Cea de-a noua editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) aduce la Cluj o serie de proiectii speciale, menite sa fie pe placul unui public din ce in ce mai numeros.
Startul proiectiilor de senzatie este dat sambata, 29 mai, de la ora 18.00, la Cinema Republica, prin proiectia de gala a filmului Caravana Cinematografica, in regia lui Titus Muntean. Al doilea film de lungmetraj al lui Titus Muntean dupa debutul sau de succes Examen, Caravana Cinematografica este realizat dupa romanul cu acelasi nume al lui Ioan Grosan si spune povestea lui Tavi, un tanar activist de partid, care soseste cu o caravana cinematografica intr-un sat izolat din Transilvania, pentru a rula filme propagandistice rusesti. Este prima sarcina de partid pentru Tavi, iar el face tot ce-i sta in putinta s-o indeplineasca cu succes, desi se loveste de lipsa de entuziasm a satenilor.
Dupa proiectia de gala a filmului lui Titus Muntean, de la ora 20.00, Cinema Republica devine gazda unui alt eveniment extraordinar: filmul mut Metropolis (R. Fritz Lang) va rula in varianta sa restaurata si completa, cu un soundtrack live, compus special pentru versiunea integrala a filmului de muzicianul si artistul media Antonio Bras. Soundtrack-ul filmului realizat de Bras include muzica clasica, efecte sonore, pasaje de muzica rock si sunete ambientale si meditative, care impreuna cu numeroase sample-uri de chitara, pian, elemente percusive si alte sunete live, realizeaza un camp sonor electro-digital fascinant. O proiectie co-organizata de TIFF si Centrul Cultural German Cluj.
Data de 30 mai anunta o zi plina pentru cinefili. Astfel, de la ora 17.00, ai intalnire la Cinema Republica pentru a participa la proiectia speciala a unui documentar pe cat de original, pe atat de interesant: La Danse / Dansul de Frederick Wiseman. Nominalizat la premiile Csarpentru Cel mai bun documentar, filmul prezinta una dintre cele mai mari companii de balet ale lumii, Baletul Operei din Paris, intr-un mod cu totul inedit pentru publicul roman.
De la ora 21:30, hai la cunoscuta locatie open-air, Cinema Echinox, pentru a vizionaun film care a influentat generatii de cineasti, artisti si balerine, The Red Shoes / Pantofiorii rosii, in regia lui Michael Powell si a lui Emeric Pressburger. Un film epic din generatia Technicolor, premiat la Oscar in 1949 pentru Cea mai buna scenografie si Cea mai buna muzica, ce prezinta atat viata unei balerine din culise, cat si entuziasmul interpretarilor de pe scena. O poveste fascinanta a unei tinere balerine care este sfasiata intre doua forte: compozitorul care o iubeste si impresarul hotarat sa o transforme cu orice pret intr-o balerina faimoasa.
La TIFF 2010, Dracula da tonul a doua evenimente de senzatie:
Astfel, duminica, 30 mai, ora 21.30, la Castelul Bnffy de la Bontida te vei putea bucura de coloana sonora compusa de chitaristul Gary Lucas pentru varianta mai putin cunoscuta a filmului Dracula (R. George Melford, 1931), prima ecranizare in limba spaniola a celei mai cunoscute legende legate de spatiul transilvanean. Filmat dupa acelasi scenariu, in aceleasi decoruri si in aceeasi perioada de timp cu filmul regizat de Tod Browning, avandu-l in rolul principal pe Bela Lugosi, filmul lui Melford propune o viziune inovatoare asupra povestii clasice, adunand in distributie staruri ale vremii, din America Centrala si de Sud.
Miercuri, 2 iunie, ora 18.30, la Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca va avea loc proiectia-eveniment a filmului cult Dracula, de data aceasta in regia lui Tod Browning, cu un acompaniament live al cvartetului Arcadia (Ana Bogatila - vioara, Rasvan Ionut Dumitru - vioara, Traian Boala - viola, Trk Zsolt – violoncel), care va interpreta muzica special compusa pentru film de compozitorul Philipp Glass.
Proiectia va avea loc miercuri, 2 iunie, de la ora 20.00, la Cinema City, in prezenta extraordinara a cosmonautului Dumitru Prunariu, primul si singurul roman care a zburat in spatiul cosmic.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.