Una dintre cele mai indragite figuri ale filmului romanesc, distribuita in 90 de filme de lung metraj, Draga Olteanu-Matei, este actrita care va fi rasplatita in acest an cu Premiul Gopo pentru Intreaga Cariera, inmanat in cadrul Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 29 martie 2010 la Palatul Parlamentului – Sala Unirii.
Astfel, Draga Olteanu-Matei li se alatura lui Marin Moraru si Jean Constantin pe lista actorilor distinsi cu Premiul Gopo pentru Intreaga Activitate pe parcursul celor patru editii ale Galei.
Nascuta pe 24 octombrie 1933 la Bucuresti, Draga Olteanu-Matei a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Capitala in 1956. Cariera ei se intinde pe parcursul a peste 50 de ani in care a incantat spectatorii romani interpretand sute de personaje in film, teatru si televiziune. Roluri antologice din filme care au marcat istoria cinematografului romanesc de public, precum Cucoana Chirita (r. Mircea Dragan, 1986), Ilustrate cu flori de camp (r. Andrei Blaier, 1974), Nea Marin Miliardar (r. Sergiu Nicolaescu, 1979) sau Buletin de Bucuresti (r. Virgil Calotescu, 1982). De asemenea, Draga Olteanu-Matei apare intr-unul dintre filmele importante pentru cinematografia romaneasca a anilor 1990, Faimosul paparazzo (r. Nicolae Margineanu, 1999).
Draga Olteanu-Matei a debutat in film cu un rol in lung metrajul Blanca (1955), regizat de Mihai Iacob si Constantin Neagu, in distributia caruia se regaseau, printre altii, Amza Pellea si Silvia Popovici. Alaturi de acestia doi, dar si de actori precum Marin Moraru, Gheorghe Dinica, Stefan Iordache, Victor Rebengiuc sau Tamara Buciuceanu-Botez, Draga Olteanu-Matei este una dintre cele mai importante personalitati ale generatiei sale de actori.
Pe parcursul carierei sale in film, Draga Olteanu-Matei a colaborat cu regizori importanti, precum Andrei Blaier, Dan Pita, Nicolae Margineanu, Mircea Dragan, Elisabeta Bostan, Geo Saizescu sau Sergiu Nicolaescu.
Farmecul, umorul si spontaneitatea Dragai Olteanu-Matei se fac simtite si in scenariile pe care le-a semnat, adaptari dupa Mihail Sadoveanu (Dumbrava minunata), Vasile Alecsandri (Cucoana Chirita si Chirita in Iasi) sau Petru Vintila (Patima).
Dupa pensionarea sa de la Teatrul National din Bucuresti, in 2007, Draga Olteanu-Matei s-a retras la Piatra Neamt, unde si-a infiintat propria companie: Teatrul Vostru – primul teatru particular din Romania cu actori neprofesionisti, ramanand astfel aproape de lumea artelor spectacolului.
Semnată de regizorul Nae Caranfil, pelicula este o comedie românească cu accente de musical.