marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cele mai bune 10 filme din 2012: alese de Institutul American de Film

Institutul American de Film a ales cele mai bune 10 filme ale lui 2012:  6 dintre ele nu s-au lansat inca in Romania, urmand sa aiba premiera in urmatoarele luni. Una dintre surprizele listei este includerea lui The Dark Knight Rises, singurul blockbuster cu super eroi din acest top.

Cele mai bune 10 filme din 2012: alese de Institutul American de Film


1. Argo
Regie: Ben Affleck
Distributie: Ben Affleck, Bryan Cranston, John Goodman

Filmul regizat de Ben Affleck, in care starul american este si protagonist, prezinta planurile CIA de a salva sase americani in timpul revolutiei iraniene din 1979. Argo este una dintre cele mai ciudate operatiuni din istoria CIA. Povestea filmului este bazata pe dosare reale, facute publice de CIA in 1997, tratand colaborarea guvernelor din Canada si SUA in vederea salvarii a 6 diplomati americani pe fundalul crizei ostaticilor din Iran din 1979. Expertul CIA Tony Mendez (Affleck) concepe un plan ingenios pentru extragerea celor 6 de pe teritoriul Iranului.
 

 

 

2. Beasts of the Southern Wild
Regie: Benh Zeitlin
Distributie: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry si  Levy Easterly
 

Poate cel mai tandru si magic film prezentat la Cannes in acest an, Beasts of the Southern Wild, si-a castigat fani, iar Benh Zeitlin s-a lansat puternic cu acest debut solid. Indragit de critici si de public deopotriva, Beasts of the Southern Wild a obtinut Marele Premiu al Juriului la Sundance, cel mai mare festival de film independent din America de Nord, dar si Premiul Publicului la Festivalul de la Los Angeles. Este, totodata, alegerea criticilor „The New York Times” pentru filmul anului 2012. Eroina povestii este o fetita de 6 ani, Hushpuppy (Quvenzhané Wallis), care locuieste cu tatal ei (Dwight Henry) pe o insula amenintata de uragane. Cand apele invadeaza insula si lasa doar ramasite in urma – evenimente pe care le leaga, in imaginatia sa, de un animal preistoric si de topirea ghetarilor - Hushpuppy porneste in aventura vietii ei.
 

 


 

3.The Dark Knight Rises
Regie: Christopher Nolan
Distributie: Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman, Anne Hathawy

Ultimul capitol din trilogia Batman creata de Christopher Nolan s-a ridicat la inaltimea asteptarilor faniilor care au laudat inca o data viziunea extraordinara a lui Nolan. Acesta a reusit sa transforme povestea unui super erou intr-o capodopera cinematografica. Interpretarile lui Bale, Anne Hathaway si Michael Caine i-au extaziat pe fani.

 

 

4.Django Unchained
Regie: Quentin Tarantino
Distributie: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio

 

Django e un omagiu adus westernurilor din anii ’70, confectionate special pentru „piata neagra“. Numele filmului este inspirat de westernul Django al lui Sergio Corbucci lansat in 1966, cu Franco Nero in rolul principal. Povestea din Django al lui Tarantino este plasata in Sud, cu doi ani inainte de izbucnirea Razboiul Civil, si urmareste un sclav interpretat de Jamie Foxx, a carui experienta brutala cu fostii stapani il aduce fata in fata cu vanatorul de recompense cu origini germane Dr. King Schultz , jucat de Christoph Waltz. Schultz este pe urmele fratilor criminali Brittle si numai Django il poate ajuta sa-i gaseasca si sa-si incaseze recompensa. Schultz recurge la metode neortodoxe si il rascumpara pe Django cu promisiunea de a-l elibera dupa ce ii va captura pe fratii Brittle, morti sau vii. Django are si el misiunea lui: s-o gaseasca si s-o salveze pe Broomhilda (Kerry Washington), sotia pe care a pierdut-o la un targ de sclavi, cu mult timp in urma. In cautarea lor ajung la Calvin Candie (Leonardo DiCaprio), proprietarul lui Candyland, o plantatie infama unde sclavii sunt antrenati de Ace Speck (James Remar) ca sa se lupte unul cu celalalt pentru distractia celor bogati.
 

 

5. Les Miserables
Regie: Tom Hooper
Distributie: Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne HathawayLes Miserables

Les Miserables este, fara indoiala, cel mai indraznet musical realizat vreodata. Cu peste 2000 de constume create, este primul film in care actorii sunt filmati live cand canta melodiile din repertoriu, fara a mai fi inregistrati anterior. Mizerabilii este considerat cel mai bun si cunoscut roman scris de Victor Hugo, in anul 1862 , in timp ce se afla in exil. Acest roman este considerat drept una dintre cele mai mari capodopere ale societatii, dar si o fresca sociala a acelor vremuri. Romanul il urmarest pe Jean Valjean, un biet sarac condamnat la nouasprezece ani de munca in ocna pentru furtul unei paini pedepssa prelungita din cauza multiplelor incercari de evadare. Dupa ce isi ispaseste pedeapsa, Jean Valjean ajunge printr-o imprejurare sa devina primarul unui orasel, sub un nume fals si sa faca o serie intreaga de fapte bune. Acolo o intalneste pe Fantine, o fosta lucratoare dintr-o fabrica, nevoita acum sa se prostitueze pentru a plati sumele prea mari cerute de familia Thenardier. La aceasta familie se afla in crestere fiica lui Fantine, Cosette. Primarului Madeleine i se face mila de aceasta femeie de numai douazeci si doi de ani, care cade la pat bolnava la un moment dat. O viziteaza zilnic si promite sa o aduca inapoi pe Cosette la mama sa. Familia la care o lasase o tinea pe fata de slujnica.
 


 

 

6.Life of Pi
Regie: Ang Lee
Distributie: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Adil Hussain


Life of Pi este ecranizarea romanului scris de Yann Martel in viziunea regizorului Ang Lee si aduce o noua directie pentru 3D in incercarea de a spune povestea tanarului pierdut pe mare intr-o mica barca alaturi de un tigru pe nume Richard Parker, un urangutan, o hiena si o zebra.

 


7.Lincoln
Regie: Steven Spielberg
Distributie:Daniel Day-Lewis, Joseph Gordon-Levitt, Tommy Lee Jones

In regia lui Spielbereg, filmul se concentreaza pe votarea celui de-al 13 amendament, legea prin care slavia a fost interzisa in Statele Unite. In 1862, presedintele republican si abolitionistul Abraham Lincoln (Daniel Day-Lewis) emancipeaza negrii din statele confederate din Sud. Dupa victoria prezidentiala obtinuta in 1860, statele din sud isi declara independenta. Razboiul de secesiune se incheie cu victoria Nordului. Filmul urmareste si relatia presedintelui american cu sotia sa jucata de Sally Field si cu Thaddeus Stevens (Tommy Lee Jones), lider al republicanilor radicali ce intrasera in conflict cu Abraham Lincoln.


 


 

8.Moonrise Kingdom
Regie:Wes Anderson
Distributie: Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Willis, Edward Norton
 

Moonrise Kingdom este primul film regizat de Wes Anderson dupa o pauza de aproape 3 ani de cand a primit Oscarul pentru The Fantastic Mr. Fox la categoria Cel mai bun film de animatie. Cu Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray si Tilda Swinton in distributie, filmul are actiunea setata in New England, in anii ’60 si are in centru un cuplu adolecenti indragostiti, fugari si echipa de cautare organizata pentru gasirea si aducerea lor inapoi acasa. Anderson a scris scenariul filmului impreuna cu Roman Coppola.
 

 

 


9.The Silver Linings Playbook
Regie: David Owen Russell
Distributie: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence. Robert De Niro

Daivd O. Russell, regizorul unor filme apreciate ca The Fighter sau Three Kings revine in atentia fanilor cu o comedie-drama, in care rolurile principale sunt jucate de Bradley Cooper si Jennifer Lawrence. Filmul spune povestea lui Pat Peoples (Bradley Cooper)  un fost profesor care a petrecut patru ani intr-o institutie care trateaza bolile mintale si care se muta inapoi cu parintii. Acesta incearca sa se reimpace cu fosta sotie, fiind convins ca nu au trecut decat cateva luni de la plecarea sa. Intre timp, situatia se schimba atunci cand Pat o intalneste pe Tiffany (Jennifer Lawrence), o frumoasa vecina, care are si ea probleme mintale.
 

 


 


 

10. Zero Dark Thirty
Regie:Kathryn Bigelow
Distributie: Chris Pratt, Jessica Chastain, Joel Edgerton

Zero Dark Thirty este povestea femeii care a invins al-Qaeda si a avut un rol capital in prinderea si uciderea liderului terorist Osama Bin Laden in mai 2011. Filmul primei regizoare premiata cu Oscar - Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) - Zero Dark Thirty i-a cucerit pe criticii americani pe final de an.


 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies