Cosmopolis, marea revenire a lui David Cronenberg la stilul care l-a consacrat, a atras atentia la Festivalul de Film de la Cannes. David Cronenberg si actorul principal, Robert Pattinson au starnit valuri cu noul lor film, care aduce aminte de celebrul Videodrome, filmul de referinta al regizorului canadian.
Regizat de David Cronenberg, Cosmopolis este inspirat de romanul cu acelasi nume al lui Don DeLillo. Robert Pattinson il interpreteaza pe Eric Packer, un tanar si prosper om de afaceri care isi risca intreaga avere cand pariaza intr-o zi la bursa impotriva yen-ului japonez. Insa noul sau plan de afaceri este foarte apoape de a avea consecinte fatale.
Actiunea are loc pe parcursul unei singure zile intr-o limuzina luxoasa cu care Packer se plimba prin Manhattan cu scopul de a ajunge la o frizerie ca sa se tunda. Calatoria sa prin oras este impiedicata de blocaje de trafic, de vizita presedintelui american in metropola, de o inmormantare a unui star de muzica rap si de un protest violent.
Povestea este un studiu al ideii de capitalism intr-o metropola din viitor, iar filmul lui Cronberg a atras atentia prin imagineile si ideile suprarealiste.
Toti ochii au fost atintiti catre Robert Pattinson, care incearca sa lase in urma imaginea vampirului sclipitor din saga fenomen Twilight, demonstrand ca este capabil sa duca in spate roluri complexe.
Prezenti la Cannes, David Cronenberg si Robert Pattinson au vorbit despre film si conceptul acestuia, intr-un interviu acordat celor de la Canal Plus.
"Am scris scenariul in 6 zile, ceea ce este incredibil de rapid pentru mine, si asta s-a intamplat pentru ca am citit cartea si mi s-a parut plina de imagini cinematografice. Dialogurile din carte sunt minunate. Practic am transcris acele replici in scenariul filmului, unele sunt identice cu cele din carte. Mi-a placut ca actiunea are loc foarte mult timp in limuzina si am simtit ca pot fi usor redate in film acele scene." a spus regizorul canadian.
Robert Pattinson apare in fiecare scena din film si face cel mai greu rol din cariera sa de pana acum: "Este un tip care este sigur ca nu traieste in realitatea care trebuie, cel putin eu asa am privit personajul meu. A fost un sentiment ciudat pentru ca atunci cand citeam scenariul simteam o voce interioara care rosteste cuvintele. A venit totul de la sine, nu stiu de ce" a spus actorul britanic.
Desi alegerea regizorului pentru rolul principal a mirat pe toata lumea, Cronenberg este sigur ca a luat decizia cea mai buna: "Robert mi-a dovedit ca este perfect pentru acest rol de la inceput, din modul in care spunea fiecare replica si simtea trairile personajului sau. L-a inteles perfect, ca individ. Apreciez mult cand un actor are o idee si il las liber sa isi exprime creativitatea. Nu a fost nevoie sa-l <<regizez>> pentru ca a stiut de la inceput cum sa preia acest personaj si sa faca filmul sa iasa bine.
La randul sau Pattinson a fost extrem de incantat de colaborarea cu un regizor de talia lui Cronenberg: "El nu este un regizor care sa stea langa tine si sa te ajute sa iti intelegi personajul, ci te lasa liber, ceea ce imi place foarte mult. In timp ce promovam filmele Twilight, imi dadeam seama ca voi fi pus intr-un tipar, din care s-ar putea sa nu mai ies. Mi-a fost teama de acest lucru, reucnosc, dar a fost minunat cand am primti scenariul de la Cosmopolis cu 3 saptamani inainte de a terminan ultimul film Twilight. Daca as putea face filme ca acesta pentru tot restul carierei mele, as fi cel mai fericit".
Cronenberg e de parere ca filmul sau reliefeaza perfect evenimentele din aceasta perioada din SUA: "Scena cu sobolanii de pe Wall Street este bizara, mai ales ca este o metafora si exact in aceeasi zi in care o turnam citeam despre revoltele de pe Wall Street. Nu mi-a venit sa cred ca se intampla in acelasi timp. Romanul a fost scris acum 12 ani, insa tot ce este in carte este cat se poate de actual, azi se intampla tot ce scrie acolo. Filmul are o atmosfera suprarealista, dar ceea ce vezi din limuzina este ceea ce se intampla in realitate acum, chiar daca New Yorkul din film pare ciudat. Eric Parker si-a creat propria sa lume in limuzina si ii forteaza pe oameni sa vina la el si nu invers. Isi foloseste puterea pentru a-i atrage in lumea lui pe oameni, incercand sa ia cat mai putin contact cu lumea bizara din jurul lui".
"Fiind un film independent, nu ne putem permita sa-l promovam global, sa trimitem toata lumea peste tot, dar puteam chema lumea la noi, la fel cum face Eric Parker, personajul princiapl din Cosmopolis. Pentru mine Cannes-ul este acea limuzina si ii astept pe toti sa vina la mine", a mai declarat Cronenberg.
Primele reactii ale cinefililor au aparut deja pe Twitter si sunt impartite:
Jonathan Romney: "Cosmpolis este ciudat si impunator. Este o psihanaliza a individului, ca un sequel la Crash si A Dangerous Method. Am fost hipnotizat"
Xan Brooks: Am fost dat pe spate de Cosmpolis la Cannes. Un film de o stralucire geniala. Incadrat perfect in atmosfera vremurilor noastre, este povestea lumii actuale. Atentie juriu: ACESTA E!
Damon Wise: "Mi-a placut Cosmopolis, ciudat si amuzant."
Robbie Collin: "Cosmopolisul lui Cronberg este imbibat de dialoguri, dar este extraordinar, iar Robert Pattinson este dur"
Peter Bradshaw, celebrul critic de la The Guardian, n-a fost impresionat de film: "Cosmopolis n-a vrut de la inceput sa fie un film prins in realism, dar nimic nu pare sa se lege. Cand intri la un film regizat de Croneberg, te astepti sa vezi ceva incitant, exotic, indraznet si precis, iar toate aceste lucuri lipsesc din Cosmpolis".
The Hollywood Reporter: "Filmul lui Cronenberg este dezamagitor pentru ca acesta n-a reusit sa echilibreze constrastele. Pentru stilul indraznet al lui Cronberg, Cosmopolis dezamageste".
Sursa foto: Getty
O femeie îndurerată caută să se răzbune după ce descoperă că accidentul aviatic în care și-a ucis familia a fost un atac terorist.