marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cea mai stransa lupta din ultimii 5 ani la Oscar. Voteaza aici ce film vrei sa castige marele premiu

Luni dimineata, pe 27 februarie, vom afla cine este marele castigator la Gala Premiilor Oscar din 2012. Filme care au impresionat in acest an sunt intr-o lupta stransa pentru celebra statueta, insa sunt si outsideri. Pelicula cu Tom Hanks si Sandra Bullock, Extremly Loud and Incredibly Close a avut parte de una dintre cele mai controversate nominalizari. Conform site-ului rottentomatoes.com ce ofera note productiilor pe baza recenziilor primite din partea criticilor, filmul este cea mai slaba pelicula nominalizata la Oscar in ultimii 10 ani. Iata prezentarea celor 9 pelicule aflate in cursa pentru cel mai bun film din 2012.

1. The Artist - Castigator al Globului de Aur pentru cel mai bun film musical sau comedie
Regie: Michel Hazanavicius
Distributie: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman
Buget: 20 de milioane de $
Incasari: 40 de milioane de $


Filmul regizorului francez Michel Hazanavicius a strans 10 nominalizari la Premiile Oscar printre care la categoriile cel mai bun film, cel mai bun actor in rol principal, cel mai bun scenariu si cel mai bun regizor. Filmul realizat in alb-negru, este o scrisoare de dragoste adusa perioadei de inceput din cinematografie, al carui subiect trateaza tranzitia de la filmele mute la cele vorbite, la sfarsitul anilor 1920, la Hollywood, si implicatiile pe care le are aceasta schimbare asupra vietii unui actor de film. Este o provocare sa faci un film mut in epoca 3D-ului, insa absenta aproape totala a sunetului face pelicula mai poetica si mai puternica.The Artist este primul film mut care ar putea pleca acasa cu mult ravnita statueta dupa 83 de ani . Jean Dujardin are o singura replica tot filmul si alaturi de Berenice Bejo ofera interpretari magistrale.
 

2. The Descendants - Castigator al Globului de Aur pentru cel mai bun film drama
Regie: Alexander Payne
Distributie: George Clooney, Shailene Woodley, Amara Miller
Buget: 20 de milioane de $
Incasari: 43 de milioane de $


Regizorul Alexander Payne revine dupa 7 ani cu un film la care razi si plangi in egala masura. George Clooney s-a intrecut pe sine cu o interpretare de zile mari in rolul unui tata care se chinuie sa se apropie de fiicele sale si incearca sa se impace cu ideea ca nevasta sa aflata in coma dupa un accident il insela.  Ca si cum nu era suficient, Matt este incoltit de rudele sale sa vanda un teren ce se afla in posesia familiei de zeci de ani. Afacerea le-ar aduce milioane de dolari, insa pentru Matt valoarea terenului incepe sa treaca dincolo de bani.

Clooney este la inaltimea situatiei in momentele de tensiune ale filmului si te duce de la scene ce-ti smulg zambete la momente de tristete maxima. Actiunea se desfasoara in paradisul din Hawaii, iar unele peisaje iti taie de-a dreptul rasuflarea. De remarcat sunt si interpretarile celor doua fetite ale sale jucate de Shailene Woodley si Amara Miller aflat la primul rol din cariera.

3. The Help
Regie: Tate Taylor
Distributie:Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer
Buget: 25 de milioane de $
Incasari: 203 milioane de $


Una din loviturile neasteptate din box office-ul american al verii trecute, The Help este o drama clasica ce loveste in punctul sensibil al problemelor rasiale (rezolvate ca de obicei de albi, unul din pacatele obisnuite in cazul acestui gen de poveste). Pelicula cu o distributie formata aproape in intregime din femei descrie viata servitoarelor de culoare din Jackson in anii '60 care le curatau locuintele albilor si aveau grija de copii insa erau tratate ca niste fiinte inferioare. Un actor aproape necunoscut Tate Taylor s-a ocupat si de regia si de scenariul lui The Help, adaptand romanul debutantei Kathryn Stockett – o carte refuzata in nenumarate randuri de editori, dar care la fel ca si filmul s-a bucurat de succes odata lansata.

4. Hugo
Regie:Martin Scorsese
Distributie: Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz,  Christopher Lee
Buget: 150 de milioane de $
Incasari: 89 de milioane de $

Numele lui Martin Scorsese este pe buzele tuturor dupa ce regizorul de 69 de ani a reusit sa dea lovitura cu al sau Hugo, un film ce a costat aproape 170 de milioane de dolari. Astfel, Hugo devine al patrulea film 3D nominalizat la Oscar, dupa Avatar, Toy Story 3 si Up. Dupa ce in ultimii ani a lansat drame violente, cu Leonardo DiCaprio in rol principal, regizorul legendar a renuntat pentru scurt timp la actorul sau preferat si a readus la viata povestea lui Hugo Cabret, din cartea pentru copii scrisa de Brian Selznick, The Invention of Hugo Cabret. Criticii au fost fascinati de povestea magica a unui orfan care duce o viata secreta intr-o gara din Paris. Regizorul James Cameron a numit pelicula Hugo o capodopera si a declarat ca este filmul care foloseste cel mai bine 3D-ul dintre toate productiile realizate pana acum - inclusiv ale sale.


5.Midnight in Paris

Regie:Woody Allen
Distributie: Owen Wilson, Rachel McAdams, Kathy Bates
Buget: 17 milioane de $
Incasari: 145 de milioane de $

Atunci cand exista Parisul ramane un mister sa alegi sa traiesti oriunde altundeva in lume. Una dintre replicile filmului devine sugestiva pentru bijuteria lui Woody Allen care aduce povestea delicioasa a unui turist american romantic, cu aspiratii frustrate de scriitor (Owen Wilson), se pomeneste transportat, prin nu se stie ce magie, din Parisul zilelor noastre in Parisul din legendele cu care a crescut. Miezul Noptii In Paris este declaratia de dragoste a lui Woody Allen pentru Orasul Luminilor. Regizorul jongleaza cu perioade istorice diferite si cu personalitati binecunoscute de la Zelda Fitzgerald la Ernest Hemingway intr-o maniera personala. Allen tranforma Parisul intr-un personaj al filmului: povestea respira aerul boem al Parisului de altadata unde putem admira frumusetea strazilor, bulevardelor si gradinilor sale, marcat de evenimente care au creat istorie.

6. Moneyball
Regie: Bennett Miller
Distributie: Brad Pitt, Robin Wright, Jonah Hill
Buget: 50 de milioane de $
Incasari: 104 milioane de $

Brad Pitt se apropie tot mai mult de primul Oscar din cariera sa cu rolul din Moneyball, un film exceptional si una dintre cele mai reusite pelicule care are la baza o poveste de succes din lumea sportului. Moneyball este inspirat dintr-o poveste adevarata - aceea a fostului jucator de baseball Billy Beane ( Brad Pitt) - care, nereusind sa fie cel mai bun pe teren conform propriei stachete, renunta si devine manager al echipei Oakland Athletics. Dupa ce cei mai bun jucatori parasesc echipa, Beane se vede nevoit sa apeleze la o noua strategie pentru a castiga campionatul si va aplica o metoda inedita, bazata pe calculele statistice oferite de un tanar economist istet, Peter (Jonah Hill).Aaron Sorkin, scenaristul filmului The Social Network, si-a demonstrat talentul si de aceasta data, construind dialoguri extrem de inteligente si replici spumoase, iar Pitt creeaza un personaj complex, inventiv care realizeaza ca sportul ca orice joc prespune ceva mai mult decat bani.

7 War Horse
Regie: Steven Spielberg
Distributie: Jeremy Irvine, Emily Watson, David Thewlis
Buget: 66 de milioane de $
Incasari:  64 de milioane de $

Veteranul Steven Spielberg a fost "uitat" de Academia Americana de Film pe lista nominalizarilor la cel mai bun regizor, insa drama de razboi cu Jeremy Irvine, Emily Watson, Tom Hiddleston si Benedict Cumberbatch a frant multe inimi. Este o poveste emotionanta, clasica baza pe prietenia dintre un adolescent si calul sau Joey trimis pe front in timpul Primului Razboi Mondial si cine putea sa o spuna mai bine decat Spielberg. Pelicula se inspira dintr-o carte pentru copii scrisa de Michael Morpurgo iar spectatorii au iesit in lacrimi de la vizionari. Filmul este o povestete despre loialitate, prietenie, ororile razboiului si pierderea inocentei.
 

8. The Tree of Life
Regie: Terrence Malick
Distributie: Sean Penn, Brad Pitt, Jessica Chastain
Buget: 32 de milioane de $
Incasari: 54 de milioane de $

Terrence Malick a reusit in acest an sa ii uimeasca pe toti cu drama existentiala The Tree of Life, in care Brad Pitt si Sean Penn fac doua roluri exceptionale. Dupa ce a luat Marele Premiu la Cannes si a fost desemnat cel mai bun film in cadrul festivalului, The Tree of Life a devenit din ce in ce mai popular, iar criticii au fost extrem de entuziasmati sa vada un film de arta intr-o epoca plina de blockbustere superficiale.“Profund, singular, complex, sincer si magic; o confirmare ca cinematografia poate aspira spre arta” au caracterizat cei de la Empire Magazine filmul lui Terrence Malick, care ofera o vizunea inedita asupra originilor Universului in imagini incredibile care amesteca eclipsele solare cu viziunile onirice si amintirile primordiale.Desi multi s-au aratat nedumeriti de filmul in care Brad Pitt joaca rolul unui tata texan din anii '50, ce incearca din rasputeri sa-si pregateasca pentru viata cei trei copii, si nu au inteles deloc pelicula, Mallick a reusit sa impresioneze Academia Americana de Film.

9. Extremly Loud and Incredibly Close
Regie: Stephen Daldry
Distributie: Thomas Horn, Tom Hanks, Sandra Bullock
Incasari: 10 milioane $

Cand numele dramei regizata de Stephen Daldry (cunoscut pentry The Reader din 2008 si The Hours din 2002) a fost anuntat pe lista nominalizarilor, intreaga sala a izbucnit in urale. Nominalizarea sa a fost una cel putin controversata, multi declarand ca existau alte pelicule care meritau mai mult sa intre in cursa pentru Oscaruri, insa povestea sa este una de care americanii nu se pot dezlipi. Filmul este bazat pe romanul omonim scris de Jonathan Safran Foer si aduce in prim plan povestea lui Oskar (Thomas Horn), un baiat de 9 ani al carui tata, Thomas (Tom Hanks) moare in atacurile teroriste din 11 septembrie, de la World Trade Center. Baiatul pleaca intr-o aventura cautand o serie de indicii lasate de tatal sau. Este genul de film pe care fanii il iubesc mai mult decat criticii care de altfel nu au fost prea blanzi cu el, numindu-l subtire si lipsit de implicare.

Portalul de film  Rotten Tomatos, cunoscut pentru notele pe care le ofera peliculelor pe baza recenziilor stranse de la criticii de film  i-a dat o nota de 5.7 din 10: productia a strans 62 de recenzii negative si doar 57 pozitive si a fost catalogat drept cel mai slab film nominalizat la Oscar din ultimii 10 ani.
 

Ce film vrei sa castige Oscarul in acest an? (1178 voturi)
The Artist
15.03%
The Descendants
10.02%
The Help
8.49%
Hugo
12.82%
Midnight in Paris
9.59%
Moneyball
11.97%
War Horse
22.07%
The Tree of life
7.22%
Extremly Loud and Incredibly Close
2.80%

Modifică setările cookies