Cu Ben Affleck in frunte ca regizor si actor si cu George Clooney ca producator, Argo se bazeaza pe criza ostaticilor americani din Iran din 1979-1980 si este vazut de presa de profil americana ca o productie ce viseaza la Oscarurile din 2013. Povestea din spatele filmului, care si-a lansat imagini noi in aceaste zile, este mai mult decat interesanta.
Drama Argo va avea premiera mondiala la Festivalul de Film de la Toronto in aceasta toamna. Pelicula cu Ben Affleck, Bryan Cranston, John Goodman si Kyle Chandler pe afis prezinta povestea unui specialist CIA trimis sa elibereze sase americani care au gasit adapost in casa ambasadorului canadian din Teheran.
In 1979, in timpul crizei ostaticilor din Iran, guvernul Statelor Unite a colaborat cu autoritatile canadiene pentru a salva sase diplomati americani care au evadat dupa ce Ambasada Americana din Iran a fost asediata. Cei de la CIA au apelat la Tony Mendez (Ben Aflleck) un expert in deghizari care alaturi de un make up artist de la Hollywood, John Chambers (John Goodman) a pus la cale o diversiune: cei sase erau membri ai unei echipe de la Hollywood ce facea un film numit “Argo”. Deghizati in actori si producatori, diplomatii au reusit sa plece din Iran. Bryan Cranston il va interpreta pe Jack O'Donnell, un agent CIA, seful lui Tony Mendez (Ben Affleck), in timp ce Alan Arkin va intruchipa un producator de la Hollywood - Lester Siegel.
Filmul e produs de Warner Bros. si de Smokehouse, in spatele companiei aflandu-se George Clooney si Grant Heslov. Scenariul a fost scris de Chris Terrio si se bazeaza pe un material jurnalistic publicat de revista Wired si intitulat “Cum a folosit CIA un film SF fals pentru a salva americanii din Teheran”. Scenariul lui Chris Terrio se aflase pe lista din 2010 a celor mai bune scenarii de la Hollywood. Producatorii George Clooney, Grant Heslov si David Klawans au inceput sa colaboreze pentru acest film din 2007, iar in 2011 Ben Affleck a fost numit regizor al filmului. Argo s-a turnat in Los Angeles, Istanbul si Washington, la sediul CIA.
Criza ostaticilor din 1979 a durat 444 de zile, a zdruncinat increderea americanilor si a scufundat campania de realegere a presedintelui Jimmy Carter. Ben Affleck il interpreteaza pe Tony Mendez, un specialist de la CIA a carui misiune era de a-i salva pe ostaticii americani din Iran. Dupa izbucnirea scandalului, acesta primeste o veste soc din partea serviciilor secrete prin care este anuntat ca o parte dintre ostatici au fugit din Ambasada Americana si sunt ascunsi in Teheran.
Timp de o saptamana nimeni de la Washington sau Ottawa nu a gasit un motiv credibil pentru ca un om al lor sa aterizeze la Teheran. Mendez a venit cu un plan riscant, dar credibil. Cu o experienta de 14 ani in CIA, Mendez ajunsese un specialist in schimbarea identitatilor in diverse operatiuni de salvare. Mendez a inventat pentru el o noua identitate - Kevin Costa, un producator irlandez de film care cauta impreuna cu echipa sa prin Iran locatii de filmat un blockbuster hollywoodian. Mendez mai colaborase cu cei de la Hollywood pentru a primi ajutor in misiunile sale.
Cu 10.000 de dolari, Mendez si-a construit acoperirea sa. A zburat la Los Angeles unde s-a intalnit cu John Chambers un make-up artist veteran premiat cu Oscar pentru Planet of the Apes in 1969. In doar patru zile Mendez, Chambers si un coleg al acestuia Bob Sidell, specialist in efecte speciale au creat o companie de productie falsa la Holylwood - Studio Six Productions dupa cei 6 americani ce trebuiau eliberati.
Au creat carti de vizita si identitati noi pentru cei sase diplomati americani captivi. Ideea filmului a venit repede, Chambers si-a adus aminte ca in urma cu cateva luni primise un telefon de la un producator de film care voia sa realizeze o pelicula numita Lord of Light si care a fost arestat pentru deturnare de fonduri. Mendez si Chambers au modificat numele filmului in Argo - o poveste science fiction de inspiratie mistica hindusa care se petrecea pe o planeta colonizata. Peisajul din Iran era perfect pentru acest film; mai mult un bazar din Teheran arata identic cu unul descris in script.
Numele scenariul a fost schimbat in Argo ce reprezenta numele corabiei care i-a adus pe cei 50 de argonauti condusi de Iason in faimoasa expeditie pentru a lua Lana de Aur. Mendez si Chambers au desenat postere pentru film si au cumparat spatii in ziare ca Variety sau The Hollywood Reporter ca totul sa para cat mai credibil. Planul a fost aprobat de presedintele Carter iar Mendez a zburat in Europa pentru a obtine visa de Iran de la consulatul din Bonn.
Ajuns in Teheran, Mendez i-a contactat pe cei sase americani refugiati in ambasada Canadei, i-a pus sa memoreze rolurile, sa repete scenariile, sa se imbrace cu costumele si sa filmeze o parte din secvente. Diplomatii erau speriati de sansele de reusita ale planului, insa s-au purtat ca niste profesionisti. La plecare, prin aeroportul din Mehrabad, Mendez i-a instruit pe cei sase cum sa-i minta pe iranieni privindu-i in ochi atunci cand erau chestionati. Desi aparuse o mica problema tehnica in legatura cu avionul ce trebuia sa-i aduca acasa cei sase americani au scapat nevatamati din Iran.
Argo se va lansa in Romania in cinematografe pe 9 noiembrie, iar in SUA pe 12 octombrie 2012.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.