marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Catherine Deneuve implineste 70 de ani: simbolul cinematografiei franceze, muza lui Yves Saint Laurent  si actrita pentru care timpul sta in loc

De-a lungul carierei, actrita franceza, care a devenit cunoscuta cu rolul din "Umbrelele din Cherbourg" (1964), de Jacques Demy, a jucat in filme realizate de cei mai importanti regizori ai secolului al XX-lea, de la Roman Polanski si Luis Bunuel pana la André Téchiné si Lars von Trier.

Catherine Deneuve implineste 70 de ani: simbolul cinematografiei franceze, muza lui Yves Saint Laurent si actrita pentru care timpul sta in loc


Cand spui Deneuve spui Franta, nu degeaba numele ei a fost legat de cele mai mari simboluri ale francezilor. Una dintre cele mai respectate actrite din industria filmului francez Catherine a intruchipat-o ani la randul pe Marianne – simbolul national al Hexagonului. Surprinzator vedeta mondiala nu a ajuns datorita unui film, ci dupa aparitia de mare succes mai ales in SUA a reclamei la Chanel No5 – “Don’t hate me because I’m beautiful”.

 

Cu toate acestea, Deneuve a ajuns sa joace in filme aproape din intamplare. Nascuta pe 22 octombrie 1943, intr-o familie de actori, Catherine nu este la inceput decat sora mai mica a lui Françoise Dorléac, extrem de inzestrata pentru actorie, dar care va sfarsi tragic intr-un accident de masina. Preluand numele matern, Deneuve, Catherine va obtine cateva roluri marunte in timpul vacantelor scolare, jucand in primul ei film, "Les colegiennes", la varsta de 13 ani.

 


Cativa ani mai tarziu, isi vopseste parul blond si ajunge pe primele pagini ale revistelor mondene. Devine "logodnica numarul 3" a regizorului Roger Vadim - dupa Brigitte Bardot si Annette Stroyberg -, cu care are un fiu, Christian, pe care il va creste singura. In afara de fotograful englez David Bailey, cu care a fost maritata pentru scurt timp, ea nu se va casatori cu niciunul dintre partenerii ei, dintre care cel mai celebru ramane Marcello Mastroianni, cu care are o fiica, actrita si cantareata Chiara Mastroianni. Intalnirea cu Jacques Demy, care o distribuie in "Umbrelele din Cherbourg", s-a dovedit providentiala, rolul propulsand-o, la numai 20 de ani, la rangul de stea a cinematografiei.

 

Frumusetea ei rece, care o evoca pe cea a Gretei Garbo si aminteste de eroinele lui Alfred Hitchcock, a ajutat-o sa fie distribuita in importante filme de autor. Refuzand categoric sa joace in piese de teatru, va turna filme cu cei mai mari regizori din anii '60, precum François Truffaut, Luis Bunuel, Roman Polanski, dar si cu tineri cineasti francezi, de la Arnaud Desplechin, François Ozon pana la Emmanuelle Bercot, in cel mai recent lungmetraj al sau, "Elle s'en va" (2013) - 120 de pelicule in total.

 


Din palmaresul actritei fac parte filme emblematice pentru cinematografia secolului al XX-lea, cum ar fi "Repulsie" de Roman Polanski, "Frumoasa zilei/ Belle du jour" de Luis Bunuel, "Sirena de pe Mississipi" si "Ultimul metrou", de François Truffaut, "Anotimpul meu preferat" si "Les voleurs" de André Téchiné, "Dansand cu noaptea" de Lars von Trier si "8 femei" de François Ozon.

 

 

 

 


Ocazionalele ei incursiuni in cinema-ul hollywoodian includ legendarul ei rol de vampirita bisexuala care joaca o scena de sex cu Susan Sarandon in filmul "Foamea/ The Hunger", de Tony Scott, dar si un rol de invitat special in serialul de televiziune "Prietenie pe muchie de cutit". Catherine Deneuve a primit singura ei nominalizare la Oscar pentru rolul Eliane din drama istorica "Indochina" (1992), de Regis Wargnier.


Simbolizand eleganta franceza, Catherine Deneuve este una dintre putinele actrite din Franta care au fost incluse in Hall of Fame, la Hollywood. Dincolo de "glamourul" burghez, actrita franceza "nu este deloc femeia glaciala pe care a descris-o toata lumea. Catherine se arunca cu capul inainte, este mereu gata sa isi asume riscuri", declara regizoarea Nadine Trintignant, care a lucrat cu Catherine Deneuve in "Nu se intampla decat altora".

 

 

 


Catherine Deneuve a stiut cu multa inteligenta sa faca trecerea de la rolurile de sex-simbol din tinerete la roluri mature, serioase, si ramane una dintre cele mai cautate actrite franceze. Celebra actrita franceza va putea fi vazuta in curand pe marile ecrane in alte doua filme regizate de cineasti de marca - "L'homme que l'on aimait trop", de André Téchiné, si "Trois coeurs", de Benoit Jacquot.

 

Desi nu s-a mai casatorit niciodata a avut numeroase relatii: prin bratele ei au trecut Johnny Hallyday, Clint Eastwood si regizorul François Truffaut care a suferit o adevarata criza dupa despartirea de ea. Insa marea iubire a vietii sale a fost considerat actorul italian Marcello Mastroianni cu care a facut 5 filme si caruia i-a fost alaturi pana la mortea sa ( de cancer) in 1996. Pe langa baiatul nascut la 19 ani, mai are o fata - Chiara cu Marcello Mastroianni.


Pe 7 decembrie, la Berlin, Catherine Deneuve va fi recompensata cu un premiu pentru intreaga cariera la gala organizata de Academia de Film Europeana.

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies