marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

China, a doua piata de film din lume, este in plina crestere si ar putea atinge cifra de 4.6 miliarde de $ in 2014:ce planuri de dezvoltare au chinezii pentru urmatorii ani

China este din ce in ce mai puternica pe piata de film. A urcat pe locul 2 la nivel mondial, dupa SUA, iar predictiile arata ca ar putea depasi piata americana in urmatorii ani. In 2014, China ar putea atinge cifra record de 4.6 miliarde de dolari, anunta Hollywood Reporter.

China, a doua piata de film din lume, este in plina crestere si ar putea atinge cifra de 4.6 miliarde de $ in 2014:ce planuri de dezvoltare au chinezii pentru urmatorii ani

Constructia de cinematografe a continuat sa creasca in aceasta perioada, aducand astfel 18 ecrane noi in fiecare zi. China a atins astfel jumatate din numarul ecranelor din Statele Unite.  Box office-ul din China si-a continuat ascensiunea neintrerupta in primul sfert al acestui an, realizand o crestere de 30%, adica de 1,08 miliarde. Potrivit specialistilor, aceasta crestere din 2014 a depasit deja totalul din 2009.
 

 

Cercetarile celor de la Entgroup au prezis faptul ca anul 2014, China va aduce incasari in valoare de 4,64 miliarde de dolari pentru a doua cea mai mare piata de filme. Incasarile de anul trecut la box office au adus Chinei o crestere de 27%. In primele trei luni ale anului existau 325 de cinematografe construite, cu un total de 1.609 ecrane, ceea ce inseamna o medie de 18 ecrane construite pe zi. China are in prezent 20.007 ecrane, adica jumatate din numarul celor din Statele Unite.
 

Filmul strain care a adus cea mai mare crestere pe piata a fost The Hobbit: The Desolation of Smaug, care a obtinu 74 de milioane de dolari din China, urmat de Need for Speed, care inca ruleaza in cinematografele chineze si a scos incasari foarte bune 60 de milioane de dolari.  Despicable Me 2 a fost si el un succes in China, cu 53 de milioane de dolari, urmat de RoboCop, cu 50 de milioane de dolari.

 

 

 

 

In luna februarie, box office-ul a cunoscut o crestere de 51 %, odata cu Noul An Chinezesc. In ianuarie si martie , cresterea a fost de 14 si respectiv, 15%. Principalele companii chineze private producatoare de filme au reusit sa adune incasari de pana la 430 de milioane de dolari numai in primele trei luni ale anului.  Principalul jucator al pietei a fost Enlight Media, care a adunat 115,3 miioane de dolari cu patru filme, majoritatea sumei provenind din succesul inregistrat de adaptarea TV "Where Are We Going, Dad?" (111,7 milioane de dolari).

 

Urmatorul in top a fost Wanda, cu incasari de 97,1 milioane de dolari pentru trei filme, printre care se afla si comedia romantica "Beijing Love Story". Locul trei este detinut de Bona, cu 93,08 milioane de dolari pentru doua filme. Printre acestea se afla si filmul lui Wong Jing, "The Man From Macau", in care joaca legenda Chow Yun-fat.  Huayi Brothers au incasat 68,44 milioane de dolari din patru filme, printre acestea fiind si "Ex-Files", regizat de Tian Yusheng. LeTV au castigat 61, 51 milioane de dolari, unul dintre filmele lor fiind "Boonie Bears: To the Rescue".

 

 

Inca din 2012, China demonstra ca este o piata cu apetit pentru productii cinematografice. Specialistii vorbesc despre faptul ca tara  a devenit a doua putere in lume in materie de filme, dupa SUA. Vanzarile de bilete au ajuns la un nou record in 2012, potrivit publicatiei Business Insider.  O analiza facuta de Ernst&Young arata ca daca piata de film din China continua aceasta ascensiune fulminanta, in 7 ani ar putea depasi chiar si SUA, devenind prima forta globala in materie de filme. Data"Apocalipsei" din cinematografia mondiala? Box office-ul chinez va depasi box office-ul nord-american pana in anul 2020.

 


In 2011, box office-ul nord-american a fost de 10,2 miliarde de dolari. Cel chinezesc a fost de doar 2,02 miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca intre cele doua cifre exista o diferenta de circa 8 miliarde de dolari care trebuie recuperata pentru ca aceasta "profetie" sa se realizeze. Guvernul chinez a inceput sa fie mai putin restrictiv cu privire la filmele care se lanseaza. Limita de blockbustere care se lanseaza in China a crescut de la 20 la 34, dar cele in plus trebuie sa fie 3D sau IMAX.
 

 

 

 

 

 

Companiile de film americane se reorienteaza, China fiind una dintre economiile mondiale cu cea mai mare crestere din aceasta perioada. In plus, tara pare sa aiba afinitati catre cultura pop, ceea ce ar putea reprezenta o afacerea intreaga pentru Hollywood. Mai mult, economistii de la Asia Times preconizeaza ca in 2020, Chollywood - cum a fost numita industria de film chineza - va furniza cea mai mare piata de film din lume. Doar in anul 2009 a crescut cu 44%.
 

Insa companiile americane vor avea de suferit mai multe schimbari pentru a cuceri noua piata. Fiecare dintre ei are acelasi scop: sa co-produca diverse proiecte sub regulile chinezilor. Dar pentru ca acest lucru sa fie realizat, aceste filme vor avea nevoie de cel putin un actor chinez, macar cateva scene filmate in China si sa treaca de cenzorii chinezi, scrie publicatia businessinsider.com

 

 


 

Daca americanii si chinezii vor reusi sa mentina acest parteneriat, productiile de la Hollywood au mult mai multe sanse sa intre si in cinematrografele chineze. Este cunoscut faptul ca in China nu ajung toate filmele din SUA iar unele dintre ele trebuie sa treaca de reguli stricte. Spre exemplu, blockbustere ca "Transformers 3" sau ultimul film din seria "Harry Potter" au fost amanate cu cateva luni in urma unor decizii politice. Chineziilor li s-a bagat pe gat un film sponsorizat de stat despre aniversarea Partidului Comunist si despre beneficiile aduse Chinei de aceasta formatiune politica, iar in perioada cat acesta a rulat, niciun film american nu a fost difuzat de chinezi. Au existat si filme cenzurate, ca Skyfall sau Cloud Atlas, dar si Iron Man 3, care a avut scene in plus, cu actori chinezi, dupa ce studiourile chineze au investit sume considerabile.

 

Urmatorul film sustinut si co-finantat de chinezi este Transcendence, un science-fiction cu Johnny Depp in rol principal, regizat de Wally Pfister, mana dreapata a cineastului Christopher Nolan. Astfel, compania chineza DMG Entertainment va produce, finanta si distribui filmul in China.
 

 

 

In zece ani, piata chineza de filme a crescut considerabil, reusind astfel sa surclaseze Japonia si sa devina cea mai mare piata mondiale de film.  De asemenea, China planuieste sa isi extinda numarul de cinematografe. In prezent, statul chinez reprezinta a doua mare piata pentru IMAX. Un lucru important de mentionat este faptul ca ascensiunea puternica nu se datoreaza numai faptului ca guvernul chinez a devenit mai permisiv in privinta filmelor. Un alt factor important il reprezinta si investitiile.
 

 

Cel mai bogat om de afaceri din China, dezvoltatorul imobiliar Wang Jianlin doreste sa inveasteasca 8 miliarde de dolari (50 de miliarde de yuani) pentru a construi o replica a Hollywood-ului in tara sa natala, in orasul Qingdao, potrivit unor informatii oferite de New York Times.
 

 

Omul de afaceri, in varsta de 58 de ani, fondatorul companiei Dalian Wanda Group, a anuntat duminica viitoare sale investitii. Astfel, Jianlin a si-a descris planul sau de a reconstrui un parc tematica care sa semene cu Hollywood-ul drept "cea mai mare investitie facuta vreodata in industria de film  si televiziune", noteaza New York Times. Jianlin a fost inconjurat de nume mari de la Hollywood ca Nicole Kidman, Kate Beckinsale, Leonardo DiCaprio, John Travolta sau Catherine Zeta-Jones.

Oriental Movie Metropolis ar trebui sa fie gata in 2017 si va include 20 de scene, inclusvi primul studiou subacvatic, un complex urias de expozitii, un mall impozant, cu parc de distractii inauntru si sapte resorturi hotelier. Proiectul include si un club de iahturi cu 300 de ambarcatiuni. "Oriental Movie Metropolis este un pas major in strategia Chinei de a deveni o putere culturala globala", a spus Wang.
 

 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies