marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Avatar a fost doborat. Cele mai scumpe 50 de filme facute vreodata

"In inima fiecarui dezastru este un film hit si in inima fiecarui film hit este un strop de dezastru" spune o vorba devenita legendara la Hollywood, recunoscut pentru puterea sa finaciara si sumele colosale pe care le acord bugetelor filmelor, iar in ultimii ani, sumele au devenit exorbitante, dar pariurile studiourilor n-au fost intotdeauna cele castigatoare. Revista britanica Total Film a alcatuit topul celor mai scumpe filme produse vreodata. Cine a batut Avatarul?

Avatar a fost doborat. Cele mai scumpe 50 de filme facute vreodata

GALERIE FOTO Cele mai scumpe 50 de filme facute vreodata

 

Acum 3 ani, Avatar era cel mai scump film produs vreodata, cu un buget de 237 de milioane de dolari. Intre timp, lucrurile s-au schimbat, iar bugetele filmelor au ajuns si la 300 de milioane de dolari. Insa, de multe ori  o parte din blockbustere s-au dovedit a fi cele mai riscante pariuri de la Hollywood. 

John Carter, un film promovat agresiv de studiourile Disney, a ajuns in topul celor mai scumpe productii chiar pe prima pozitie, cu 300 de milioane de dolari. In suma sunt inclusi si banii cheltuiti pentru promovare. Din pacate, asteptarile producatorilor au fost distruse dupa ce John Carter a dezamagit in box-office, ba chiar este considerat cel mai mare esec financiar din istorie. La nivel mondial a strans 235 de milioane de dolari, o suma mult prea mica pentru a fi considerat un succes, avand in vedere cat s-a cheluit pentru a-l face. John Carter a costat mai mult decat toata trilogia Lord of the Rings (fiecare film a costat sub 100 de milioane de $), insa a facut de 12 ori mai putin decat seria creata de Peter Jackson.


Asa cum era de asteptat in topul realizat de revista Total Film apar titluri ca Avatar, The Dark Knight, Spider-man 3, Pirates Of The Caribbean: At World's End, dar au fost luate in considerare pelicule realizate dupa anii '90. Daca am extinde topul pe primul loc ar urca productia Cleopatra.

Filmul cu Elizabeth Taylor din 1963 a fost numit de multi cel mai scump film produs vreodata, ajustat la rata inflatiei. Daca in urma cu 40 de ani, Cleopatra a avut un buget de 44 de milioane de dolari (o suma uriasa pentru acei ani), astazi acelasi film ar fi costat peste  340 de milioane de dolari. Adica ar fi cel mai scump film din istorie. Promovat ca "the entertainment of a lifetime" - un fel de Avatar din zilele noastre filmul aproape ca a bagat 20th Century Fox in ruina. Pelicula a avut incasari de 28 de milioane de dolari adica de aproape 200 de milioane la cota actuala a dolarului.

Sursa:Total Film


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies