marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cineastul Corneliu Porumboiu s-a mutat din România în țara care l-a transformat în star internațional

Unul dintre cei mai reputați creatori din cinematografia românească a decis să trăiască în Franța. Ce a grăbit această decizie?

Cineastul Corneliu Porumboiu s-a mutat din România în țara care l-a transformat în star internațional
Regizor, scenarist și producător român, Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai talentați cineaști ai noului val. Multipremiat la Festivalul de Film de la Cannes, din al cărui juriu a și făcut parte, Corneliu Porumboiu a decis să se mute definitiv în Franța, unde numele său a devenit cunoscut pe plan international.
 
Totuși, decizia sa precipitate a fost grăbită de o circumstanță despre care presa scrie că nu i-ar face chiar onoare. Și anume, un dosar instrumentat de DIICOT, în care se vorbește despre spălare de bani.
 
Fiul al fostului arbitru international Adrian Porumboiu, devenit între timp afacerist milionar, Corneliu Porumboiu era pe punctul de-a semna un contract important cu Universitatea Harvard, unde urma să predea pentru următorii doi ani. Încurcăturile produse de dosarul DIICOT i-au pătat reputația, iar prestigioasa universitate și-a retras automat oferta.


 

„Lumea filmului e extrem de sensibilă la reputație. Corneliu, care e un introvert, nu a spus public ce s-a întâmplat după aceea: el avea negociat, și gata de semnare, un contract pe doi ani cu Universitatea Harvard, din SUA, unde urma să predea în departamentul de Artă, Film și Studii Vizuale. Dar apariția numelui său în situația dosarului penal a făcut ca Universitatea să dea, politicos, înapoi“,
a declarat cineva apropiat regizorului pentru „Libertatea“.
 
Prin urmare, Corneliu Poromboiu a luat o decizie radicală, împreună cu soția lui, și „a ales să trăiască în altă parte unde crede că e mai bine pentru ei și copii“. 

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies