1 Jaws/ Falci (1975)
Este unul din filmele care a dus la crearea masinariei cu bugete uriase de la Hollywood si care a a avut un impact atat de puternic incat a facut sa tremure industria turismului american. Hitul celor de la Universal i-a speriat atat de tare pe oameni incat cele mai cunoscutte statiuni de pe coastele americane au ramas fara turisti in vara lui 1975. "Multi adora sa se joace cu moartea" - spunea in 1975 Steven Spielberg despre filmul in care 3 oameni din Amity Island seful politiei, Brody, biologulu marin, Matt Hoope si pescarul Quint trebuie sa ucida bestia alba de peste 90 de kilograme.
Un rechin urias a spulberat linistea din idilica plaja. Prima data, a luat viata in mod violent unei fetite, lasand ramasitele ciopartite sa putrezeasca pe plaja, iar ecoul ei tipa blestemand cerul noptii. Urmand apoi sa isi mute atentia la copii, spintecand si sfasiind in timp ce sangele transforma apa calma a marii in rosu.
"Dupa Jaws multi oameni vor alerga sa intra in apa nu sa iasa din ea" declara ironic Spielberg inainte sa apara primul film din istorie care a depasit pragul de 100 de milioane de dolari incasari. Se pare ca s-a inselat.
2. The Last Temptation Of Christ/ Ultima Ispita a lui Iisus ( 1988)
Religia a nascut multi monstri de-a lungul vremii iar filmul care l-a consacrat pe Martin Scorsese ca regizor a generat violente fara limite in anii '80. Sali de teatre bombardate de fanaticii catolici, spectatori arsi si raniti in Franta in urma protestelor in masa impotriva filmului in care Iisus se iubeste cu Maria Magdalena. Inspirat de romanul lui Nikos Kazantzakis, filmul prezinta o altfel de viata a lui Isus, plina de tentatii omenesti. Studiourile Universal au primit scrisori de amenintare care cereau interzicerea filmului.
"Oamenii au protestat impotriva ideii pe care se bazeaza filmul si nu impotriva filmului in sine" a insistat Scorsese.
3.Sicko (2007)
Un documentar soc al lui Michael Moore care l-a infuriat teribil pe George Bush si care prezinta situatia nesimtita a asigurarilor medicale private din Statele Unite, unde doctorii primesc bonusuri salariale daca nu recomanda operatii sau tratamente scumpe.
Filmul denunta lipsa de umanitate a sistemul de sanatate din SUA si slabiciunile legislative ale acestuia iar Moore a riscat sa fie bagat la inchisoare de administratia americana pentru ideile sale din film.
4. Jackass: The Movie ( 2002)
Inspirat din serialul Jackass de la MTV, foarte controversat si urmarit in toata lumea, protagonistii din Jackass fac cascadorii care de care mai ciudate, mai nebunesti si prin care isi pun in pericol viata. Pare cool iar multi adolescenti au cazut in tentatia de se inspira din el in ciuda avertizarii "Do not attempt this at home". Un adolescent din Canada, Stephen Paul Rauen a murit incercand sa faca o cascadorie pe care a vazut-o in film.
5. La Haine/ Ura ( 1995)
Trei tineri prieteni de etnii diferite care traiesc intr-un ghetou dintr-o suburbie franceza pornesc intr-o misiune de razbunare. Extrem de realist si violent filmul lui Mathieu Kassovitz reda atitudinea tinerilor intr-o societate in proces de degradare. Filmul a declansat o dezbatere mediatica despre brutalitatea politiei din Franta, despre saracia devastatoare din ghetouri si a atras atentia presedintiei franceze.
6. Man From Deep Rive/ Omul din Raul Inalt (1972)
Un fotograf, John Bradley, este capturat intr-o ambuscada de catre un trib in timp ce era intr-o misiune de fotografie in padurea tropicala din Birmania. Tribul il trateaza cu violenta si se foloseste de el ca un sclav . Cu aceasta pericula regizorul italian, Umberto Lenzi, a inventat subgenul numit "cannibal film" extrem de popular in anii '70, '80 cu un nivel ridicat de atrocitati si violenta. Pana si astazi 4 minute din varianta de DVD a filmului sunt taiate din cauza cruzimii fata de animale.
7. An Inconvenient Truth/ Un adevar incomod (2006)
Documentarul lui Al Gore a luat 2 Oscaruri si aduce in atentie o viziune a viitorului planetei noastre si a civilizatiei umane. Filmul a a fost acuzat de manipulare de Casa Alba la vremea respectiva. Nu a fost ascuns faptul ca sunt greseli majore in datele prezentate de documentar. Miza politica a alimentat “ura” fata de film chiar daca 74% dintre americanii care au vazut filmul au declarat la vremea respectiva ca isi vor schimba obiceiurile ca reactie la ce au vazut. Plasat de multi in topul celor mai bune filme de propaganda, pelicula a influentat multe dintre guvernele lumii si politica multor tari fata de mediu. In Anglia pustii au fost obligati sa vada filmul in scoli.
8. Babel (2006)
Drama lui Alejandro Gonzalez Iñarritu despre consecintele unui atac armat in Maroc a atras furia japonezilor. Multi spectator au spus ca s-au simtit rau dupa ce au vazut scena in care actrita Rinko Kikuchi intra intr-un club de noapte pentru ca jocul de lumini ce dureaza aproximativ un minut le-a provocat stari de greata. Distribuitorul filmul in Japonia, Gaga Communications, a spus intr-un avertisment publicat intr-un ziar national ca vizionarea peliculei de la Hollywood Babel ii poate face pe spectatori sa se simta rau.
9. Fight Club/ Sala de lupte (1999)
Edward Norton si Brad Pitt canalizeaza agresivitatea masculina primara intr-o forma noua si socanta de terapie. Si cum SUA este societatea unde totul este posibil, filmul lui David Fincher i-a inspirat pe americani in crearea unor sali de lupta underground. In California un grup de tineri care incercau sa copieze practicile din film a fost arestat iar Mateus Meira, un brazilian de 24 de ani a deschis focul cu un Uzi intr-o sala de cinema unde se viziona filmul. Criminalul care a ucis 3 oameni a spus ca a fost inspirat de personajul interpretat de Norton.
10. The Thin Blue Line (1988)
Documentarul regizorului american Errol Morris spune povestea lui Randall Dale Adams, un om condamnat la inchisoare pe viata pentru o crima pe care nu a comis-o (uciderea unui politist din Texas). Convins de nevinovatia lui Adams, Errol Morris a condus pe cont propriu o serie de investigatii pe care le-a filmat si le-a transformat intr-un documentar. Acesta a aratat dovezi noi ingnorate de politie iar filmul a dus in cele din urma la eliberarea lui Adams dupa 12 ani de inchisoare.
"Faptul ca au fost nevoie de 12 ani si un film pentru a-mi arata nevinovatia ar trebui sa sperie al naibii pe toata lumea din aceasta sala" a declarat Randall Dale Adams in momentul eliberarii.
11. The Passion Of The Christ/ Patimile lui Christos(2004)
Unul din cele mai controversate filme, The Passion of the Christ a fost interzis in mai multe tari, inclusiv la Vatican. Viziunea lui Mel Gibson asupra chinurilor prin care a trecut Iisus in ultimele 12 ore a fost considerata mult prea naturalista, scenele de violenta fiind foarte credibile. Scena in care Mantuitorul este biciuit timp de zece minute este pentru cei cu nervii tari, altfel va poate face sa renuntati. O americanca de 57 de ani din Texas a murit in urma unui infarct in timpul scenei in care Iisus era rastignit.
12. The Battle of Algiers/ Batalia pentru Alger (1966)
Este un portret extrem de realist care surprinde impresionanta si socanta miscare pentru libertate ce a pus capat colonialismului in Algeria. Filmul lui Gillo Pontecorvo a devenit o sursa de inspiratie pentru militantii rebeli din intreaga lume. Se spune ca organizatiile de gherila IRA si Black Panthers se foloseau de film pentru a-si antrena recrutii.
13. The Tingler (1959)
Dupa o munca asidua, un patolog descopera si captureaza o creatura care traieste in fiecare vertebrata si creste cand frica pune stapanire pe gazda sa. Regizorul William Castle s-a folosit de o serie de smecherii pentru a atrage atentia asupra filmului. In timpul vizionarilor o ambulanta cu asistente "fake" ii astepta pe spectatori in afara salilor de cinema unde scaunele erau prevazute cu un dispozitiv care ii zgaltaia pe oameni. Cum era de asteptat filmul i-a facut pe multi sa lesine in sali sau sa o ia la fuga si a deschis cai noi in genul horror.
14. Triumph Of The Will/ Trimful vointei ( 1935)
Filmul lui Leni Riefenstahl este considerat drept unul dintre cele mai bune pelicule de propaganda din istorie. Pelicula este un documentar filmat cu ocazia celei de-a sasea aniversari a Partidului Muncitoresc German( Partidul Nazist). Filmul urmareste vizita din Nurnberg a cancelarului Adolf Hitler, discursurile sale inflacarate, dar si pe cele ale colegilor marcanti de partid, printre care si Rudolf Hess, Martin Bormann, seful cancelariei partidului, dar si Joseph Goebbels, Ministrul Propagandei si producator al acestui incredibil documentar.
"Filmul nu arata nicio impuscatura, nicio bombardare, insa ca arma psihologica de a distruge vointa de a rezista este letala" a declarat regizorul Frank Capra despre film.
15. A Clockwork Orange/ Portocala mecanica ( 1971)
Filmul lui Kubrick a socat pe multa lume, fiind o analiza dura a conceptelor de libertate si moralitate. Dorinta de libertate dusa la extrem, chiar catre anarhie, aduce dupa sine multe necazuri. Insa Kubrick a impins limitele in ceea ce priveste violenta. Violuri,asasinari, batai, tortura psihica, toate sunt prezente in filmul lui Kubrick. O serie de crime si violente petrecute in realitate in SUA si Marea Britanie si pe care presa de la vremea respectiva le-a pus pe seama filmului a facut ca regizorul american sa fie amenintat si pentru o vreme s-a retras din viata publica.
16. The Exorcist/ Exorcistul ( 1973)
Clasicul film de groaza a dus la situatii penibile in care patronii de sali de cinema din SUA se plangeau ca oameni de curatenie nu mai faceau fata sa stranga voma din sali. Bazat pe romanul lui William Blatty din 1971, filmul Exorcistul / The Exorcist, regizat de William Friedkin combina trei scenarii intr-o tema de succes. O fetita de 12 ani este posedata de demoni si numai un exorcist o poate salva. Studiourile Warner Bros au fost date in judecata la vremea respectiva de mai multi indivizi care sustineau ca s-au ranit dupa ce au lesinat in sali.