marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cel mai mare erou al Americii. Inainte de George Clooney si Johnny Depp, Gregory Peck fermeca lumea cu filmul care a marcat o generatie

Pe 5 aprilie se fac 96 de ani de la nasterea legendarului Gregory Peck.  Inainte de George Clooney sau Johnny Depp femeile din toata lumea suspinau dupa Gregory Peck iar barbatii invatau sa se imbrace de la el. Un gigant al unei generatii stralucite de actori, din care mai faceau parte Kirk Douglas, Tony Curtis sau Charles Heston, Gregory Peck a fost unul dintre cele mai populare staruri hollywoodiene in anii '40-'60.

Cel mai mare erou al Americii. Inainte de George Clooney si Johnny Depp, Gregory Peck fermeca lumea cu filmul care a marcat o generatie

Gregory Peck, unul dintre starurile din epoca de aur de la Hollywood, a jucat roluri principale in peste 60 de filme. Peck a fost nominalizat la cinci premii Oscar si a obtinut trofeul la categoria "cel mai bun actor" in 1963, cu rolul din filmul "Sa ucizi o pasare cantatoare", iar in februarie 1960 a fost recompensat cu o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Lansat in 1962, "Sa ucizi o pasare cantatoare" a fost numit filmul unei generatii, un testament despre rasism, toleranta, curaj si desigur, despre inocenta copiilor, prin a caror ochi vedem mare parte a povestii. Conflictul finalizat intr-un tribunal american produce o stare de tensiune spectatorului, exact ce a dorit regizorul: sensibilizarea opiniei publice la aceasta plaga, rasismul. Personajul Atticus Finch din "Sa ucizi o pasare cantatoare" a fost numit cel mai mare erou din cinematografia americana de American Film Institute.  Aceasta drama profunda despre problemele rasiale din Statele Unite ale Americii si despre posibilitatile limitate ale justitiei de a imparti echitabil dreptatea se petrece intr-o perioada in care negrii erau considerati vinovati pentru toate infractiunile comise si plateau pretul culorii necorespunzatoare a pielii lor.

Rolul avea sa-i aduca actorului un premiu Oscar, dar, inainte de orice, i-a permis sa fie aproape de propriile convingeri. Actorul nu a facut un secret din faptul ca rolul lui Atticus a fost cel mai iubit din toata cariera sa: "In acel rol, am pus tot ce aveam in mine, toate sentimentele si tot ce invatasem pana la varsta de 46 de ani, tot ce insemnam impreuna cu familia mea, tatal meu, copiii mei... Toate sentimentele mele legate de justitia rasiala, de inegalitate, de oportunitate..." Un sustinator al ideiilor liberale, Gregory Peck si-a consturit un nume cu ajutorul personajelor eroice, nobile si curajoase.

Prin carisma, eleganta si frumusete, Gregory Peck si-a format un stil unic si a fost adesea comparat cu Jimmy Stewart, Gene Autry, Cary Grant. Numele sau este legat de filme clasice ca Duel sub soare (1946), Zapezile de pe Kilimanjaro (1952), Vacanta la Roma (1953), Bancnota de un milion de lire sterline (1954), Moby Dick (1956), Tunurile din Navarone (1961), Promontoriul groazei (1962), Arabesque (1966). A colaborat alaturi de cele mai mari nume ale vremii: Anthony Quinn, David Niven, Anthony Perkins, Walter Matthaw , Laurence Olivier, Tony Curtis, Omar Sharif.


Casatorit de doua ori cu Veronique Passani si Greta Kukkonen, Peck a trait o copilarie zbuciumata dupa ce parintii sai au divortat pe cand avea 5 ani. Crescut de bunici, Gregory Peck se indrepta spre o cariera in medicina.A lucrat ca sofer de camion inainte de a urma cursurile de la Berkeley, unde a inceput de altfel sa joace pentru prima data. Se muta New York, unde, desi a studiat medicina, s-a inscris si la cursuri de actorie. A debutat la Hollywood sub siglele celor mai mari studiouri ale vremii RKO, 20th Century-Fox, Selznick Productions si MGM. Primul sau film Days of Glory a fost lansat in 1944 iar a doua sa pelicula The Keys of the Kingdom (1944) ii aducea deja o nominalizare la Oscar.

 

A jucat alaturi de cele mai frumoase femei ale vremii ca Audrey Hepburn, Ingrid Bergman, Jean Simmons, Ava Gardner, Dorothy McGuire, Sophia Loren, Jennifer Jones, Lauren Bacall, Susan Hayward sau Jane Fonda si insitat adesea pe langa producatori ca acestea sa nu fie mai slab platite decat el, cum se obisnuia.


 

“Vacanta la Roma”, filmul in care un superstar de talia lui Gregory Peck a acceptat sa imparta capul de afis cu o necunoscuta - Hepburn, a fost nominalizat la zece Premii Oscar. Audrey Hepburn a cucerit un Oscar pentru rolul unei printese moderne, care se razvrateste impotriva obligatiilor sale regale si exploreaza Roma pe cont propriu. La filmari, Gregory Peck, si-a trait propria poveste de dragoste: deprimat de despartirea de prima sa sotie Greta Kukkonen, alaturi de care avea 3 copii, actorul a cunoscut-o pe platourile peliculei pe reporterita frantuzoaica Veronique Passanicare i-a fost alaturi din 1955 pana la moarte. Actorul a murit in somn in 2003, la varsta de 87 de ani: suferea de bronhopneumonie.
 

Poreclit "The Charmer", Gregory Peck a fost  baiat bun pe ecran, baiat bun si in realitate si a simbolizat gentlemanul perfect. A protestat alaturi de Martin Luther King pentru drepturile negrilor, a criticat razboiul din Vietnam, s-a implicat in ajutorarea bolnavilor de SIDA  si a reprezentat etica morala a marelui ecran.

 

 

Gregory Peck si nepotul sau Ethan Peck. Acesta a primit recent rolul principal intr-un viitor serial difuzat de CW - The Selection.


Rock Hudson, Cary Grant, Marlon Brando, Gregory Peck.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies