Filmul care te va lasa cu gura cascata. Transformarea lui Kylie Minogue in cea mai ciudata si nebuna pelicula din 2012, Holy Motors a lui Leos Carax
1848
0
23 octombrie 2012 15:56
Doua dintre cele mai faimoase si prestigioase reviste de film din lume Sight & Sound si Cahiers Du Cinema au ales cele mai bune filme din 2012.
Printre filmele art house care au atras atentia in acest an se numara si pelicula Dupa Dealuri, regizata de Cristian Mungiu, aleasa pe locul 8 de revista Sight & Sound. Peste 100 de critici voteaza in fiecare an pentru unul dintre cele mai asteptate clasamente din lumea filmului, cel al revistei britanice Sound & Sight, publicata de British Film Institute inca din 1934.
Premiat la Cannes 2012 pentru scenariu si interpretare, Dupa dealuri, atat de bine primit de criticii din toata lumea, este propunerea Romaniei la Oscar pentru cel mai bun film strain in 2013. Inspirat de romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu Bran despre celebru caz de exorcizare de la Tanacu, filmul a fost numit de francezii de la Le Figaro "un miracol".
Pe primul loc in topul revistei Sight & Sound s-a clasat The Master in regia lui Paul Thomas Anderson, film premiat la Venetia cu Leul de Argint pentru regie si premiul pentru cel mai bun actor, acordat ex-aequo lui Philip Seymour Hoffman si Joaquin Phoenix. The Master este povestea prieteniei dintre liderul carismatic al unei noi miscari religioase, numita „The Cause", interpretat de Philip Seymour Hoffman, si un fost ofiter de marina alcoolic si depresiv, interpretat de Joaquin Phoenix. Liderul sectei promite sa il trateze pe fostul militar traumatizat de razboi. El sustine ca prin hipnoza li poate alunga anxietatea si depresia. Pelicula a carui director de imagine este romanul Mihai Malaimare Jr. a fost numita una controversata pentru ca abordeaza tema nasterii cultului scientologic.
Criticii francezi si britanici au fost impresionati si de pelicula Holy Motors a regizorului Leos Carax. Aceasta a fost aleasa pe primul loc in topul francezilor de la Cahiers du Cinema si pe locul 4 pentru cei de la Sight & Sound. Holy Motors este periplul unui barbat prin 12 vieti diferite, intr-o singura zi, in Paris. Pe locul 5 se afla Beasts of the Southern Wild, de Benh Zeitlin, premiat cu Camera d'Or la Cannes in 2012 , istoria emotionanta a unei fetite de culoare interpretata de impresionanta actrita de 9 ani Quvenzhané Wallis si a tatalui ei care traiesc pe o insula amenintata de ape.
Castigator al premiului pentru inovatie la Festivalul de la Berlin, Tabu, al regizorului portughez Miguel Gomez, vine pe locul al doilea, urmat de Amour, in regia lui Michael Haneke, proaspat incoronat cu titlul de Cel mai bun film european al anului la Gala Academiei Europene de Film. Austriacul Michael Haneke, considerat unul dintre cei mai mari regizori europeni, a impresionat publicul cu Amour, o poveste despre iubirea matura dintre o femeie pe moarte si sotul ei, care incearca sa faca fata bolii acesteia. Filmul a obtinut premiul Palme d'Or, anul acesta, la Festivalul de la Cannes.
Cele mai bune 11 filme din 2012 realizat de revista Sight & Sound
1.The Master (dir. Paul Thomas Anderson)
2.Tabu (dir. Miguel Gomes)
3.Amour (dir. Michael Haneke)
4.Holy Motors (dir. Leos Carax)
5.Beasts of the Southern Wild (dir. Benh Zeitlin)
5.Berberian Sound Studio (dir. Peter Strickland)
7.Moonrise Kingdom (dir. Wes Anderson)
8.Beyond the Hills (dir. Christian Mungiu)
8.Cosmopolis (dir. David Cronenberg)
8.Once Upon a Time in Anatolia (dir. Nuri Bilge Ceylan)
8.This is Not A Film (dir. Jafar Pahani and Mojtaba Mirtahmaseb)
Cele mai bune 10 filme din 2012, realizat de revista Cahiers Du Cinema
1.Holy Motors (dir. Leos Carax)
2.Cosmopolis (dir. David Cronenberg)
3.Twixt (dir. Francis Ford Coppola)
4.4:44 Last Day On Earth (dir. Abel Ferrara)
5.In Another Country (dir. Hong Sang-Soo)
6.Take Shelter (dir. Jeff Nichols)
7.Go Go Tales (dir. Abel Ferrara)
8.Tabu (dir. Miguel Gomes)
9.Faust (dir. Alexadre Sokourov)
10. Keep The Lights On (dir. Ira Sachs)
Sursa: www.ropeofsilicon.com
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.