marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Doamna de Fier a lumii: 5 actrite care au jucat-o pe Margaret Thatcher

Marea Britanie si lumea politica mondiala a pierdut pe 8 aprilie 2013 una dintre cele mai importante figuri din istorie. Margaret Thatcher a murit in urma unui atac cerebral, la 87 de ani. De-a lungul timpului, Doamna de Fier a fost sursa de inspiratie pentru Hollywood, ultima dintre actritele care a portretizat-o fiind Meryl Streep, care a castigat anul trecut Oscarul pentru The Iron Lady.

Doamna de Fier a lumii: 5 actrite care au jucat-o pe Margaret Thatcher

 

Lady Thatcher a fost prima femeie care a condus un Guvern britanic, detinand functia de premier timp de trei mandate, in perioada 1979-1990. Ea a suferit o serie de atacuri medicale minore, in 2002, fiind sfatuita de medici sa nu mai sustina discursuri in public. Fiica ei, Carol Thatcher, a dezvaluit ca mama sa sufera de dementa in ultimii ani.

Thatcher era recunoscuta pentru stilul ei dur de conducere, dar si puterea cu care s-a impus intr-un domeniu unde barbatii fac legea. De-a lungul timpului, cinematografia mondiala a fost fascinata de stilul si aparitia Doamnei de Fier, care a fost portretizata in mai multe seriale, filme documentare sau lungmetraje.

 

Iata 5 actrite care au jucat-o pe Margaret Thatcher

 

1. Meryl Streep, "The Iron Lady" (2011)

Meryl Streep a castigat al treilea Oscar din cariera anul trecut, dupa ce a portretizat-o pe Margaret Thatcher in The Iron Lady, regizat de Phyllida Lloyd. Filmul urmareste povestea Baronesei Thatcher de la anii in care a fost nevoita sa se lupte cu barierele sociale si de gen pentru a ajunge prim ministru pana la decaderea politica in 1990. Istoria filmului este povestita sub forma unor flashback-uri ale lui "Maggie", prezentata ca o batrana care sufera de dementa senila, o boala dezvaluita in presa de fiica ei Carol, in 2008.

 

 

 

2. Janet Brown,  "For Your Eyes Only" (1981)

Doamna de Fier si-a gasit un loc si in seria James Bond. Janet Brown a interpretat-o pe Thatcher in  For Your Eyes Only (1981), in care agentul 007 era jucat de Roger Moore. Personajul apare in ultima scena din film.



 

3. Lindsay Duncan,  "Margaret" (2009)

Lindsay Duncan este una dintre actritele care a intrat in pielea celei mai puternice femei din lumea politica. Actrita a jucat-o pe Margaret Thatcher in filmul pentru televiziune Margaret, o versiune mai putin acurata despre viata Baronesei si declinul din functia de Prim Ministru al Marii Britanii.



 

 

4. Lesley Manville, "The Queen" (2009)

The Queen, o drama documentar despre Margaret Thatcher a adus-o pe actrita Lesley Manville in rolul Primului Ministru al Marii Britanii. Filmul urmarea un conflict fictiv dintre Regina Marii Britanii si Margaret Thatcher cu privinta la masurile economice dure luate impotriva Africii de Sud.

 

5. Andrea Riseborough,  "The Long Walk To Finchley" (2008)


Tanara Andrea Riseborough si-a trecut si ea in CV un personaj de neegalat dupa ce a jucat-o pe Thatcher in drama The Long Walk To Finchley, un film realizat pentru televiziune. Pelicula prezinta perioada din tinerete, aspiratiile politice ale acesteia si cum si-a construit drumul catre pozitia de Prim-Ministru.

 


 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies