China se afla pe locul doi din lume in topul incasarilor la cinemtografe, iar Hollywood-ul pare sa fie dispus sa faca absolut orice pentru a intra pe acea piata. Mai multi regizori si producatori au fost de acord sa editeze anumite filme pentru a respecta regulile comitetului de cenzura din China, dar aceasta tendinta ar putea deveni globala, relateaza Huffington Post.
La inceputul acestui an, producatorii filmului Iron Man 3 au declarat ca vor modifica cateva secvente din film pentru a putea incorpora imagini cu actori si peisaje din China. Aceasta noua forma a filmului va fi difuzata doar in China, celelalte tari primind varianta originala. Iron Man nu este prima productie care sufera din cauza masurilor de cenzura chineze, Skyfall si Red Dawn suferind o soarta asemanatoare.
Dar se pare ca aceasta tendinta va fi si mai evidenta in viitor, din moment ce China va deveni pana in anul 2020 cel mai mare consumator de produse cinematografice. Anul trecut, tara a inregistrat incasari de 2.7 miliarde de dolari, in timp ce Statele Unite ale Americii si Canada au incasat aproape 10 miliarde. Mai mult, China incearca sa isi promoveze propriile filme, asa ca Hollywood-ul are o provocare foarte mare de infruntat daca vor sa scoata un profit satisfacator.
China a ajuns unul dintre cele mai importante state din lume, asa ca acum isi poate permite sa faca cereri de aceasta natura. Guvernul chinez este foarte preocupat de modul in care este prezentata tara, asa ca va continua sa ceara modificarea filmelor care trec granita. In vreme ce multi critica lejeritatea cu care Hollywood face aceste concesii, mai multe persoane din domeniu au declarat ca cetatea filmului a facut acest lucru de mai bine de 70 de ani.
“Daca in anii 1930 sau ’40 francezii aveau obiectii cu privirea la imaginea Legiunii Straine ca fiind prea severa cu africanii, sau englezii erau nemultumiti ca erau prezentati ca fiind prea colonialiti, Hollywood-ul facea editarile necesare pentru a-si vinde produsul.” a declarat Frank Couvares, profesor la Universitatea Amherst din Massachusetts pentru Huffington Post.
Chiar daca aceasta tendinta exista de mai multe decenii, cererile Chinei din acest moment le intrec pe cele precedente, iar acest lucru ar putea cauza o schimbare totala a modului in care sunt concepute si filmate peliculele. Nu doar atat, dar chiar si dup ace au fost realizate schimbarile, China s-a decis sa nu accepte filmul, ca in cazul productiei lui Quentin Tarantino Django Unchained. Regizorul a editat cateva secvente conform regulilor Chinei, dar pelicula tot nu a intrat in cinematografe.
Howard Gantman, reprezentantul Motion Picture Association of America a incercat sa apare actiunile Hollywood-ului, afirmand ca “Ajustarea unora dintre filmele noastre pentru piete mondiale este o relitatea comerciale si noi vom recunoaste dreptul Chinei de a determina ce intra in tara si ce nu.”
Chiar daca exista o opozitie considerabila pentru aceasta miscare, se pare ca departamentul de cenzura al Chinei va avea un impact din ce in mai semnificativ asupra industriei filmului.
O femeie îndurerată caută să se răzbune după ce descoperă că accidentul aviatic în care și-a ucis familia a fost un atac terorist.