Prin urmare, pe langa cele 31 de proiecte (sapte proiecte de lungmetraj fictiune, patru proiecte debut lungmetraj fictiune, sase proiecte scurtmetraj fictiune, sase proiecte documentar si animatie lung si scurtmetraj si opt proiecte de dezvoltare) declarate castigatoare la concursul din vara, vor mai primi bani doua proiecte-coproductii ale Hi Film Production.
Astfel, au fost acceptate spre finantare, in urma contestatiilor, proiectul de documentar de lungmetraj "Dacia, o supravietuitoare", regia si scenariul Julio Soto/ Stefan Constantinescu, si proiectul de debut lungmetraj de fictiune "Mar Nero", regia Federico Bondi, scenariul Ugo Chiti/ Federico Bondi.
In cadrul concursului din vara, primul proiect obtinuse un punctaj total de 42,15 puncte si 6,75 - nota finala pentru scenariu, in timp ce al doilea proiect obtinuse 7,93 nota finala pentru scenariu si un punctaj total de 47,25.
Potrivit reprezentantilor CNC, cele doua contestatii au fost aprobate, intrucat s-a constatat ca la concursul din vara s-a gresit la calcule cand s-au discutat cele doua proiecte.
Totodata, CNC a refuzat sa precizeze sumele de bani care vor fi primite de fiecare proiect in parte, motivand faptul ca membrii Consiliului de Administratie al Centrului nu au semnat procesul verbal de alocare a fondurilor.
Pe de alta parte, Ada Solomon, presedintele Hi Film Production, considera solutionarea in mod pozitiv a celor doua contestatii ca un semn de "normalitate". "Nu am primit instiintarea oficiala de la CNC privind solutionarea favorabila a celor doua proiecte, insa am inteles ca ni s-au aprobat niste sume de bani, foarte mici. Marele castig este insa ca intram intr-o normalitate. Este un semn ca lucrurile avanseaza intr-o directie normala", a declarat pentru MEDIAFAX Ada Solomon.
Conform regulamentului de organizare a concursului CNC, contestatiile sunt solutionate de o comisie formata din cinci membri, numiti de ministrul Culturii si Cultelor: Ani Hurduc, Roxana Ionescu, Amelia Vasile, Otilia Sarbu si Ionela Popa. Contestatiile se pot face numai pe procedurile de organizare a concursului, nu si pentru calitatea si valoarea scenariului sau al proiectului cinematografic.
In afara de "Dacia, o supravietuitoare" si "Mar Nero", comisia a citit si alte trei proiecte respinse la concursul din vara, pentru care au fost depuse contestatii: proiectul documentar de lungmetraj "Experimentul Pitesti - reeducarea prin tortura", regia Sorin Iliesiu, scenariul Sorin Iliesiu si Alin Muresan, proiectul de lungmetraj animatie "Stefan Cel Mare si Sfant", regia Mihai Surubaru, proiectul de lungmetraj fictiune, "Donna Alba", regia Claudiu Romila, scenariul Claudiu Romila si Stefan Radoff,
Potrivit reprezentantilor MCC, contestatiile pentru proiectele "Stefan Cel Mare si Sfant" si "Donna Alba" au fost analizate de comisie, fiind respinse, intrucat nu s-au dovedit intemeiate.
Termenul legal de solutionare a contestatiilor este 30 noiembrie.
CNC a finantat, la prima sesiune de concurs din acest an, sapte proiecte de lungmetraj fictiune, cu o suma totala de 8 milioane lei, patru proiecte debut lungmetraj fictiune - 3,6 milioane lei, sase proiecte scurtmetraj fictiune -1 milione lei, sase proiecte documentar si animatie lung si scurtmetraj - 2,25 milioane lei si opt proiecte de dezvoltare - 150.000 lei.
Cea mai mare finantare - 1,92 milioane lei - a obtinut-o Nae Caranfil, pentru proiectul de lungmetraj fictiune "Alice in tara tovarasilor".
CNC a lansat deja cea de-a doua sesiune de proiecte cinematografice din acest an, cu un buget de 15 milioane de lei, ale carei rezultate vor fi anuntate in decembrie.
Premiantă în premieră după o carieră de invidiat, actrița a primit recunoașterea breslei în uralele spectatorilor, dar și a familiei sale de acasă.