![Mareste fontul Mareste fontul](https://procinema.protv.ro/design/procinema/images/btn_plus.jpg)
![Micsoreaza fontul Micsoreaza fontul](https://procinema.protv.ro/design/procinema/images/btn_minus.jpg)
Regizorul Craig Zobel a reusit sa impresioneze criticii de peste ocean cu "Compliance", pe care Huffington Post il numeste cel mai tulburator film facut vreodata. Inspirat din evenimente reale, thrillerul psihologic Compliance a starnit valva in America, dupa ce a fost vazionat la Festivalul de Film Sundance.
Compliance este bazat pe faptele reale intamplate in urma cu un deceniu in SUA, atunci cand un barbat a hartuit cel putin 70 de persoane. Individul suna la diverse fast-food-uri din zone mai retrase ale Americii, se da dadea drept ofiter de politie si sustinea ca angajatii trebuie perchezitionati si dezbracati, dupa ce erau acuzati de furt. Acesta suna managerul restaurantelor si sustinea ca are nevoie de ajutorul lui pentru a rezolva un caz , obligandu-l pe acesta sa isi dezbrace angajatele pe care le abuza sexual.
Walter W. Nix Jr., de 44 de ani este adevaratul barbat care a terorizat America mai bine de un deceniu, pana in 2004 cand a fost condamnat la 5 ani de inchisoare. Barbatul s-a dat drept politist, a sunat la managerul unui restaurant McDonald's din Washington: l-a convins pe acesta sa isi dezbrace o angajata si s-o persecute timp de 4 ore. Nix sustinea ca Louise Ogborn a furat bani din geanta unui client si ca trebuie pedepsita.
Donna Summers, care era managerul acelui restaurant, a dezbracat-o pe Ogborn, angajata restaurantului si mai tarziu l-a chemat pe Nix, cu care logodita la acea vreme, sa vina sa-o priveasca pe Louise Ogborn. O camera de supraveghere a surprins toate evenimentele: barbatul a fortat-o sa ii faca sex oral si a batut-o. Se pare ca in total in acea perioada in SUA au fost inregistrate 70 de astfel de cazuri.
Filmul reia aceste evenimente intr-o maniera tulburatoare. Desi nu are scene violente sau de sex, Compliance i-a inspaimantat pe americani prin modul in care un barbat poate manipula mai multe persoane doar cu ajutorul telefonul si prin maniera in care oamenii reactioneaza in fata autoritatii.
In filmul regizat Craig Zobel, Sandra (Ann Dowd), managerul unui fast-food, primeste un telefon de la un barbat care se da drept un politist. Acesta ii spune femeii ca este o problema cu una dintre angajate, Becky (Dreama Walker) pe care o acuza ca a furat bani din geanta unui client. Politistul o convinge pe Sandra sa o tina inchisa intr-o camera.
In timp ce Sandra o sechestreaza pe Becky in camera, barbatul ii spune acesteia la telefon ca trebuie sa o dezbrace si sa o perchezitioneze. De frica, Becky se lasa perchezitionata, iar femeia nu gaseste nimic asupra ei. Insa cand Sandra se intoarce in restaurant, barbatul ii spune ca trebuie sa o lase sub supravegherea altcuiva si cheama un alt angajat. Povestea se repeta, iar Becky devine terorizata de abuzurile puse la cale prin telefon de catre un psihopat.
La vizionarea din cadrul Festivalului de Film de la Sundace, filmul a starnit reactii contradictorii: 10 femei au parasit sala, in timp ce cei care au ramas, au fost complet socati de pelicula lui Zobel. Femeile care au parasit sala au comentat ca nu este momentul potrivit sa faci un astfel de film, iar una dintre ele a strigat "Violul nu este o distractie".
Un editorialist de la Huffington Post a scris ca "aceasta a fost cea ma tulburatoare vizionare din viata mea. Filmul lui Zobel, care dureaza 90 de minute, poate fi chinuitor de privit, pentru ca eroina principala sufera constant, ii este invadat spatiul intim si este persecutata fara pauza. Compliance e greu de privit pentru ca iti atinge niste puncte sensibile si te face sa fierbi de furie in timp ce-l privesti", scrie Marshall Fine pentru Huffington Post. Insa, toti au apreciat interpretarile actorilor, numite "splendide".
Regizorul a declarat ca se bucura ca filmul sau a starnit reactii pentru ca a vrut sa vada cum reactioneaza lumea la astfel de cazuri, dar recunoaste ca atunci cand a inceput productia habar n-avea in ce se baga. "Aceste stiri par senzationaliste pe moment, iar a doua zi dispar. Insa problema ramane. Nu cred ca as putea sa fiu niciodata in locul acelui individ. Dar apoi stau si ma intreb daca nu sunt ipocrit. Oare nu am fost pus si eu intr-o situatie in care o forta a autoritatii imi cere sa fac ceva cu care nu sunt de acord si totusi am facut pentru ca nu am avut curaj sa spun nu?" a spus acesta, citat de Huffington Post.
Compliance este o alegorie despre pierderea drepturilor civile si a modului in care se exercita autoritatea asupra indivizilor. Compliance va intra in cateva cinematografe din SUA pe 17 august.
Pelicula „Children of Men“, pentru care actrița româncă a filmat în Marea Britanie, a fost un punct de cotitură în cariera sa.