"Rezultatele Caravanei, raportate la numarul de spectatori, ne-au demonstrat ca oamenii vor sa vada filme, nu si-au pierdut interesul fata de cinema. Noi am facut un prim pas pentru a aduce filmul acolo unde nu existau conditii. Mai departe, insa, este responsabilitatea autoritatilor in domeniu sa se ocupe de crearea acestor facilitati- renovarea si extinderea salilor de cinematograf", a spus Cristian Mungiu.
Aproape 18.000 de oameni din orasele din Romania unde nu mai existau cinematografe au putut sa vada filmul "4 luni, 3 saptamini si 2 zile", in conditii reale de cinematograf datorita caravanei filmului. Aceasta a fost un proiect asumat de Cristian Mungiu si echipa de productie, pornit de la faptul ca in Romania doar 20 de orase mai beneficiaza de sali de cinematograf functionale in afara de Bucuresti.
Dupa 31 de zile si aproape 3.200 de km parcursi, caravana cinematografica s-a incheiat miercuri, odata cu popasul de doua zile la Constanta. Destinatia finala a caravanei a fost aleasa, nu pentru ca in oras nu ar exista cinematograf, ci pentru ca exista doar unul singur, iar filmul nu a ajuns la constanteni pana la aceasta data. Caravana "4 luni, 3 saptamini si 2 zile" poate contribui la relansarea culturii cinematografice in cel mai mare oras dupa Capitala.
Celelalte 14 orase prin care a trecut Carvana "4,3,2" sunt: Tulcea, Braila, Galati, Focsani, Barlad, Vaslui, Roman, Satu Mare, Zalau, Miercurea-Ciuc, Petrosani, Resita, Drobeta Turnu Severin si Calarasi.
Recordul la numarul de spectatori il detin Barladul si Constanta, unde aproape 2.000 de oameni au vazut cele patru proiectii din fiecare oras, urmate de Braila, cu 1.600 de spectatori si Focsani cu 1.300. Caravana s-a oprit cate doua zile in fiecare oras, timp in care au avut loc patru proiectii pe pelicula de 35 de mm cu ajutorul unui echipament tehnic adus din Germania, acelasi de la premiera din Bucuresti.
"4 luni, 3 saptamini si 2 zile" a castigat Palme d'Or la Festivalul International de Film de la Cannes in luna mai anul acesta, si alte doua premii, in cadrul aceluiasi festival: premiul FIPRESCI, al Federatiei Internationale a Criticilor de Film, si Premiul Ministerului Francez al Educatiei Nationale, pentru valoarea sa educativa.
Productia reprezinta propunerea Romaniei pentru nominalizare la premiile Oscar pentru cel mai bun film strain, premii care vor fi decernate in luna februarie 2008 si la care concureaza filme din 63 de state.
Starurile Colin Firth și Matthew Macfadyen au apărut amândoi în adaptări ale romanului „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen.