marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cele mai bune roluri din cariera lui Iurie Darie: filmele cu care a cucerit milioane de romani

Iurie Darie, care a murit vineri la varsta de 83 de ani, a jucat in peste 40 de productii cinematografice si a colaborat cu unii dintre cei mai importanti regizori romani ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Dragan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis. Actorul era considerat un simbol al cinematografiei romanesti.

Cele mai bune roluri din cariera lui Iurie Darie: filmele cu care a cucerit milioane de romani

Dupa ce a debutat in cinematografie, in 1953, in "Nepotii gornistului" - in regia lui Dinu Negreanu, avandu-i alaturi pe Marga Barbu si pe Liviu Ciulei -, Iurie Darie a jucat in filme precum "S-a furat o bomba" (1961), "Dragoste la zero grade" (1964), "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" (1971), "Fratii Jderi" (1974), "Ringul" (1983), "In fiecare zi mi-e dor de tine" (1987), "Zambet de soare" (1987), "Oglinda" (1993), "Punctul zero" (1996), "Triunghiul mortii" (1999).


De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanti regizori romani ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Dragan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis. De asemenea, in teatru, actorul a cucerit audienta prin roluri memorabile in piese precum "Troilus si Cressida", "Umbra" si "Palaria".

 


 

In 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenta pentru intreaga cariera la Festivalul Comediei Romanesti - festCO. Totodata, in martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru intreaga cariera, iar in 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebritatilor - Walk of Fame din Capitala. Actorul Iurie Darie a murit vineri, la varsta de 83 de ani, dupa o lunga suferinta, a confirmat pentru MEDIAFAX sotia acestuia, Anca Pandrea.


 

Actorul Iurie Darie a fost inmormantat cu onoruri militare, duminica, in jurul orei 16.00, la cimitirul Sfanta Vineri din Capitala, in prezenta familiei, dar si a catorva zeci de apropiati, printre care numerosi colegi actori si regizori, precum Sergiu Nicolaescu, Florin Piersic, Sebastian Papaiani. Regizorul Sergiu Nicolaescu a rostit un cuvant de adio la capataiul actorului: "La revedere, bunul meu prieten, nicio grija, nu esti singur. Dumnezeu sa te aiba in paza". Sicriul a fost purtat de militari din Regimentul 30 Garda "Mihai Viteazul", care au si tras cele trei salve, la coborarea sicriului in mormant, in aplauzele celor prezenti. La inmormantare au participat, printre alti, Mihai Constantin, Rodica Popescu Bitanescu, Ion Dichiseanu, Geo Saizescu, Daniela Nane, George Ivascu, Alice Barb si Magda Catone.
 

 

 

Sursa foto: Mediafax.ro


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies