Unul dintre cei mai apreciati regizori contemporani, Matteo Garrone, autor al filmelor „Gomorra” si „Reality”, ambele distinse cu Marele Premiu la Cannes, este invitatul special al evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, alaturi de regizorul palestinian Elia Suleiman.
Cineastul italian va lua parte la premiera celui mai recent film al sau, „Reality”, va sustine un masterclass si se va intalni, pentru prima data, cu presa si cu publicul din Romania. Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc intre 19 si 25 octombrie, la Cinema Studio si Elvira Popescu.
In onoarea sa, vor fi proiectate la Bucuresti trei dintre cele sapte lungmetraje de fictiune ale sale: „Reality” (2012), „Gomorra” (2008) si „L’Imbalsamatore” (2002). Toate trei au trecut cu succes pe la Cannes si au zeci de premii in palmares, Garrone fiind considerat, alaturi de Paolo Sorrentino, cineastul care a revigorat cinema-ul italian. Preocuparea sa pentru realism, preferinta de a lucra cu actori non-profesionisti si amprenta vizuala puternica sunt cateva dintre trasaturile care i-au adus comparatiile cu neorealistii italieni ai anilor 60.
„Reality”, adus in premiera la Les Films de Cannes à Bucarest, vorbeste despre iluzia celebritatii si despre felul in care televizorul ne modeleaza vietile. Luciano (Aniello Arena) e un vanzator de peste din Napoli, tata a doi copii si, la ocazii, entertainer al familiei. Cand la mall-ul din oras au loc auditii pentru show-ul „Big Brother”, Luciano se prezinta si ajunge curand sa creada ca viata lui se va schimba complet, ca va fi celebru si bogat; realitatea se deformeaza incet si nimic nu mai pare la fel.
Portretul dur si realist al mafiei napoletane din „Gomorra”, o adaptare dupa cartea lui Roberto Saviano, a ultragiat Camorra italiana, fortand politia italiana sa-l tina pe jurnalist in locuinte protejate, din 2008 incoace. Matteo Garrone a fost luni la rand subiectul dezbaterilor in presa italiana si nu numai, iar criticii din lumea intreaga au plasat filmul pe lista celor mai bune titluri lansate in 2008. Dupa Marele Premiu la Cannes, „Gomorra” a castigat premiul pentru Cel mai bun film, regie, interpretare masculina (Toni Servillo), imagine si scenariu la Gala Academiei Europene de Film, a fost nominalizat la Globul de Aur, BAFTA si César-ul pentru Cel mai bun film strain.
Profund nelinistitor, „L’Imbalsamatore”/„Imbalsamatorul” (2002) exploreaza obsesiile ascunse ale unui personaj implicat intr-un triunghi amoros bizar. Un taxidermist pitic (Ernesto Mahieux) conectat cu mafia se imprieteneste cu Valerio (Valerio Foglia Manzillo) si il ia ca partener de lucru. Insa acesta din urma se indragosteste si-si aduce iubita sa locuiasca impreuna, fara sa banuiasca ce va dezlantui. Filmul a rulat la Cannes in Quinzane des Réalisateurs, in 2002, si a castigat numeroase premii ale industriei de filme italiene pentru regie, scenariu, interpretare sau imagine.
Matteo Garrone s-a nascut in 1968, la Roma, fiu al unui critic de teatru si al unei fotografe. A fost asistent de cameraman, inainte de a se apuca de pictura, apoi de regie. Premiile au venit de la primul exercitiu de regie, „Silhouette” (1996), un scurtmetraj premiat cu Sacher d’Oro, trofeu sustinut de Nanni Moretti, presedintele juriului la Cannes 2012. Debutul a venit un an mai tarziu, cu „Terra di Mezzo” (1997), drama unor emigranti. A mai regizat „Ospiti”/„Guests”, distins cu premiul Kodak la Venetia, in 1998, „Estate Romana”/„Roman Summer” (competitie, Festivalul de la Venetia, 2000) si „Primo Amore”/„First Love” (Ursul de Argint pentru muzica la Berlin, 2004).
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.