Auteuil, un alt membru al juriului, a raspuns unei intrebari despre casatoriile gay - o tema de mare actualitate in Franta, o tara care a legalizat de curand aceste casatorii -, in conditiile in care tema centrala a filmului recompesat cu Palme d'Or in acest an, "La vie d'Adèle", de Abdellatif Kechiche, este iubirea dintre doua femei.
"Am vrut sa acordam premii cinema-ului, adica unor filme, nu au fost premii politice. Am avut sansa de a vedea aceste filme si sa luam o decizie pentru Palme d'Or. Am gasit multe adevaruri in aceste filme si, uneori, uiti ca esti intr-o sala de cinema, ai impresia ca esti in viata reala, uiti pentru moment ca e vorba de un film. Asta ne-a interesat pe noi. In acest juriu nu prea am discutat despre temele abordate, nu a contat daca un film a avut tematica gay sau nu. Ceea ce a contat a fost cinema-ul, felul in care filmul a fost inteles de regizorul sau, intentia lui de a merge dincolo de limitele obisnuite ale cinema-ului si dorinta lui de a-si testa propriile limite in legatura cu ceea ce poate sa faca", declarat Cristian Mungiu.
Abdellatif Kechiche a castigat marele trofeu Palme d'Or, pentru "La vie d'Adele", la gala celei de-a 66-a editii a Festivalului International de Film de la Cannes, ce s-a incheiat duminica seara.
"La vie d'Adele / Blue is The Warmest Colour", care a socat prin scenele grafice de sex intre doua femei, a castigat si premiul criticii de specialitate - FIPRESCI, pe Croazeta, sambata. Cea care i-a inmanat marele trofeu regizorului a fost actrita Uma Thurman. Kechiche a dedicat acest premiu, printre altele, revolutiei tunisiene.
Ceremonia de decernare a premiilor de duminica seara a fost prezentata de actrita Audrey Tautou. Juriul competitiei oficiale de anul acesta a fost format din Steven Spielberg (presedinte), Nicole Kidman, Ang Lee, Cristian Mungiu, Christoph Waltz, Daniel Auteuil, Vidya Balan, Naomi Kawase si Lynne Ramsay.
Sursa: Mediafax.ro
Echipa juridică a lui Justin Baldoni a distribuit un videoclip cu imagini din filmul „It Ends With Us” pentru a dezminți acuzațiile de hărțuire sexuală ale lui Blake Lively făcute la începutul lunii ianuarie.